Εκνευρίζεσαι κι εσύ να ακούς κάποιον να μασουλά δυνατά δίπλα σου; Μάθε γιατί!

Πόσες φορές σου έχει τύχει να κάνει παράξενους ή ενοχλητικούς ήχους κάποιος δίπλα σου, σε σημείο που να εκνευρίζεσαι και να θέλεις να σταματήσει;

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να μασουλά δυνατά το φαγητό του (ή με ανοικτό το στόμα), ή να κτυπά με ρυθμό το μολύβι του.

Ηρέμησε, δεν σου συμβαίνει μόνο εσένα. Είναι συχνό φαινόμενο και προκαλεί τον εκνευρισμό και σε πολλούς άλλους!

Γιατί όμως αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο και δεν θέλουμε να συνεχιστούν αυτοί οι ήχοι;

1
Αυτή η αντίδραση μας ονομάζεται “μισοφωνία”

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ειδικούς επιστήμονες του θέματος, αυτή μας η αντίδραση βασίζεται σε νευροβιολογικά αίτια.

2
Τι είναι η “μισοφωνία”;

Αυτή η αντίδραση είναι δεν είναι ψυχική αντίδραση μόνο, αλλά και εγκεφαλική. Σε κάποια άτομα, αυτοί οι ενοχλητικοί ήχοι τους προκαλούν αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, που συνοδεύονται με επιτάχυνση των χτύπων της καρδιάς τους ή και ακόμα και ιδρώτα.

3
Τι είπαν οι επιστήμονες που μελέτησαν το θέμα;

Ερευνητές των πανεπιστημίων University College Λονδίνου και Newcastle, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology“. Με βάση το BBC και την εφημερίδα «Telegraph», μελετήθηκαν εγκέφαλοι 20 ανθρώπων με μισοφωνία και 22 άλλων χωρίς μισοφωνία (για σύγκριση αργότερα).

Τα αποτελέσματα: Στα άτομα με μισοφωνία, μια περιοχή του εγκεφάλου τους με τον μηχανισμό ελέγχου των συναισθημάτων, εμφανίζει υπερδραστηριότητα στο άκουσμα ορισμένων ήχων.

Εμφανίζονται διαφορετικές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα μέρη του εγκεφάλου στους ανθρώπους με μισοφωνία, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

4
Ποιοι έχουν πιθανότητα να αντιδρούν με “μισοφωνία”;

Εκτός από ενήλικες, η μισοφωνία μπορεί να παρατηρηθεί και σε μικρά παιδιά. Μπορεί να ενοχληθούν τόσο πολύ από τους ήχους που κάνουν οι άλλοι όταν τρώνε, ώστε να οδηγηθούν στο να φάνε μόνα τους.

5
Θεραπεία;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για το πιο πάνω φαινόμενο, ούτε ξέρουν ακριβώς πόσοι το ζουν συχνά. Όμως, η ανακάλυψη της ύπαρξης αυτής της αντίδρασης στον εγκέφαλο, ίσως φέρει κάποια θεραπεία στο μέλλον.

Πόσες φορές σου έχει τύχει κι εσένα η πιο πάνω αντίδραση;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending