fbpx

3+1 παιχταράδες που ήρθαν στην Κύπρο και ίσως δεν το ήξερες!

Τα τελευταία χρόνια με τις συμμετοχές ομάδων μας σε ευρωπαϊκές ομάδες κάπου συνηθίσαμε να κατεβαίνουν μεγάλες ομάδες και πολύ μεγάλοι ποδοσφαιριστές στο νησί μας. Δεν είναι λίγο άλλωστε ποδοσφαιριστές που απολαμβάνουμε στην τηλεόραση όπως ο Messi, ο Ronaldo, o Ibrahimovic να είναι ολοζώντανοι μπροστά στα μάτια μας. 

Κάτι τέτοιο όμως, δηλαδή ο ερχομός ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων στην Κύπρο, ήταν πράγμα σπάνιο πριν αρκετά χρόνια. Υπήρξαν βέβαια μερικές περιπτώσεις που οι Κύπριοι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αστέρες του παρελθόντος ζωντανά.

Τέτοιες 3 + 1 περιπτώσεις είναι που παρουσιάζουμε στο σημερινό άρθρο!

1
Ferenc Puskas

Μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο αλλά όντως ο μεγάλος Ferenc Puskas ήρθε στην Κύπρο για να παίξει ποδόσφαιρο.

Ήταν τον Ιούνιο του 1957 που ο “Καλπάζων Συνταγματάρχης” κατέβηκε στο νησί μας, προσκεκλημένος του τότε προπονητή του Πεζοπορικού, Γκιούλα Ζέγκελερ που τύγχανε αδελφικός του φίλος για να παίξει μερικά φιλικά.

Συνολικά, η μεγαλύτερη μορφή του ουγγρικού ποδοσφαίρου έπαιξε 5 παιχνίδια στην Κύπρο και όπου και αν ήταν ο κόσμος δημιουργούσε το αδιαχώρητο προκειμένου να τον δει να αγωνίζεται.

Στο πρώτο παιχνίδι, ο Πεζοπορικό του Ζέγκελερ και του Puskas αναμετρήθηκε με την Ανόρθωση. Με τον Ούγγρο να δείχνει τη μεγάλη του κλάση, ο Πεζοπορικός επικράτησε με 3-2 με το παιχνίδι, πάντως, να διακόπτεται στο 80′ αφού φίλαθλοι είχαν μπει στον αγωνιστικό χώρο.

Στο επόμενο παιχνίδι αντίπαλος ήταν η ΑΕΛ με τον Πεζοπορικό να επικρατεί άνετα με 3-0. Ανόρθωση και Πεζοπορικός τέθηκαν ξανά αντιμέτωποι αυτή τη φορά στην Αμμόχωστο (το πρώτο παιχνίδι ήταν στο παλιό ΓΣΖ) με τους Λαρνακείς να επικρατούν με 4-0. Ο φιλικός αγώνας με την μικτή Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια) ήταν συναρπαστικός και έληξε ισόπαλος 3-3.

Τελευταίος αγώνας του Puskas στην Κύπρο ήταν στις 7 Ιουλίου 1957 με αντίπαλο τον Άρη και είχε άδοξο τέλος. Στο 36′ και ενώ ο Πεζοπορικός προηγείτο με 2-1 ο Puskas έδωσε ασίστ στον Μυριστή που έκανε το 3-1. Ο διαιτητής όμως υπέδειξε τον σκόρερ σε θέση όφσαιντ και ο τρισμέγιστος Oύγγρος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.

2
Eusebio

Το 1962 η μεγάλη Benfica του Bela Guttmann και του Eusebio κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και ξεκίνησε περιοδεία στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε αυτό το πλαίσιο δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από τον ΑΠΟΕΛ για να έρθει να παίξει στην Κύπρο. Έτσι στις 2 Ιουνίου 1962 οι Πορτογάλοι έφτασαν στην Κύπρο και οι Κύπριοι φίλαθλοι θα είχαν την ευκαιρία να δουν αγωνιζόμενο τον “μαύρο πάνθηρα”.

Στο φιλικό, λοιπόν, με τον ΑΠΟΕΛ (που ήταν ενισχυμένος και με 3 παίκτες της Ομόνοιας και άλλο 1 της ΕΠΑ) η ομάδα της Πορτογαλίας φανέρωσε όλο το μεγαλείο της και νίκησε με 5-1 με το αστέρι του πορτογαλικού ποδοσφαίρου να σημειώνει χατ – τρικ.

Διευθετήθηκε και δεύτερο παιχνίδι με την Ομόνοια που μάλιστα προηγήθηκε με 2-0. Τελικά οι Πορτογάλοι όμως επικράτησαν με 6-2 με τον Eusebio να σκοράρει 2 φορές και να γνωρίζει την αποθέωση κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Κύπρο.

3
Kevin Keegan

Είχαμε την τιμή σαν Κύπρος να έρθει στο νησί ο μεγαλύτερος, για πολλούς, επιθετικός που γέννησε ποτέ η Αγγλία!

Αυτό συνέβηκε το 1984 για λογαριασμό της Ανόρθωσης. Ο Άγγλος επιθετικός τερμάτισε την καριέρα του το καλοκαίρι του ’84 και δέχτηκε πρόσκληση από τον πρώην συμπαίκτη του στη Liverpool και προπονητή, τότε, της ομάδας της Αμμοχώστου, Peter Cormack, να έρθει να παίξει στην Κύπρο.

Διευθετήθηκε, έτσι, φιλικό με την Ομόνοια στο “Μακάρειο” στις 15 Δεκεμβρίου. Μπροστά σε 4 χιλιάδες κόσμου οι πράσινοι επικράτησαν της Ανόρθωσης με 6-2 με τον Γιώργο Σαββίδη να σκοράρει 4 τέρματα και τον Keegan στα 30 λεπτά που έπαιξε να δείχνει δείγματα του μεγάλου του ταλέντου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο Άγγλος επιθετικός δήλωσε πως το ποδόσφαιρο της Κύπρου έκανε άλματα προόδου ενώ πολύ καλές εντυπώσεις του άφησε η Ομόνοια. Για την Ανόρθωση ανέφερε πως στάθηκε άτυχη αφού κεφαλιά του πρώην επιθετικού της Liverpool σταμάτησε στο δοκάρι στο πρώτο λεπτό.

4
Dennis Bergkamp

Την περίοδο 1993 – 94 ο Απόλλωνας αντιμετώπισε την φημισμένη Inter στα πλαίσια της φάσης των 32 του Κυπέλλου UEFA. Στο πρώτο παιχνίδι στο “Giuseppe Meazza” οι Ιταλοί επικράτησαν δύσκολα με 1-0.

Ο επαναληπτικός ήταν ορισμένος για τις 3 Νοεμβρίου 1993 και θα ήταν η πρώτη φορά που η Inter θα κατέβαινε στην Κύπρο. Μέλος των νερατζούρι ήταν και ο τεράστιος Dennis Bergkamp που θα έκανε μεγάλη καριέρα στην Arsenal μετέπειτα.

Μάλιστα, ο Ολλανδός επιθετικός σημείωσε και ένα τέρμα στο τελικό 3 – 3.

***Πηγή: Μεγάλες Στιγμές Κυπριακού Ποδοσφαίρου 1934 – 2014, Γιώργου Στεφανίδη

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending