fbpx

Όσα μας είπε νεαρή εθελόντρια που έμεινε για 6 εβδομάδες στη Σερβία μέσω της AIESEC!

Έχεις ακούσει καόλου για την AIESEC; Είναι τα προγράμματα εθελοντισμού που στέλνουν νέους ανθρώπους στο εξωτερικό. Τι ακριβώς κάνει κάποιος που συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Τι προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσει; Τι του μένει στο τέλος;

Πιστεύω πως πολλοί από εσάς έχετε την ίδια απορία, γι αυτό σήμερα έχουμε μαζί μας τη Θεοδώρα, η οποία συμμετείχε σε ένα από τα προγράμματα της AIESEC πηγαίνοντας στην Αίγυπτο για 6 εβδομάδες.

Μάθε εδώ τα πάντα για την AIESEC!

Ας μάθουμε όμως τι έχει να μας πει η ίδια για την εμπειρία της:

 

Αρχικά, θα ήθελα να μου πεις με ποια αφορμή αποφάσισες να επιλέξεις το Global Volunteer για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό και για ποιο λόγο διάλεξες τη Σερβία για την ευκαιρία σου.

Από τη στιγμή που ενηλικιώθηκα, ασχολούμαι όσο περισσότερο μπορώ με τον εθελοντισμό και επομένως μόλις εμφανίστηκε αυτή η ευκαιρία μπροστά μου, δεν μπόρεσα να αντισταθώ.

Αποφάσισα ως προορισμό μου τη Σερβία διότι της έχω ιδιαίτερη αδυναμία μίας και οι γονείς σπούδασαν και γνωρίστηκαν εκεί. Επιπλέον είναι μία πανέμορφη χώρα με φιλόξενους ανθρώπους, η οποία βρίσκεται κοντά γεωγραφικά, αλλά έχει επίσης κοντινά πολιτιστικά στοιχεία με εμάς.

Ποιο ήταν το κύριο θέμα του προγράμματος σου και πόσο καιρό διήρκησε; Τι έκανες στην καθημερινότητα σου όσο ήσουν στη Σερβία;

Ουσιαστικά βασικός στόχος και κύριο θέμα του προγράμματος ήταν να συνεισφέρω σε έναν από τους 17 στόχους του ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα στην ποιοτική εκπαίδευση. Βρισκόμουν, λοιπόν, κάθε πρωί για 6 εβδομάδες σε ένα υπέροχο νηπιαγωγείο στο Novi Sad και έκανα ότι καλύτερο, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τη χώρα μας και φυσικά να αγαπήσουν τη διαφορετικότητα των ανθρώπων.

Η μέρα μου ξεκινούσε με την απασχόληση μου στο νηπιαγωγείο. Εκεί κάθε μέρα προσπαθούσα να κάνω κάτι καινούριο, διαφορετικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές.

Έπειτα είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο να εξερευνήσω την πόλη στην οποία βρισκόμουν, να γνωρίσω περισσότερο την κουλτούρα και τις παραδόσεις των πολιτών και φυσικά να δημιουργήσω υπέροχες και αληθινές φιλίες με τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ποιοι ήταν οι στόχοι που ήθελες να πετύχεις μέσω του προγράμματος και κυρίως μέσω του εθελοντισμού στο εξωτερικό;

Λίγο πριν φύγω για αυτή την υπέροχη εμπειρία του εθελοντισμού στο εξωτερικό, είχα γράψει σε ένα χαρτί τους στόχους που είχα θέσει και ένιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση όταν κατάλαβα ότι τελικά τους πέτυχα. Κάποιοι από αυτούς ήταν το γεγονός ότι ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου – αυτό πιστεύω μπορεί να γίνει μόνο όταν ξεφύγεις από την καθημερινή σου ασφάλεια και το περιβάλλον που συνηθίζεις να ζεις.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη εμπειρία με βοήθησε να αντιμετωπίζω κάθε πρόβλημα που έρχεται στον δρόμο μου, σαν μία πρόκληση και πάντα να προσπαθώ να βρίσκω την καλύτερη εφικτή λύση.

Ακόμη, ανέπτυξα τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες καθώς ήρθα σε επαφή με παιδιά από 19 διαφορετικές χώρες και δημιούργησα φιλίες που θα κρατήσουν για πάντα. Μέσω του εθελοντισμού και της προσφοράς ένιωσα ολοκληρωμένη και πιο χρήσιμη στην κοινωνία.

Εξήγησε μας τις στιγμές που σου έκαναν εντύπωση και σε έκαναν να συνειδητοποιήσεις σε βάθος την αξία του προγράμματος.

Υπήρξαν πολλές τέτοιες στιγμές, αλλά για εμένα μία από τις σημαντικότερες ήταν μία εκδήλωση που ονομάζεται Global Village. Ουσιαστικά είναι μία γιορτή κατά την οποία κάθε άτομο που συμμετέχει στο πρόγραμμα παρουσιάζει τη χώρα του μέσω αντικειμένων που έχει φέρει από αυτήν. Μπορεί να είναι είτε κάποιο είδος φαγητού, είτε καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες, είτε διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα που να σχετίζονται με ήθη και έθιμα.

Αυτή η εκδήλωση διαδραματίστηκε στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Novi Sad και συγκίνηση ήταν αναμενόμενη καθώς όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να δείξουμε τα καλύτερα στοιχεία των χωρών μας αλλά και να ωθήσουμε τους υπόλοιπους να θέλουν να μάθουν περισσότερα. Το συναίσθημα που ένιωσα όταν γυρνούσα σε αυτόν το χώρο και νόμιζα ότι περνούσα μέσα από τη Ρωσία στην Πολωνία και από την Τυνησία στο Ομάν, δεν ξέρω αν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι μέσω αυτών των ανθρώπων έμαθα να αγαπάω και να σέβομαι τη διαφορετικότητα και φυσικά μου δημιουργήθηκε η θέληση να τις επισκεφτώ όλες στο μέλλον.

Σίγουρα κατά τη διάρκεια της διαμονής σε μια χώρα όπου οι κάτοικοι δεν μιλάνε τη γλώσσα σου, παρουσιάζονται κάποιες προκλήσεις. Θα ήθελες να αναφερθείς στις προκλήσεις αυτές;

Φυσικά και οι προκλήσεις είναι πολλές όταν βρίσκεσαι σε μία άλλη χώρα και δεν γνωρίζεις τη γλώσσα και γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν όλα τα άτομα που συναναστρέφεσαι είναι από άλλα σημεία του πλανήτη. Στην αρχή θέλει λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστείς και να συνηθίσεις πως κάποιες φορές δεν θα γίνεσαι πλήρως κατανοητή σε όλους.

Εδώ είναι η στιγμή που το πρόβλημα γίνεται πρόκληση και μαθαίνεις να βρίσκεις λύσεις σε κάθε δυσκολία ή αναποδιά που μπορεί να βρεθεί μπροστά σου.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για ‘μένα ήταν να καταφέρω να συνεννοηθώ αλλά και να μεταδώσω τις γνώσεις μου σε παιδιά νηπιαγωγείου, όμως με καλή διάθεση και θέληση, παιχνίδια και χαμόγελο -αλλά φυσικά και με τη βοήθεια των δασκάλων τους- βγήκε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους κράτησες επαφή και ουσιαστικά σου έμειναν αξέχαστοι;

Έμενα για 6 εβδομάδες και συναναστρεφόμουν καθημερινά με 11 άτομα διαφορετικής εθνικότητας. Όλοι τους θα είναι πάντα στη καρδιά μου και για ‘μένα θα αποτελούν μία δεύτερη οικογένεια.

Νιώθω πως έχω ένα σπίτι σε κάθε χώρα από αυτές και ένα άτομο εκεί που με περιμένει. Όσο για την επαφή, γίνεται να μην μιλάς με την οικογένεια σου; 🙂

Πιστεύεις πως η εμπειρία σου μέσω του προγράμματος μπορεί να επηρεάσει ή να αλλάξει έναν άνθρωπο; Με ποιο τρόπο; Τι πιστεύεις πως άλλαξε σε ‘σένα;

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο, πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει πολλούς! Φυσικά και φαίνεται περίεργο όταν σου το λέει κάποιος και συνήθως δεν μπορείς να το πιστέψεις εύκολα, αλλά συμβαίνει!

Όταν για ένα χρονικό διάστημα παίρνεις την απόφαση να φύγεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου και όχι απλά να ζήσεις σε μία ξένη χώρα, αλλά και να συνεισφέρεις στην κοινωνία της σε διαφοροποιεί προς το καλύτερο σαν άνθρωπο. Γεμίζεις συναισθήματα πρωτόγνωρα και μαθαίνεις να δέχεσαι το διαφορετικό.

Επιπλέον, μπορείς να κατανοήσεις τη δύναμη σου και το αντίκτυπο που έχεις στα άτομα με τα οποίους έρχεσαι σε επαφή.

Μία τέτοια εμπειρία σου δημιουργεί το συναίσθημα να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και η αλλαγή που θέλεις να δεις σε αυτόν τον κόσμο.

Και αν ήδη το πίστευες αυτό, σε επιβεβαιώνει!

Η συνέντευξη έγινε από τη Χριστίνα Στιργιούδα

 

Δες επίσης: Όσα έμαθα κάνοντας εθελοντισμό για 6 εβδομάδες στη Ρουμανία!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending