fbpx

Οι πιο αντιαθλητικές ενέργειες που έγιναν ποτέ στο ποδόσφαιρο!

Το σλόγκαν που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η UEFA είναι ο “Σεβασμός“. Αρχή βασικότατη που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε αθλητή και κάθε αγώνα ανεξαρτήτως αθλήματος. Τι γίνεται όμως όταν υπερισχύει ο πραγματισμός και η λογική του “τα πάντα για τη νίκη“;

Είναι οι στιγμές που ο σεβασμός πάει περίπατο και το fair play γίνεται θυσία στον βωμό της νίκης. Στιγμές αντιαθλητικές βλέπουμε κάθε Σαββατοκυρίακο (και καθημερινές) στα γήπεδα. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες που οι ποδοσφαιριστές προσποιούνται τραυματισμό για να κερδίσουν χρόνο ή την αποβολή του αντιπάλου, είναι οι περιπτώσεις που τα σκληρά φάουλ γίνονται ο κανόνας, που οι ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν ακόμα και αθέμιτα μέσα για να νικήσουν.

Επειδή κάποιες τέτοιες στιγμές ξεχωρίζουν ανάμεσα στις πολλές, εμείς μαζέψαμε τις πλέον αντιαθλητικές στιγμές που έγιναν ποτέ σε ποδοσφαιρικό αγώνα και σου τις παρουσιάζουμε.

Δες ποιες είναι παρακάτω:

 

1
Το θέατρο του Rivaldo!

Είμαστε στην πρεμιέρα του τρίτου ομίλου στο Μουντιάλ του 2002. Η Βραζιλία τίθεται αντιμέτωπη με την Τουρκία και λίγο πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρίσκεται πίσω στο σκορ με 0-1. Δυο τέρματα, ωστόσο, στο δεύτερο ημίχρονο από τους Ronaldo και Rivaldo θα δώσουν προβάδισμα στην σελεσάο.

Στις καθυστερήσεις, όμως, του παιχνιδιού έγινε ένα στιγμιότυπο που έμεινε στην ιστορία. Η Βραζιλία είχε κερδίσει κόρνερ από δεξιά με τον μεγάλο Rivaldo να περιμένει την μπάλα στη γωνία για να το εκτελέσει. Ο Hakan Unsal την κλωτσά, αυτή βρίσκει στα γόνατα του Ρίμπο που όμως σωριάζεται στο έδαφος κρατώντας το κεφάλι του! Σωστά μάντεψες, το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου κατέληξε στον μεγάλο Βραζιλιάνο που χάρη στο θέατρο του κέρδισε την κόκκινη κάρτα που είδε ο Τούρκος αμυντικός!

2
Η μεγαλύτερη μάχη που έγινε ποτέ σε γήπεδο!

Ο τελικός του Διηπειρωτικού Κυπέλλου του 1967 ανάμεσα στην Celtic και την Racing Club που έγινε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης έμεινε στην ιστορία για όλους τους λάθους λόγους που μπορεί ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι να είναι ιστορικό.

Έχουμε και λέμε: 6 αποβολές ποδοσφαιριστών, συνολικά 51 φάουλ στο παιχνίδι (με τα περισσότερα να είναι από σκληρά ως πολύ σκληρά) και 2 διακοπές στο παιχνίδι αφού η αστυνομία του Μοντεβιδέο αναγκάστηκε να μπει στο γήπεδο να χωρίσει τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν ξύλο! Σημείωσε δε πως όλες οι αποβολές ήταν για σκληρά μαρκαρίσματα, γροθιές σε αντιπάλους, χτυπήματα εκτός φάσης και κάθε λογής καυγά!

Δεν ήταν μόνο η βια όμως αφού στο ημίχρονο ο Jimmy Johnstone της Celtic έλουσε τα μαλλιά του για να καθαρίσει τα αμέτρητα φτυσίματα που δέχτηκε! Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Miroir du Football “Racing: Πρωταθλητές της βίας, της κλεψιάς και του θεάτρου“. H Racing κέρδισε το παιχνίδι (1-0) αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν είναι σημασία για κανέναν! Ήταν η μεγαλύτερη επίδειξη unfair play όλων των εποχών!

3
Η ηλικία του Tobie Mimboe

Για τους περισσότερους παίχτες που προέρχονται από την Αφρική η πραγματική τους ηλικία παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, άλλωστε, ποδοσφαιριστών που ανεβοκατέβαζαν την ηλίκια τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Tobie Mimboe.

Ο Καμερουνέζος αμυντικός, λοιπόν, το 1996 όταν λάμβανε μέρος στο Κόπα Άφρικα ήταν (σύμφωνα με τα χαρτιά του) 31 ετών. Ως εδώ όλα καλά. Έλα όμως που 2 χρόνια αργότερα στα πλαίσια της ίδιας διοργάνωσης δήλωσε πως ήταν 28 ετών; Ακόμα, το 1997 όταν και πήγε στην Genclerbirligi δήλωσε πως 22 ετών!

Με άλλα λόγια, ο 52χρονος (όπως ισχυρίζεται σήμερα) πρώην αμυντικός έπαιζε με την ηλικία του όπως τον βόλευε. Τύφλα να έχει ο Benjamin Button!

4
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Το 1987 στα πλαίσια του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Rangers τέθηκε αντιμέτωπη με την Dynamo Kiev. Στο πρώτο παιχνίδι στο Κίεβο οι προτεστάντες έχασαν 1-0.

Κάπως έτσι, ο προπονητής της ομάδας, Graeme Souness, σκέφτηκε να στηριχτεί στην δύναμη της ομάδας του για να πολέμήσει την τεχνική των Ουκρανών. Πέρα όμως από την δύναμη επιστράτευσε άλλο ένα κόλπο.

Ο πανούργος Σκωτσέζος αποφάσισε να στενέψει τα όρια του γηπέδου (αφού τότε δεν ήταν υποχρεωτικό να υπάρχουν συγκεκριμένες διαστάσεις στο γήπεδο). Μάλιστα, για να κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των Ουκρανών, τους άφησε να προπονηθούν την προηγούμενη του αγώνα στο Ibrox με τις πραγματικές του διαστάσεις στενεύοντας το γήπεδο την μέρα του αγώνα!

Οι Rangers τελικά τα κατάφεραν αφού νίκησαν 2-0 και πήραν την πρόκριση! Ήταν ο ορισμός αυτού που λέμε “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”!

5
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα 2! 

Το 1989 στα πλαίσια των προκριματικών του Μουντιάλ του 1990, η Χιλή αντιμετώπιζε την Βραζιλία εκτός έδρας και ήθελε μόνο νίκη για να έχει ελπίδες πρόκρισης. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, έπεσε μια φωτοβολίδα από την κερκίδα των Βραζιλιάνων κοντά στον τερματοφύλακα της Χιλής, Roberto Rojas.

Ο πονηρός τερματοφύλακας, έχοντας πάρει οδηγίες από τον προπονητή και τον γιατρό της ομάδας, κυλίστηκε στο έδαφος προσποιούμενος τραυματισμό την ώρα που χαράκωσε το γόνατο του με μια λεπίδα που είχε κρυμμένη. Όπως καταλαβαίνεις, το “έγκλημα” ήταν οργανωμένο.

Οι συμπαίκτες του έτρεξαν αμέσως προς τα αποδυτήρια αφού τυχόν διακοπή του παιχνιδιού θα τους έδινε την πολύτιμη νίκη στα χαρτιά. Για κακή τους τύχη όμως η σκηνή του “τραυματισμού” του Rojas είχε οπτικογραφηθεί από τις κάμερες που κάλυπταν τον αγώνα. Ως αποτέλεσμα, ο Rojas έλαβε ποινή αποκλεισμού δια βίου από τα γήπεδα και η Χιλή είδε το Μουντιάλ από τον καναπέ!

6
Ο χασάπης του Bilbao!

Ο Antoni Goikoetxea δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε “το καλό παιδί των γηπέδων”. Φαινόταν μάλιστα να έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Barcelona. Το 1981, βλέπεις, πετσόκοψε τον Bernd Schuster σε σημείο τέτοιο που ο Γερμανός και το παιχνίδι του δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο.

Η πιο “διάσημη” στιγμή όμως του Βάσκου κεντρικού αμυντικού ήταν το 1983. Θύμα του αυτή την φορά ήταν ο Diego Maradona με τον Goikoetxea να σπάζει τον αστράγαλο του μεγάλου Diegito. Αυτή η φάση ήταν που του κόλλησε και το παρατσούκλι “Ο χασάπης του Bilbao“, παρατσούκλι που του έμεινε καθόλη την διάρκεια της καριέρας του. Για αυτό του το φάουλ ο Βάσκος έλαβε ποινή αποκλεισμού από τα γήπεδα για 16 παιχνίδια.

Όταν η Athletic Bilbao και η Barcelona συναντήθηκαν ξανά στον τελικό του Copa del Rey το 1984, ο Goikoetxea ήταν εκει, χτυπώντας τον Maradona με το πόδι ψηλά στο στήθος! Αδιόρθωτος!

7
“Το χέρι του Θεού”!

1986. Προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παιχνίδι Αργεντινή – Αγγλία. Παιχνίδι με μεγάλη ένταση αφού είχε προηγηθεί ο πόλεμος των 2 χωρών για τα νησιά Falklands. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε στο άγονο 0-0 αλλά όλη η δράση θα ερχόταν στο δεύτερο μέρος.

Στο 51′ έλαβε χώρα η στιγμή που συζητιέται μέχρι σήμερα και αποτελεί πλέον μια από τις κλασσικές στιγμές του ποδοσφαίρου. Ήταν η φάση στην οποία ο τεράστιος Diego Maradona σκόραρε το τέρμα με το “χέρι του Θεού“!

Με την μπάλα άλλωστε στον άερα και όντας 20cm πιο κοντός από τον Άγγλο τερματοφύλακα, Peter Shilton, που βγήκε να καθαρίσει την φάση, ο Diegito έπρεπε να χρησιμοποιήσει άλλα μέσα για να τον νικήσει. Έτσι, ύψωσε το αριστερό του χέρι, κέρδισε λίγο επιπλέον ύψος και σκόραρε. Παρά τις διαμαρτυρίες των Άγγλων, ο Τυνήσιος διαιτητής της αναμέτρησης μέτρησε κανονικά το τέρμα δίνοντας προβάδισμα στην Αργεντινή που τελικά επικράτησε με 2-1.

Η πιο διάσημη αντιαθλητική ενέργεια μόλις είχε γίνει ενώ Αγγλία και Αργεντινή είχαν άλλο ένα λόγο για να μεγάλωσει η έχθρα τους.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending