fbpx

5+1 λόγοι που οι χειμερινές διακοπές στη Βόρεια Λαπωνία είναι μαγευτικές!

Καταλάβεις Χριστούγεννα άμαν τα πάντα γύρω εν χιονισμ… ΑΚΥΡΟ  όπως αναφέρθηκε και το StudentLife… Δυστυχώς στην Κύπρο εν κάπως έτσι τα πράματα, είμαστε καταδικασμένοι!  Πώς να απολαύσουμε εμείς οι καημένοι Χριστούγεννα; 

Σκέφτου όμως να πάεις διακοπές στη βόρεια Λαπωνία, με τον Άγιο Βασίλη, τους ταράνδους, να χιονίζει, να πίνεις τη ζεστή σου σοκολάτα με τα marshmallows, να έχεις το τζάκι σου και τη σάουνα σου! Αχχχ…. αυτά ειναι!

Είμαι μια από τους τυχερούς που έζησαν κάτι τέτοιο!  Ήταν ίσως το καλύτερο μου ταξίδι και θα το επαναλάμβανα χωρίς δεύτερη σκέψη… αν και σε κόστος πονά λίγο.  Έχω τόσες πολλές όμορφες αναμνήσεις και τόσα πράγματα που θέλω να σας πω… αν βαριέστε κάνετε skip – αλλά τις φωτογραφίες να τις δείτε!

Θέλετε να μάθετε γιατί πρέπει να πάτε έστω και μια φορά στη ζωή σας;

 

1
Το μαγευτικό βόρειο σέλας

Μαγεία.  Απλά δείτε τις φωτογραφίες! Δυστυχώς δεν έχουν όλοι την τύχη να το δουν από κοντά, όπως εμείς που ήμασταν κάχτοι… 🙁

Τι παίζει ρόλο στην εμφάνισή τους; κυρίως ο καιρός και η ορατότητα – δεν πρέπει να έχει σύννεφα, αλλά και να πετύχεις τη μέρα και την ώρα που θα περνάνε από πάνω σου αυτά τα κύματα, που προέρχονται από τον ήλιο.  Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα – αν και μειωμένη – να τα δεις λίγο πιο μακριά από τους πόλους.  Αν πετύχεις τη στιγμή, είναι καλό να πας κάπου χωρίς «light pollution».  Μπορεί να τα πετύχει κανείς σε διαφορετικά χρώματα και γρήγορα εναλλασόμενα σχήματα.

Η επιστημονική εξήγηση: Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όχι μόνο στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και στο νότιο.  Προκαλείται από το μαγνητικό πεδίο του ήλιου και άλλες παραμέτρους. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να το μελετήσει κανείς! Φυσικά, παλιά έβγαζαν διάφορους μύθους σχετικά με αυτά, όπως ότι είναι τα πνεύματα προγώνων που παίζουν… ποδόσφαιρο!

2
Διαμονή σε ονειρεμένα σπιτάκια

Το σπιτάκι που πάντα λαλεί η μάμα μου ότι θέλει να έχει στο βουνό: ξύλινο, με τζάκι.  Στη Λαπωνία θα είχε και δική του σάουνα, μιας και είναι σήμα κατατεθέν για τους Φινλανδούς (Τουλάχιστον όπως τζιείνο που έμεινα με την παρέα μου)!

Φυσικά, υπάρχουν πολλά «χωριουδάκια διακοπών», με διαφορετικές επιλογές διαμονής: ιδιωτικά σπιτάκια (cottages)ξύλινα ή πιο μοντέρνα, άλλα δωμάτια σαν εστίες, γυάλινα σπιτάκια που θυμίζουν ιγκλού.  Όνειροοοοο!

3
Φινλανδική sauna

Τζιαι άμαν λαλώ φινλανδική, εν εννοώ made in Finland!  Ξέρετε πώς κάμουν σάουνα οι Φινλανδοί;  Γυμνοί, τζιαι εν εντελώς φυσιολογικό!  Ντάξει, εννοείται πως έχουν κανόνες υγιεινής για δημόσιους χώρους.

Έτσι πληροφοριακά, η σάουνα είναι μέρος της κουλτούρας τους και είναι μια δραστηριότητα που έχουν στην καθημερινότητα τους, τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.  Είναι ένα μέσο χαλάρωσης και βοηθά στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία. Έτσι, σάουνα βρίσκεις παντού: στα σπίτια τους, σε κέντρα χαλάρωσης, κοντά σε λίμνες και ακτές.

Διερωτάστε γιατί υπάρχουν σάουνες κοντά σε λίμνες και ακτές;  Έννεν για να βλέπουν τη θέα. Έχει να κάνει με τον «κύκλο της φινλανδικής σάουνας». Ένα αρχικό ντους, σάουνα, πάλι ντους ή βουτιά στην παγωμένη λίμνη ή στο χιόνι, σε κάτι κρύο πάντως!  Και πάλι από την αρχή, όσο αντέχει ο καθένας.

Experience: Όταν πήγα με την παρέα μου, στη σάουνα μπαίναμε με το μαγιό για ευνόητους λόγους, κι επειδή μόνο χιόνι είχαμε έξω, βγαίναμε για ένα δροσερό διάλειμμα, μέσα-μέσα, βουτώντας στο χιόνι και κάνοντας αγγελάκια!  Αν δεν το έκαμμα τότε, εν θα το έκαμνα ποτέ! Τωρά έχω να το λαλώ 😉

4
Μονοήμερη εκδρομή στη Νορβηγία

Άλλη μια από τις δραστηριότητες, ήταν να πάμε μια μονοήμερη εκδρομή στν Νορβηγία, η οποία είναι η ακριβότερη από τις Σκανδιναβικές Χώρες. Fact: Υπάρχουν μέρη στη Νορβηγία με μεγαλύτερες πιθανότητες να δεις τα northern lights με πολύ όμορφο τοπία!

Επισκεφθήκαμε ένα όμορφο χωρκούι 230 κατοίκων, συγκεκριμένα στο Bugøynes, όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παραδοσιακή ψαρόσουπα, με επιδόρπιο τα γνωστά σκανδιναβικά μπισκοτάκια «pepparkakor».  Λέγεται πως αν τα πιέσεις στη μέση και μοιραστεί στα τρία, τότε σημαίνει καλή τύχη! 

Έτσι, για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τη Νορβηγία και τα έθιμα, μπήκαμε ομαδικά στη σάουνα και μετά βουτιά στον Αρκτικό ωκεανό (πήραμε και δίπλωμα, αφού ήταν κατόρθωμα)! Το μπάνιο εκάμαμε το μετά γυρνώντας στην Φινλανδία, καθώς τα άλατα από τον ωκεανό ήταν ωφέλιμα.

Ζώντας την εμπειρία: Η αλήθεια, εν μου κακοφάνηκε καθόλου:  Μόλις βγαίνεις από τη σάουνα σε ένα λεπτό βρίσκεσαι μέσα στο νερό, τσακρί αλλά είναι υπόθεση 3 δευτερολέπτων.  Εννοείται όχι μαλλιά μέσα για να μεν γίνεις παγάκι!  Μετά που φκαίνεις που τη θάλασσα, εν νιώθεις κάτι γιατί είσαι ήδη παγωμένος αλλά αν δεν φροντίσεις να πάρεις παντοφλίτσες, παθαίνεις ακόμα ένα shockΚαι επανάληψη! 

5
Το χωριό του Άγιου Βασίλη

Σαν καλά παιδάκια που ήμασταν κι εμείς προς το τέλους του Εράσμους μας (εδώ γελάμε), πήγαμε στον Άγιο Βασίλη να του ζητήσουμε από κοντά το δώρο που θέλαμε! 

Περιμένεις να δεις κάτι μοναδικό, κάτι μαγικό: #not.  Ήταν, δυστυχώς, το μόνο σημείο που με χάλασε από το ταξίδι.  Πήγαμε στο χωριό του Άγιου Βασίλη, το Rovaniemi. Είδαμε κάτι εντελώς εμπορικό: πλήρωνες για να δεις τον Άγιο Βασίλη, για να βγάλεις φωτογραφία μαζί του, για να σου σταμπάρουν το διαβατήριο σου ότι επήες στον Άγιο Βασίλη, με καταστηματάκια για background. 

Ντάξει, για την ατμόσφαιρα δεν έχω παράπονο: χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια, τα πάντα στολισμένα, ένα τεράστιο δέντρο με σημαιούλες από όλο τον κόσμο, τάρανδοι και άλλες δραστηριότητες που μπορούσες να κάνεις, ξωτικά να δουλεύουν στα καταστήματα. Ίσως αν ήμουν παιδάκι να με εντυπωσίαζε… Ευτυχώς που ήταν στην αρχή του ταξιδιού και ακολούθησαν οι υπόλοιπες υπέροχες αναμνήσεις!

6
Ευκαιρία για σπάνειες δραστηριότητες

Πέρα από τα πιο πάνω σημεία, ένας λόγος που πέρασα καλά σε αυτό το υπέροχο ταξίδι, είναι οι εμπειρίες μέσα από πρωτόγνωρες δραστηριότητες, ειδικά για την Κύπρο. Σταθερά το ski σε πλαγιά, αλλά και cross-country skiing, όπως και τα πιο κάτω:

  • Husky safari

Μια από τις πιο ωραίες δραστηριότητες που σε γεμίζει με αδρεναλίνη και όμορφες εικόνες!  Σε ομάδες των δύο, οδηγήσαμε εναλλάξ ένα έλκυθρο το οποίο έσερναν σκυλάκια husky, απολαμβάνοντας το τοπίο την ώρα που ξημέρωνε!  Μετά, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μικρά κουταβάκια husky, πίνοντας ζεστό χυμό βατόμουρου.

  • Επίσκεψη σε φάρμα ταράνδων

Περιλάμβανε βόλτα από ταράνδους που έσερναν το έλκυθρο – 20 μέτρα γύρω που ένα δέντρο, μεν φανταστείτε. Περιμένοντας την άλλη μισή ομάδα, παίξαμε ερασιτεχνικό hockey. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε barbecue, ψήνοντας λουκάνικα από… ταράνδους, απολαμβάνοντας ένα παραδοσιακό τραγούδι από τους ντόπιους που διατηρούσαν τη φάρμα και ακούγοντας την ιστορία του τόπου τους.

  • Βόλτα στο δάσος με snowshoes

dsc_0316b

Φορέσαμε χιονοπέδιλα και βγήκαμε για βόλτα στη φύση – ελπίζοντας να δούμε τα northern lights, αλλά τελικά είδαμε μια υπέροχη πανσέλινο! Άλλη μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα: τα χιονοπέδιλα είναι ειδικά κατασκευασμένα, έτσι ώστε να μην βυθίζεσαι στο χιόνι, καθώς με βοηθητικά σποντάκια για τις ανηφόρες. Στις κατηφόρες αναγκαστικά καθόμασταν στον… πισινό μας και κυλούσαμε!

  • Οδηγώντας snowmobile

dsc02942

Αυτό λίγοι το επιχείρησαν, αφού το κόστος ήταν αρκετά μεγάλο και σε περίπτωση ζημιάς, ακόμα μεγαλύτερο. Σίγουρα θα ήταν μια πολύ ενθουσιώδης εμπειρία, υποθέτω, αφού προσωπικά δεν την επέλεξα. Maybe next time!

text laponia lapland snow

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το ταξίδι, στο βίντεο πιο κάτω!

Πιστεύκω πως είδατε τον ενθουσιασμό μου για την Λαπωνία και σας εύχομαι αν πραγματικά πάτε ποτέ, να το απολαύσετε με την ψυχή σας! 🙂

 

Δες επίσης: Οι 5 λόγοι που θα θέλεις να ταξιδέψεις στην παραμυθένια πόλη του Porto!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending