fbpx

Έτσι θα γιορτάζαμε το Πάσχα ΧΩΡΙΣ τα έθιμα του στην Κύπρο!

Το Πάσχα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, αν όχι και η μεγαλύτερη. Και όπως κάθε επέτειος, έχει και τα καθιερωμένα έθιμα.

Φαντάζεσαι όμως αν γινόταν; Πώς θα ήταν εκείνο το δεκαπενθήμερο χωρίς τα έθιμα του; Χωρίς τα τσουρέκια του, την Τσικνοπέμπτη του και τόσα άλλα όμορφα που πολύ θα θέλαμε να είχαμε ολόχρονα;

Εντάξει, όχι και όλα, αλλά πολλά απ’ αυτά, άνετα θα μπορούσαν να κινούνται ολόχρονα

Πάμε να τα δούμε λοιπόν!

 

1
Κροτίδες (τσάκρες)

Οι συγκεκριμένες ανοησίες δεν αποτελούν σε καμία των περιπτώσεων έθιμο και εδώ μπαίνουν μάλλον σαν παρένθεση παρά σαν σημείο.

Όλοι γνωρίζουμε τους κίνδυνους από τη χρήση τους, οπότε η όποια συμβουλή για χρήση τους ή όχι, νομίζω είναι περιττή. Άρα δεν θα μας πείραζε η απουσία τους!

2
Λαμπρατζιά (Κάψιμο του Ιούδα)

Το συγκεκριμένο έθιμο θεωρείται ως η καύση του Ιούδα για το κακό που έκανε στον Ιησού. Υπάρχουν φήμες, βέβαια, πως σε αυτό το έθιμο οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη (φαντάζεσαι;) αν σταματήσει, θα φέρει μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου κάθε χρόνο!

Για να μην αναφέρουμε πόσο νιώθουμε ότι αποτελούμε μέρος της όταν τύχει να βρισκόμαστε κοντά στο άναμμα της και νιώθουμε τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται!

3
Βαμμένα κόκκινα αυγά

Βαμμένα κόκκινα αυγά, καληνύχτα…“, ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας, εκφράζοντας τη θλίψη όσων καλοβλέπουν τα αυγά στο μπολ, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πάνε και για ύπνο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μου, κότες από πολλά ορνιθοτροφεία της Κύπρου θα κατέβαιναν σε διαδηλώσεις προς διακοπή του εθίμου αυτού, ενώ λόγω αυτού πολλά φυτά θα εξαφανίζονταν από την τοπική χλωρίδα εδώ και πολλά χρόνια, λόγω των βαφών αυτών!

Αλλά πώς να το κάνουμε; Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά δεν γίνεται!

4
Φλαούνες

Το εξαιρετικό αυτό φαγητό κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές ανά το παγκύπριο, ακόμα και με κρέας ως γέμιση!

Μια φορά θα προσπαθούσε η κυβέρνηση να τις καταργήσει, γιατί με τόσα σταφίδια που παράγονται για την παραγωγή τους, μειώνεται η παραγωγή κουμανταρίας  – κύριου προϊόντος εξαγωγής της Κύπρου – και η οργάνωση ΛΑ.ΤΗ.Φ.Α. (ΛΆτρεις ΤΗς Φλαούνας Αμαθούντας).

Θα έκλειναν σίγουρα για 2 εβδομάδες το λιμάνι Λεμεσού και τα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να παραλύσει ολόκληρη η κυπριακή οικονομία!

5
Πασχαλινό τραπέζι

Μαζεύεται όλη η οικογένεια μετά από 40 μέρες νηστείας (στις οποίες η μόνη και πραγματική νηστεια έγινε την Καθαρά Δευτέρα) σε ένα συγγενικό σπίτι, σερβίρονται του κόσμου τα φαγητά, χειρότερα κι από ταβέρνα στο βουνό και αρχίζουν όλοι να τρώνε λες και έχουν να φάνε 10 χρόνια… Γιατί “είναι παράδοση”!

Θα γίνονταν λοιπόν προσπάθειες προς κατάργηση του πιο πάνω εθίμου, εξαιτίας των νοσηλευτηρίων εκείνες τις ημέρες (να πάνε να ξεκουραστούν και λίγο οι άνθρωποι).

6
Καλός Λό(γ)ος

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο σημείο. Τη νύχτα της Ανάστασης. Τη μόνη, ίσως, νύχτα μετά την Πρωτοχρονιά που αναγκαζόμαστε να “μείνουμε μέσα” τα μεσάνυχτα και να τρέχουμε αμέσως μετά για τα φαγητά. Ή για τα μπουζούκια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πιο γρήγορα αδειάζει εκκλησία μετά το “Χριστός Ανέστη” παρά… κτίριο σε περίπτωση σεισμού.

Σε μια εποχή που γίνονται συζητήσεις για το αν θα μιλήσω σε αγγέλους στα ελληνικά, αν γνωρίζουν ξένες γλώσσες, αν μιλούν με μουσική κι αν όλα αυτά έχουν σχέση με… μαγικά χαπάκια, πιο πιθανό φαίνεται να δούμε αυτούς τους αγγέλους και να μάθουμε σε τι γλώσσα μιλάνε, παρά να μην υπήρχε τέτοιο έθιμο!

Ψήφισε πιο κάτω για το πώς θα σου φαινόταν το Πάσχα χωρίς τα έθιμα του!

 

Δες επίσης: 5 βασικοί λόγοι που ΟΛΟΙ περιμένουμε το Πάσχα (και φέτος)!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending