fbpx

Οι απαντήσεις φοιτητών στην ερώτηση: «Αν ξαναπήγαινα Erasmus, θα άλλαζα….» (Part 2)

Έχεις σκεφτεί πώς είναι να τελειώνει το Erasmus σου και να συνειδητοποιείς πως κάποια πράγματα θα ήθελες να τα αλλάξεις;

Δηλαδή να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να πάρεις ξανά από την αρχή, κάποιες αποφάσεις που τελικά δεν σε άφησαν να ζήσεις αυτή την εμπειρία στο full.

Πέρα από τα πιο πρακτικά πράγματα που θα άλλαζαν κάποιοι συμφοιτητές μας που υπήρξαν Ερασμίτες, όπως είδαμε στο πρώτο μέρος αυτής της «έρευνας», υπάρχουν και Erasmus, experiences, study abroad, travel…

Aυτά είναι περισσότερο συνδεδεμένα με τα όνειρα από αυτή τη γεύση ελευθερίας, τις εμπειρίες που δεν πρόφτασες να αποκτήσεις και τους ανθρώπους που σε συνόδευσαν σε αυτό το ταξίδι ζωής.

Τι θα άλλαζαν λοιπόν στην Erasmus εμπειρία τους;

 

1
 Τη διάρκεια

Εννοείται πως θα ήθελες να παρατείνεις αυτή την υπέροχη περίοδο των σπουδών σου, από τη στιγμή που αποφάσισες να πας ή και μετά που «είδες τη γλύκα». Αλλά λίγο το τμήμα πίσω στην Κύπρο, λίγο τα μαθήματα, λίγο τα χρήματα, πολλή η αβεβαιότητα που έχεις στην αρχή πριν πας, σε κρατούν πίσω.

Ο χρόνος πετά, φεύγει τόσο γρήγορα που δεν το καταλαβαίνεις.  Αλλά μη φοβάσαι, δεν υπάρχει τυχαία το «Twice Erasmus, always Erasmus»!

Π.χ. «Θα έμενα ένα χρόνο αντί μισό»

2
Τα ταξίδια που δεν έκανα

«Erasmus is all about travelling» – έτσι ακριβώς. Αν σου δίνει μια μοναδική ευκαιρία αυτό το πρόγραμμα, είναι να ταξιδέψεις. Κι αυτό περιλαμβάνει το να αντιμετωπίσεις νέα άτομα, παράξενες κουλτούρες, διαφορετικές αντιλήψεις, πανέμορφα τοπία, πρωτόγνωρα συναισθήματα και μοναδικές φιλίες.

  • «Θα έκανα περισσότερα ταξίδια στην Ευρώπη.»
  • «Θα επιδίωκα ενα ταξίδι εντελώς μόνη μου.»
  • «Θα πήγαινα σε όλες τις γειτονικές χώρες.»

3
Την παρέα που είχα

  • «Θα πήγαινα με καλούς φίλους, για να τους έχω μαζί μου όταν γυρίσω.»
  • «Θα τολμούσα να πάω μόνη μου για να είμαι απόλυτη κυρίαρχος του εαυτού μου και των αποφάσεων μου.»
  • «Θα έκανα λιγότερη παρέα με Κύπριους, καθώς μου στέρησαν τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που θα μπορούσα να έχω με ξένους.»

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της περιόδου της ζωής σου είναι οι άνθρωποι. Τόσο αυτοί που πήρες μαζί σου, όσο και αυτοί που συνάντησες στην πόλη σου. Ίσως να γνώρισες όλους τους διεθνείς φοιτητές του πανεπιστημίου σου, ίσως να γνώρισες όσους μπορούν να μετρηθούν στα δάκτυλα.

Ίσως να δημιούργησες την παρέα σου από την αρχή, ίσως να επέκτεινες αυτή με την οποία ξεκίνησες αυτή την εμπειρία.  Κάθε μια από αυτές τις επιλογές έχει τη χάρη της.

Πιο πολύ, όμως, μετρούν τα άτομα με τα οποία δέθηκες.

Γιατί είναι οι άνθρωποι που γνώρισες και έζησες το όνειρο μαζί τους. Αν ήταν η παρέα με την οποία ξεκίνησες αυτό το ταξίδι, είσαι τυχερός γιατί θα έχεις κάποιον κοντά σου να μοιράζεστε τις αναμνήσεις.

Αν ήταν η πολύχρωμη παρέα που δημιούργησες εκεί, πάλι είσαι τυχερός αφού θα έχεις φίλους σε όλο τον κόσμο.

Ό,τι και να πούμε, στο τέλος ένα είναι το συμπέρασμα:

Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, θα το περνούσαμε ξανά από την αρχή και δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα στον κόσμο!  «Όλα έγιναν με τέτοιο τρόπο, που το κεφάλαιο Erasmus είναι σαν παραμύθι για μένα.  Ήταν κυριολεκτικά τέλειο.  Δεν θα άλλαζα ούτε το παραμικρό δευτερόλεπτο!»  Παρά μόνο…

  • «Θα βίωνα την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία. Ακόμα και την πιο απλή, καθημερινή στιγμή θα την απολάμβανα στο έπακρο, επειδή ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα, τόσο φευγαλέα που η τότε φαινομενική καθημερινότητα και ρουτίνα σου, γίνονται σύντομα μια ανάμνηση που θα αναπολείς με νοσταλγία».
  • «Only after something is over we do realize we’ve been speed-reading life or moments, missing all the great details” #takeMeBack»
  • «Oh, darling, πραγματικά δεν θα άλλαζα τιποτα… I would live it all over again: κάνοντας τις ίδιες “λάθος” επιλογές, με όλες τι κακές στιγμές, τα πάντα!»

Κι αν με ρωτάς μια τελευταία φορά…

Yolo, δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα, ό,τι έζησα

Ό,τι και να διαβάσεις, όσες φωτογραφίες και να δεις, είναι αλλιώς αν το ζήσεις ο ίδιος.  Μια τέτοια εμπειρία σου αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο, στην κυριολεξία!

Σου δίνει την αίσθηση πως μπορείς να κάνεις τα πάντα και σε γεμίζει με όνειρα και σχέδια για το μέλλον….

Τι λες, πάμε Erasmus; 😉

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending