fbpx

Τι σχέση έχει η καποέιρα με το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία;

Ποδόσφαιρο, το άθλημα που απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ένα άθλημα που σε κρατά σε αγωνία για την αγαπημένη σου ομάδα όλη την εβδομάδα και κυρίως τα σαββατοκυρίακα. Μαγεύεσαι όταν βλέπεις τους ποδοσφαιριστές με τα καταπληκτικά τους κόλπα να χαζεύουν κόσμο στο γήπεδο και σε ξεσηκώνουν σε κάθε τους γκολ ή σε μια καταπληκτική ντρίμπλα.

Ποδοσφαιριστές από όλο τον κόσμο, από την Αγγλία, την Ισπανία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Βραζιλία… και κάπου εδώ ξεκινάει το ταξίδι του σημερινού μου άρθρου. Από πολλούς θεωρείται ότι το ποδόσφαιρο εφευρέθηκε στην “σχεδόν” σημερινή του μορφή απο τους Άγγλους και η τέχνη του τελειοποιήθηκε απο τους Βραζιλιάνους.

clovis-fernandes-thumbs-up

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό συστατικό που πρόσθεσαν οι Βραζιλιάνοι στο ποδόσφαιρο και το έκαναν τόσο θεαματικό, τόσο μαγευτικό και τόσο πανέμορφο; Το τζίνγκα (ginga)!

Η Βραζιλία υπήρξε πορτογαλλική αποικία, όπως και κάποιες Αφρικανικές χώρες, όπως η Ανγκόλα. Οι σκλάβοι οι οποίοι ήρθαν από Αφρικανικές χώρες εξεγέρθηκαν και για να επιβιώσουν έφτιαξαν τους δικούς τους πολιτισμούς στη ζούγκλα και για να προστατευθούν εφηύραν την Καποέιρα (Capoeira), την αρχαία πολεμική τέχνη η οποία είναι γεμάτη ακροβατικά, προσποιήσεις και χορευτικές κινήσεις. Η Capoeira έγινε ένα φονικό όπλο όταν αναπτύχθηκε και μαθεύτηκε καλά από τους ελευθερωμένους πια σκλάβους.

Όταν η δουλεία από τους Πορτογάλλους τελείωσε και βγήκαν όλοι στον πολιτισμό, αρκετοί καταχράστηκαν την αρχαία αυτή πολεμική τέχνη για να βιαιοπραγήσουν και να διαπράξουν φρικτά εγκλήματα και έτσι απαγορεύτηκε αρχικά στις πόλεις του Rio De Janeiro, Salvador και Recife.

capoeira_by_brunowc-d3j12tq

Ο κόσμος όμως που είχε ως παράδοση του την Capoeira, βρήκε διέξοδο να την χρησιμοποιεί μέσω του αθλητισμού, και κυρίως του ποδοσφαίρου, έτσι βρήκε μια πιο όμορφη εκδοχή των ακροβατικών αυτών και ονομάστηκε Ginga.

Το τζίνγκα έκτοτε πιστεύεται από πολλούς ότι είναι “το μαγικό συστατικό” που πρόσθεσαν οι βραζιλιάνοι και το έκαναν τόσο θεαματικό το άθλημα.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το 1950 όταν η Βραζιλία έφθασε στον τελικό γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, έχασε από την Ουρουγουάη το τρόπαιο λόγω του τζίνγκα και γιατί οι άλλες ομάδες έπαιζαν με ένα πιο εξευρωπαϊσμένο σύστημα ποδοσφαίρου.

1950-world-cup-poster

Το 1958, η Βραζιλία προσπαθεί να εξευρωπαϊστεί, και μετά δυσκολίας καταφέρνει να φθάσει στον ημιτελικό. Εκεί δυσκολεύεται αρχικά, αλλά ο “μικρούλης” τότε Pelé έβγαλε από μέσα του το τζίνγκα, χάρισε την πρόκριση στον τελικό, και μετέπειτα κατέκτησε το τρόπαιο σε συνεργασία με τους καταπληκτικούς τότε συμπαίκτες του φυσικά.

Στις μέρες μας η Βραζιλία έχει χάσει τη λάμψη της, και τα φαντάσματα από την ήττα 7-1 ενάντια στην Γερμανία στο Μουντιάλ του 2014 ακόμη την κυνηγούν. Σύμφωνα πάντως με τον σπουδαιότερο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή (Pele) σε συνέντευξη του στις 9 Μαΐου το 2016 στο ESPN ανέφερε ότι το τζίνγκα είναι αυτό που λείπει από τη σημερινή Βραζιλία και ότι όσο οι προπονητές της ομάδας δεν ενδιαφέρονται να διαλέξουν παίκτες που να το έχουν μέσα τους και δεν διαλέγουν ούτε συστήματα που να το αναδεικνύουν, η εθνική ομάδα της Σελεσάο δεν θα ακμάσει ξανά.

brazil-germany-2014-world-cup

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι από την παλιά ιστορία της εθνικής Βραζιλίας οι Πελέ, Ριβελίνο, Γκέρσον αλλά και από τη σύγχρονη ιστορία οι Ροναλντίνιο, Ρονάλντο και ο Ριβάλντο δεν είχαν μέσα τους το τζίνγκα;

Δες επίσης: Οι 3 λόγοι που ένας freestyler δεν μπορεί να είναι και ποδοσφαιριστής!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending