fbpx

5 ιστορικές ομάδες που δεν απέφυγαν την χρεοκοπία!

Πάντα το χρήμα ήταν μια πολύ σημαντική παράμετρος για να λειτουργεί σωστά μια ομάδα. Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η δήλωση του μεγάλου Brian Clough πως “Οι παράγοντες υπάρχουν σε μια ομάδα μόνο για να συμπληρώνουν τις επιταγές“. Θέλησε με αυτό τον τρόπο να δείξει πως οι παράγοντες μιας ομάδας δεν πρέπει να αναμειγνύονται καθόλου στα θέματα του προπονητή ενώ μόνη τους υπευθυνότητα είναι να πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές και το προσωπικό για να είναι ευχαριστημένοι και να αποδίδουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Μεγάλος πρόλογος έτσι; Τα παραπάνω όπως και όλα όσα θα ακολουθήσουν σε αυτό το άρθρο γράφονται με αφορμή την χθεσινή είδηση πως ο Πανθρακικός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της ελληνικής Football League λόγω χρεών.

Η ομάδα της Κομοτηνής, ωστόσο, δεν είναι η μόνη που λύγισε από τα χρέη. Παλαιότερα, είχαμε αναφερθεί σε τέτοιες ομάδες στην Κύπρο, σειρά παίρνουν σήμερα, άλλες 5 ομάδες από τον ελλαδικό και ξένο χώρο!

Δες ποιες είναι παρακάτω:

 

1
ΟΦΗ Ηρακλείου

Η ομάδα του Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1925. Την δεκαετία του ’80 με προπονητή τον Ευγένιο Γκέραρντ έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδας το 1987, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στο πρωτάθλημα την περίοδο 1985-86 ενώ υπήρξε και φιναλίστ κυπέλλου το 1990. Την δεκαετία του 2000 όμως τα οικονομικά προβλήματα έκαναν για τα καλά την εμφάνιση τους με τους μελανόλευκους να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Το 2006 ο ΟΦΗ υπαγόταν στο περίφημο Άρθρο 44 με αποτέλεσμα τα χρέη του να διαγραφούν. Σειρά κακοδιαχειρίσεων όμως επανέφερε το ύψος των χρεών σε πελώρια μεγέθη με αποτέλεσμα το 2015 να φτάσουν τα 12,2 εκατομμύρια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν στις 21 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, οι Ηρακλειώτες να ανακοινώσουν την αποχώρηση τους από το πρωτάθλημα της Super League!

Φέτος, η ιστορική ομάδα της Κρήτης αγωνίζεται στην Football League.

2
Άρης Θεσσαλονίκης

Ο Άρης, όπως και ο ΟΦΗ, πέρασε δύσκολες στιγμές την δεκαετία του 2000. Μέτριες πορείες αγωνιστικά και κακοδιαχείρηση στα οικονομικά είχαν ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2002, να προσφύγουν 18 ποδοσφαιριστές εναντίον της ΠΑΕ Άρης. Η ομάδα πορεύτηκε με διοικήσεις Πρωτοδικείου και στις 11 Νοεμβρίου 2004 ο Άρης υπάχθηκε στο Άρθρο 44. Παρά το γεγονός πως η ομάδα έπεσε κατηγορία, στα μέσα της δεκαετίας κατάφερε να επανέλθει πραγματοποιώντας εξαιρετικές μάλιστα πορείες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με την νέα δεκαετία, όμως, τα προβλήματα επανήλθαν, όπως και οι άσχημες αγωνιστικές πορείες. Η σεζόν 2013-14 ήταν ίσως η χειρότερη στην ιστορία της ομάδας της Θεσσαλονίκης αφού με μόλις 3 νίκες σε 34 παιχνίδια υποβιβάστηκε στην Football League με τους ιθύνοντες της ομάδας να αποφασίζουν όμως να πέσει στην τρίτη κατηγορία (κάτι που έκανε και η ΑΕΚ Αθηνών προηγουμένως) για να σβηστούν τα χρέη της.

Φέτος, ο Άρης αγωνίζεται στην Football League.

3
Fiorentina

Η ομάδα της Φλωρεντίας είναι από τις πιο ιστορικές της Ιταλίας. Ιδρύθηκε το 1926 και τις δεκαετίες του ’50 και ’60 έζησε μεγάλες στιγμές κατακτώντας τα 2 μοναδικά της πρωταθλήματα μέχρι στιγμής. Παρά την μεγάλη της ιστορία, η νέα χιλιετία έφερε και προβλήματα για τους βιόλα.

Συγκεκριμένα, το 2001 αποκαλύφθηκαν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των λιλά. Δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των μισθών ενώ όπως αποκαλύφθηκε τα χρέη της ομάδας της Φλωρεντίας έφταναν τα 50 εκατομμύρια δολλάρια. Την περίοδο 2001-02, η Fiorentina υποβιβάστηκε στη 2η κατηγορία και την διοίκηση της ομάδας ανέλαβε δικαστικά ελεγχόμενη διοίκηση. Αυτό σήμαινε πως η ομάδα δεν μπορούσε να αγωνιστεί στη Serie B κάτι που είχε αποτέλεσμα να διαλυθεί.

Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου (2002) ο σύλλογος ιδρύθηκε με άλλο όνομα ( Associazione Calcio Fiorentina e Florentia Viola) και αποφασίστηκε ότι θα αγωνιζόταν στην Serie C2, την 4η κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Από την περίοδο 2004-05 ο σύλλογος του ιταλικού βορρά αγωνίζεται στην Serie A. Πέρσι, το τέλος της περιόδου τους βρήκε να τερματίζουν στην 5η θέση.

4
Leeds United

Η τετραετία 1997-2001 ήταν μαγική για την Leeds. Με προπονητή τον David O’ Leary και παικταράδες όπως ο Mark Viduka, ο Harry Kewell και ο Rio Ferdinand έζησε στιγμές παρόμοιες με αυτές της δεκαπενταετίας, σχεδόν, με προπονητή τον Don Revie (1961-1974).

Την συγκεκριμένη, όμως, περιόδο με πρόεδρο τον Peter Ridsdale έκανε μεγάλα δάνεια τα οποία δεν μπόρεσε να αποπληρώσει. Πωλήσεις σαν αυτή του Ferdinand στην Manchester United έναντι 30 εκατομμυρίων ήταν απλά ένα σημάδι πως η ομάδα είχε άμεση ανάγκη από ρευστό. Την περίοδο 2003-04 η ομάδα των Midlands ήταν υπό την διοίκηση κονσόρσιουμ επιχειρηματιών που είχε ως στόχο να πουλήσει όσο το δυνατό περισσότερους ποδοφαιριστες γίνεται για να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία της ομάδας. Την ίδια περίοδο, η Leeds υποβιβάστηκε στην Championship.

To 2007, η ιστορική ομάδα υποβιβάστηκε στην League One (3η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου σηματοδοτόντας την χειρότερη στιγμή της πλούσιας ιστορίας της. Σήμερα, οι άσπροι αγωνίζονται στην Championship με τα οικονομικά προβλήματα ομως να παραμένουν.

5
Parma

Η Parma παρότι ιδρύθηκε το 1913, έπρεπε να φτάσει στη δεκαετία του ’90 για να ζήσει τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας της. Κατέκτησε, συγκεκριμένα, 2 κύπελλα UEFA και 3 κύπελλα Ιταλίας ενώ την περίοδο 1996-97 έχασε στο παρα πέντε το πρωτάθλημα, τερματίζοντας 2η πίσω από την Juventus.

Η πρώτη φορά που αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ήταν το 2004 όταν η οικονομική κατάρρευση της κύριας χορηγού της ομάδας, Parmalat, έφερε την ομάδα υπό το καθεστώς της οικονομικής διαχείρισης για 3 χρόνια. Η ομάδα ξαναδημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2004 ως Parma Football Club SpA. Το 2007 βγήκε από την διαχείριση αλλά η περίοδος 2007-08 έφερε τον υποβιβασμό των “Σταυροφόρων” στην Serie B.

Η ομάδα επανήλθε στην Serie A την επόμενη περίοδο αλλά τα οικονομικά προβλήματα επανήλθαν με την ομάδα να μην παίρνει αδειοδότηση να αγωνιστεί στην Ευρώπη την περίοδο 2014-15. Τα οικονομικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχεις αλλαγές στη διοίκηση των γαλαζοκίτρινων με τον σύλλογο να κηρύσσει πτώχευση τον Απρίλη του 2015 με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 218 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιούλη του ίδιου χρόνου, η Parma δημιουργήθηκε ξανά σαν S.S.D. Parma Calcio 1913 και θα αγωνιζόταν στην Serie D. Σήμερα, αγωνίζεται στην Lega Pro, την τρίτη κατηγορία της Ιταλίας.

Εσύ, ποιες άλλες ομάδες ξέρεις που ενώ είχαν πλούσια ιστορία δεν απέφυγαν την χρεοκοπία;

 

Δείτε επίσης: 5+1 ομάδες που ίσως δεν ήξερες πως κατέκτησαν το Europa League! (videos)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending