Οι 5 συνήθειες που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις εύκολα πιο υγιεινό τρόπο ζωής!

Φοιτήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Ακούμε συχνά να προτείνουν ότι πρέπει: “να έχεις ένα καλό τρόπο ζωής”, “να γυμνάζεσαι”, “να τρως υγιεινά”. Ποια από αυτά κάνουμε όμως;

Το να αποκτήσεις ένα υγιεινό τρόπο ζωής δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, όμως υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι που θα θέσουν την αρχή της υγιεινής μας ζωής.

Δες τους πιο κάτω:

 

1Γυμναστική

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και κάτι ήξεραν. Όταν γυμναζόμαστε συχνά, βελτιώνουμε τη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία, νιώθουμε και δείχνουμε πιο ωραία (και ωραίοι)! 😉

Τωρά τις γιορτές που εβάλαμεν λλία κιλούθκια (1-2 το λιγότερο) που το πολύ φαΐ, εν τζαιρός να τα χάσουμε σιγά-σιγά για να μεν πολλίνουν!”

  • Τι να κάνεις: Όταν ξυπνάς το πρωί να βάζεις τα αγαπημένα ανεβαστικά σου τραγούδια και να χορέψεις ή να πας για περπάτημα στη γειτονιά σου, ή γενικά να κάνεις ένα 20λεπτο περπάτημα την ημέρα.

2Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες που μας κρατούν υγιείς και ενεργητικούς, έχουν λίγες θερμίδες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και είναι νόστιμα!

  • Τι να κάνεις: Να τρως 2-3 φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον την ημέρα. Μπορείς να προσθέσεις τα φρούτα στο πρωινό σου, στις σαλάτες σου, τα λαχανικά στο μεσημεριανό σου, στο σάντουιτς σου ή να κάνεις ωραία και υγιεινά smoothies!

3Ύπνος

Ο ύπνος κάνει καλό στη καρδιά, στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μετά από ένα καλό ύπνο νιώθουμε καλύτερα και πιο ξεκούραστοι και αν δεν κοιμηθούμε αρκετά, νιώθουμε χάλια.

  • Τι να κάνεις: Προσπάθησε να κοιμάσαι περίπου 7-9 ώρες κάθε νύχτα, αφού σύμφωνα με τον Dr. Eric J. Olson, είναι οι ιδανικές για την ηλικία μας και προσπάθησε να μην κοιμάσαι πολύ αργά.

4Μείωση του άγχους

Το άγχος είναι φυσιολογικό να υπάρχει στις ζωές μας και μπορεί να είναι και καλό όταν είναι διαχειρίσιμο. Μπορεί να μας ωθήσει και να μας κάνει πιο παραγωγικούς όταν π.χ. αρχίσουμε να διαβάζουμε για τις εξετάσεις που πλησιάζουν.

Όταν όμως είναι υπερβολικό και μας κυριαρχεί λόγω κάποιων καταστάσεων π.χ. “εν επρολάβαμεν να θκιαβάσουμε τζιαι αύριο γράφουμε, πιάνει μας ο πανικός τζαι καθούμαστεν ούλλη νύχτα να τα μάθουμεν – τελικά εν μεινίσκει τίποτε, τζιαι τότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.”

  • Τι να κάνεις: Γέλασε με μια καλή κωμωδία, συνάντησε τους φίλους σου, πήγαινε για περπάτημα στη φύση, διάβασε ένα καλό βιβλίο πνευματικού περιεχομένου, αυτοβοήθειας ή όποιο άλλο σ’ αρέσει και άκουσε την αγαπημένη σου μουσική.

5Hobbies

Τα hobbies, εκτός του ότι έχουν καλές επιπτώσεις στη φυσική, συναισθηματική και ψυχική μας υγεία, είναι και διασκεδαστικά. Γνωρίζεις άτομα με τα οποία έχετε κοινά ενδιαφέροντα και μειώνουν το άγχος.

  • Τι να κάνεις: Σκέψου τι σου αρέσει να κάνεις και δες πώς μπορείς να το μετατρέψεις σε χόμπυ π.χ. αν σου αρέσει η φύση πήγαινε για πεζοπορία (hiking) ή πάρε τη φωτογραφική σου μηχανή και βγάλε φωτογραφίες ή γίνε μέλος σε μια εθελοντική ομάδα. Βρες ένα καινούριο χόμπυ, ή συνέχισε αυτό που έχεις, και δοκίμασε καινούρια πράγματα!

Εσύ με ποιον τρόπο υγιεινής ζωής θες να ξεκινήσεις; 🙂

 

Δες επίσης: Οι 3 τροφές που θεωρείς ανθυγιεινές ενώ είναι στην πραγματικότητα ωφέλιμες!