fbpx

Τελικά είναι σωστό να κάνουμε “κρακ” στα δάχτυλα μας; Μάθε την αλήθεια!

Μια από τις πιο συχνές συνήθειες μας είναι να κάνουμε “κρακ” στα δάχτυλα μας. Τελικά είναι σωστό;

Μάθε πιο κάτω όσα πρέπει να γνωρίζεις κάθε φορά που το κάνεις:

 

1
Τι συμβαίνει ακριβώς στα δάχτυλα μας εκείνη τη στιγμή;

Οι σύνδεσμοι ανάμεσα στα οστά του ανθρώπινου οργανισμού περιέχουν υγρό και αέρια, (άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα).

Όταν αυτό το υγρό βρίσκεται υπό πίεση, τη στιγμή δηλαδή που ασκείς πίεση στον σύνδεσμο, το αέριο απελευθερώνεται και ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος. Εκείνη τη στιγμή νιώθεις και μια ανακούφιση μαζί.

2
Πόσο επικίνδυνη είναι για τον οργανισμό μας αυτή η κίνηση;

Σύμφωνα με τον Δημήτριο Παππά, M.D (καθηγητής ρευματολογίας και ερευνητής του Πανεπιστήμιου του Johns Hopkins University), για κάποιους αυτή η κίνηση είναι μία μια νευρική συνήθεια, ενώ σε άλλους προσφέρει ανακούφιση.

Δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη, ότι το «σπάσιμο» των δαχτύλων προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη, όπως για παράδειγμα αρθρίτιδα στις αρθρώσεις.

Όμως σε ιατρικές πηγές, γίνεται αναφορά σε κάποιες ζημιές στις αρθρώσεις ίσως λόγω ρωγμών από τον τραυματισμό των συνδέσμων γύρω από την άρθρωση ή με την εξάρθρωση των τενόντων. Αυτά εννοείται ότι μπορούν να θεραπευτούν με συγκεκριμένη θεραπεία.

3
Τι γίνεται με τη συνεχόμενη επανάληψη της κίνησης αυτής;

Μια μελέτη αναφέρει ότι μετά από πολλά χρόνια «σπασίματος» των δαχτύλων, οι αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη δύναμη της λαβής σε σχέση όσους δεν «σπάνε» τα δάχτυλά τους.

4
Μπορεί η συνήθεια αυτή να οδηγήσει σε αρθρίτιδα;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτού του αποτελέσματος. Σε περιορισμένες μελέτες αναφέρεται ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην εμφάνιση της αρθρίτιδας μεταξύ ατόμων που είχαν την συνήθεια να «σπάνε» τα δάχτυλά τους και σε εκείνους που δεν το έκαναν.

5
Να συνεχίσουμε να το κάνουμε δηλαδή;

Δεν είναι προτεινόμενο να κάνεις συνεχώς “κρακ” στα δάχτυλα σου, μιας και ίσως να προκαλέσει έστω και μια περιορισμένη ζημιά. Δεν ανήκει όμως στις απαγορευμένες συνήθειες!

Θα συνεχίσεις να κάνεις κι εσύ αυτό το “κρακ” στα δάχτυλα σου;

 

Δες επίσης: Εκνευρίζεσαι κι εσύ να ακούς κάποιον να μασουλά δυνατά δίπλα σου; Μάθε γιατί!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending