fbpx

Τα 5 κυριότερα είδη πονοκεφάλου και πώς μπορείς να τα ξεφορτωθείς!

Όλοι στη ζωή μας είχαμε έστω και μία φορά πονοκέφαλο!  Μία κουραστική μέρα στο πανεπιστήμιο ή τη δουλειά, μία εξέταση ή μία έντονη διαφωνία με κάποιο άτομο μπορεί να συμβάλουν στο να έχουμε αυτό το άσχημο αίσθημα να ταλανίζει το κεφάλι μας!

Πολλές φορές είναι αναπόφευκτο γιατί δεν μπορείς να κάνεις skip όλα σου τα μαθήματα, ούτε να κάψεις το πανεπιστήμιο σου (εμμμμ), ούτε και να εξαφανίσεις όλες τις άσχημες φάσεις της ημέρας σου με ένα κλικ….

Σου παρουσιάζουμε λοιπόν τα 5 είδη πονοκεφάλου και πώς μπορείς να τα αποφύγεις ή να τα αντιμετωπίσεις!

1
Πονοκέφαλος έντασης

brightside.me

Αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος πονοκεφάλου στον κόσμο.  Όλοι το έχουν νιώσει έστω και μία φορά στη ζωή τους.

  • Συπτώματα: Συνήθως είναι ήπιος ο πόνος και σε κάνει να νιώθεις ένα αίσθημα πίεσης λες και φοράς μια πολύ σφιχτή κορδέλα γύρω από το κεφάλι.  Η ένταση του πόνου αυξάνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ.
  • Αιτίες: Παράγοντες που φαίνεται πως συμβάλλουν σε αυτού του είδους πονοκέφαλο είναι το στρες, η κούραση, η κακή στάση του σώματος και το να κρατάς το κεφάλι σου σε ακατάλληλη θέση για αρκετή ώρα.  Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι είναι πιο σπάνιοι και συχνά σχετίζονται με τραυματισμούς στο κεφάλι ή τον αυχένα.
  • Αντιμετώπιση: Μπορείς να πάρεις οποιοδήποτε παυσίπονο για να ξεφορτωθείς ένα πονοκέφαλο έντασης.  Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται ανά διαστήματα. Εάν έχεις συχνά πονοκεφάλους που διαρκούν αρκετή ώρα, θα ήταν συνετό να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.  Επίσης, προσπάθησε να είσαι πιο δραστήριος σωματικά, να τεντώνεις τους ώμους και το λαιμό σου και να περνάς περισσότερο χρόνο έξω!

2
Πονοκέφαλος ιγμορίτιδας

brightside.me

Αυτό το είδος πονοκεφάλου προκαλείται από τα ιγμόρεια. Συνήθως συνοδεύεται από πυρετό, εφίδρωση και ένταση στο μέτωπο και τα ζυγωματικά.

  • Συμπτώματα: Θα νιώσεις μια βαθιά πίεση και πόνο στο μέτωπο και συγκεκριμένα στην περιοχή των φρυδιών και κάτω από τα μάτια.  Ο πόνος συνήθως αυξάνεται όταν μετακινήσεις απότομα το κεφάλι σου.  Μπορεί επίσης να τρέχει η μύτη σου ή να είναι κλειστή και να νιώθεις κουρασμένος.
  • Αιτίες: Ο πονοκέφαλος ιγμορίτιδας προκαλείται από τα ιγμόρεια.  Είναι ακόμη μια κοινή επιπλοκή μετά από ένα κρύωμα ή μια εποχιακή αλλεργία.
  • Αντιμετώπιση: Ο πονοκέφαλος ιγμορίτιδας σπάνια φεύγει από μόνος του.  Εάν έχεις κάποια αλλεργία, τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν.  Σε άλλες περιπτώσεις η καλύτερη λύση είναι να δεις κάποιο γιατρό, ο οποίος πιθανότατα θα σου συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

3
Ημικρανία

brightside.me

Η ημικρανία έχει 4 κύρια στάδια, στα οποία και εκδηλώνονται όλα τα συμπτώματά της.

  • Αιτίες: Μία ημικρανία συχνά συνδέεται με παράβαση των μεταβολικών διαδικασιών και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.  Ένα άτομο μπορεί επίσης να έχει κληρονομήσει μια γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη ημικρανιών.
  • Αντιμετώπιση: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεραπεία για την ημικρανία, παρόλο που υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων και άλλων μέσων που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.  Για να διαλέξεις την κατάλληλη αγωγή για εσένα πρέπει να επισκεφτείς κάποιο γιατρό. Επίσης, συστηματική άσκηση θα σε βοηθούσε να βελτιώσεις την υγεία σου σημαντικά!

4
Αθροιστικός πονοκέφαλος

brightside.me

Ο αθροιστικός πονοκέφαλος είναι αρκετά σπάνιος και επηρεάζει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.  Είναι 5 φορές πιο συχνός στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες.

  • Συμπτώματα: Ένας αθροιστικός πονοκέφαλος μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πόνο πίσω ή γύρω από τα μάτια, συνήθως στη μία μόνο πλευρά της κεφαλής. Συχνά αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ερυθρότητα στα μάτια, ευαισθησία στο φως και  δάκρυα.  Ο πόνος συνήθως διαρκεί από 15 λεπτά εώς και 1 ώρα.
  • Αιτίες: Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμη την αιτία του συγκεκριμένου πονοκεφάλου.  Συνδέεται πολύ συχνά με διαταραχές στο βιολογικό ρολόι του σώματος.
  • Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση ενός αθροιστικού πονοκεφάλου είναι ζόρικη, αφού ο πόνος εμφανίζεται και εξαφανίζεται αυθόρμητα. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις αυτό το πρόβλημα (#sorry).

5
Hangover

brightside.me
  • Αιτίες: Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για το λόγο που οι άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση αλκοόλ.  Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα. Παράλληλα, το αλκοόλ προωθεί την αφυδάτωση και απώλεια υγρών – σημείο σημαντικό για την ημικρανία.
  • Αντιμετώπιση: Η καλύτερη θεραπεία είναι να πάρεις ένα παυσίπονο, να πιεις αύθονο νερό και να κοιμηθείς καλά.  Πρέπει να παίρνεις το hangover στα σοβαρά!  Εάν έχεις πονοκέφαλο ακόμη και μετά την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ, μπορεί να είναι ένδειξη ότι πάσχεις από μια ήπια μορφή ημικρανίας.

Την επόμενη φορά που θα το νιώσεις κάποιο από τα 5 κύρια είδη πονοκεφάλου, θα μπορείς να προσδιορίσεις κι εσύ τι είναι ακριβώς αυτό που αισθάνεσαι!

Ειρήνη Γερολεμίδου
Δευτεροετής φοιτήτρια Ιατρικής,
Παν. Κύπρου

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending