fbpx

Οι απαντήσεις φοιτητών στην ερώτηση: «Αν ξαναπήγαινα Erasmus, θα άλλαζα….»

Αν δεν έχεις πάει Erasmus ακόμηγιατί το θεωρώ αυτονόητο πως τουλάχιστον θα το προσπαθήσεις – με συγχωρείς που θα σου μιλήσω σαν να έχεις ζήσει αυτή την απίστευτη εμπειρία.

Αν έχεις ένα κεφάλαιο στη ζωή σου που λέγεται ERASMUS, ίσως να με μισείς για το θέμα που άνοιξα, γιατί ξεθάβω αναμνήσεις και ξήνω πληγές.

Θα είναι, όμως, πικρόγλυκες νότες, χρώματα ίσως λίγο ξεθωριασμένα που χορεύουν, πάντα μέσα στην καρδιά.

Ακόμα κι αν ήταν σαν όνειρο, υπάρχουν σημεία που μπορεί να ήθελες να ήταν λίγο διαφορετικά, μικρές ή μεγάλες αποφάσεις που θα άλλαζες.

Ρώτησα, λοιπόν, φίλους και γνωστούς να μου πουν τι μετάνιωσαν από την εμπειρία τους με το πρόγραμμα Erasmus+ για σπουδές:

«Αν ξαναπήγαινα Erasmus, θα άλλαζα….»

 

1
“Τη χώρα που επέλεξα”

Φτάνει η στιγμή που είσαι στο γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου σου και παίρνεις πληροφορίες.  Το πρώτο δίλημμα που έχεις είναι φυσικά η χώρα που θα πας!  «Να πάω Ιταλία, Εσθονία, Ολλανδία, Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία;» Τόσες πολλές διαφορετικές χώρες που θες να βρεθείς και να εξερευνήσεις!

Οι επιλογές κάποιων φοιτητών, όμως, είναι περιορισμένες.  Ανάλογα με το Πανεπιστήμιο και το πόσο διατεθημένο είναι το τμήμα να συνεργαστεί για να βρεθούν τα κατάλληλα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο-προορισμό, κάθε φοιτητής έχει διαφορετική γκάμα από πόλεις.

Ακόμα, όμως, κι αν ήσουν ανάμεσα στους τυχερούς με τις πολλές επιλογές, ίσως να έκανες «λάθος» – γιατί τέτοιες εμπειρίες είναι κρίμα να τις αποκαλούμε λάθη!

  • «Θα πήγαινα στη χώρα που ήθελα από την αρχή, για να μην μου μείνει απωθημένο.»
  • «Μάλλον θα επέλεγα μια πιο ζεστή χώρα.»
  • «Ίσως να πήγαινα κάπου πιο μακριά, σε ένα διαφορετικό και ξένο περιβάλλον.»

2
“Την περιοχή όπου έμενα”

Σαν Κυπραίος (το πιθανότερο) κι εσύ, συχνά μένεις τελευταία στιγμή και βασίζεσαι στην τύχη. Λογικό είναι αν μετάνιωσες για το σπίτι που βρήκες για να περάσεις κατά τη διάρκεια του Erasmus σου.

Όσο λίγο χρόνο και να περνάς εκεί, χρειάζεσαι τον δικό σου χώρο.  Εξάλλου, ίσως να είναι η πρώτη φορά που μένεις εντελώς μόνος, χωρίς γονείς και αδέρφια, ζώντας την ανεξαρτησία στο έπακρο!  Να μην βρεις ό,τι καλύτερο θα μπορούσες;

  •  «Θα έβρισκα σπίτι πιο κοντά στο κέντρο, αφού πήγα σε μια κάπως μικρή πόλη και αν βαριόνταν οι υπόλοιποι να βγούμε, έμενα σπίτι λόγω της δύσκολης μετακίνησης.»
  • «Θα συγκατοικούσα με άλλους ξένους φοιτητές.»
  • «Θα έβρισκα σπίτι νωρίτερα, για να μην είχα το άγχος τις πρώτες μέρες και να έβρισκα σε καλύτερη περιοχή και με λιγότερα χρήματα.»

3
“Τον τρόπο που μετακινόμουν”

Και φτάνουμε σιγά-σιγά στα μέσα μεταφοράς… Ως φοιτητής Erasmus στην Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να είχες φροντίσει να βρεις ένα ποδηλατάκι, για να μετακινείσαι στην «πόλη σου», όπως αποκαλούμε την πόλη που πάμε Erasmus.  Κι αν δεν ισχύει αυτό, τότε ίσως να είχες κι εσύ μια από τις πιο κάτω σκέψεις:

  • «Θα μάθαινα ποδήλατο, πριν πάω ή κατά τη διάρκεια, για να μπορώ να μετακινούμαι πιο εύκολα και με λιγότερα χρήματα.»
  • «Ίσως να χρησιμοποιούσα περισσότερο τα πόδια μου αντί το μετρό.»

Μπες όμως και στη θέση των ξένων φοιτητών που έρχονται στην ΚύπροΠώς να επιβιώσουν χωρίς ποδήλατο σε μια χώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν το αυτοκινητάκι τους και οι ευκαιρίες συγκοινωνίας είναι… μαύρες τρύπες;  Και τότε, είναι σχετικό το αν θα επιβιώσουν, αφού ούτε υποδομές για ποδηλασία υπάρχουν στους δρόμους της Κύπρου…

4
“Τη διαχείριση των χρημάτων μου”

Ένας από τους κύριους λόγους που θα σε έσπρωξε να πας Erasmus, είναι και η χορηγία που παίρνεις.  Κι αν όχι, θα έπρεπε, αφού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, στην Κύπρο μας δίνουν μεγαλύτερο ποσό – τουλάχιστον στο Παν. Κύπρου.  Ακόμα κι έτσι, έχεις κάθε λόγο να ξοδέψεις περισσότερα λεφτά! Μια καλύτερη διαχείρισή τους, όμως, είναι πάντα χρήσιμη.

  • «Θα ξόδευα λιγότερα λεφτά στο φαΐ τον πρώτο μήνα, έτσι ώστε να μπορούσα να πάω σε όλες τις εκδηλώσεις που έχασα προς το τέλος»
  • «Θα ήμουν πιο προσεκτική στο πού ξόδευα τα χρήματά μου, για να μου έμεναν περισσότερα για να διαθέσω σε ταξίδια»

5
Παραλειπόμενα….

  • «Θα αγόραζα λιγότερα ποτήρια, γιατί είναι βάσανο να τα πλένω»

Βλέπεις πως υπάρχουν αρκετά πρακτικά θέματα που θα μπορούσες να μετανιώσεις για το κεφάλαιο που ονομάζεται Erasmus. Υπάρχουν όμως και αυτά που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με τα όνειρα που σε προτρέπει να κάνεις αυτή η γεύση ελευθερίας, τις εμπειρίες που δεν πρόφτασες να αποκτήσεις και τους ανθρώπους που σε συνόδευσαν σε αυτό το ταξίδι ζωής.

 

Εσύ τι άλλο θα άλλαζες; 

Μείνε συντονισμένος για το δεύτερο μέρος αυτής της «έρευνας»!

Δες επίσης: Αυτές τις λεπτομέρειες δεν θα σου τις είπε κανένας για το Erasmus!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending