fbpx

Μάθε όσα δεν ήξερες για τη ρώσικη και τη ρουμανική εκκλησία της Κύπρου!

Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, στο χωριό Επισκοπειό της επαρχίας Λευκωσίας υπάρχουν δύο νέες ορθόδοξες εκκλησίες.  Η διαφορά με τις υπόλοιπες είναι ο ρυθμός των δύο αυτών.

Η 1η είναι η ρώσικη χριστιανική εκκλησία με 5 χρυσούς τρούλλους. Η 2η είναι η ρουμανική χριστιανική εκκλησία κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο.

Οι δύο εκκλησίες είναι κτισμένες στο προάυλιο χώρο της Ιεράς μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Αποφασίσαμε να πάμε και να τις επισκεφτούμε και μαγευτήκαμε από το θέαμα

Επειδή δεν γνωρίζαμε την ακριβή τοποθεσία χρησιμοποιήσαμε το Google Maps. Μετά από μικρή περιπλάνηση, βρήκαμε την είσοδο.

Tip: Το Google Maps, για να σε οδηγήσει ακριβώς έξω από την τοποθεσία, κάνε αναζήτηση με το όνομα Μητρόπολη Ταμασού.

Όταν φθάσαμε, τα λόγια ήταν περιττά – ο χώρος πραγματικά είναι τεράστιος

Έξω στο προάυλιο υπάρχει κυλικείο, παιδική χαρά και souvenir shop με παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα και εικόνες για τους επισκέπτες.

Η εκκλησία αποτελεί πραγματικά ένα αξιοθέατο, και για αυτό το λόγο και υπάρχουν αυτά τα “extra”, επιλογές και υπηρεσίες τις οποίες σε μια συνθησμένη εκκλησία δεν θα δούμε.

Στην πρώτη επίσκεψη παρατηρήσαμε μερικές διαφορές σε λεπτομέρειες σε σχέση με εμάς

YouTube.com

Ίσως μάθουμε περισσότερες σε επόμενη επίσκεψη. Η πρώτη διαφορά αφορά το προσκύνημα των εικόνων, στο μπροστινό εικονοστάσιο. Οι Ρώσοι δεν προσκυνούν το εικονοστάσιο μπροστά από το ιερό και ο χώρος είναι πάντα κλειδωμένος.  Δεν γίνεται να έρθει κάποιος σε κοντινή απόσταση μπροστά.

Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με τις απεικονίσεις των αγίων στις εικόνες.  Στις δικές μας εκκλησίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις εικόνες των Αγίων ζωγραφισμένα πρόσωπα σε πορτραίτα.  Σε αυτές τις δύο εκκλησίες, οι Αγίοι και οι τοιχογραφίες ήταν ζωγραφισμένοι ολόσωμα.

Μάθε πιο κάτω λίγα περισσότερα στοιχεία για τη ρώσικη και τη ρουμανική χριστιανική εκκλησία:

1
Ρώσικη εκκλησία

  • Η ρώσικη εκκλησία ειναι αφιερωμένη στον Απόστολο Αντρέα και παντών των εν ρώσικη γη διαλαμψάντων αγίων (σε ελέυθερη μετάφραση, όλων των Ρώσων Αγίων).
  • Η συγκεκριμένη έχει 5 ολόχρυσους τρούλλους. Ο καθένας ζυγίζει συνολικά 5 τόνους, με εξαίρεση τον κεντρικό, ο οποίος ζυγίζει 7 τόνους.
  • Οι τρούλλοι έχουν φτάσει στην Κύπρο από την Αγία Πετρούπολη και συναρμολογήθηκαν επί τόπου. Ο λόγος είναι ότι κατά τη ρώσικη παράδοση, αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο για την ανέγερση μιας εκκλησίας.
  • Η εκκλησία έχει χωρητικότητα στα 650 άτομα περίπου εντός.
  • Ο ευεργέτης της είναι ο Βλατισλάβ Αντάμοβιτς Ζαρέγκοφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το ύψιστο παράσημο προσφοράς της κυπριακής δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο, σπάνια προσφέρεται και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε άτομα χωρίς κυπριακή καταγωγή.
  • Η Ρώσικη εκκλησία είχε τα θυρανοίξια της στις 27 Μαρτίου το 2017 και τα εγκαίνια της την 1η Μαΐου το 2017.

2
Ρουμανική εκκλησία

  • Η ρουμανική εκκλησία είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο και είναι αφιερωμένη στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή και στον Άγιο Ιωάννη Χοζεβίτη (το Ρούμανο).
  • Η Αγία Κυριακή ονομάστηκε έτσι γιατί γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, συλλήφθηκε όταν ήταν 21 χρονών και βασανίστηκε άγρια, δολοφονήθηκε μετά από αποκεφαλισμό.
  • Ο Άγιος Ιωάννης δεν βασανίστηκε, κοιμήθηκε ήρεμος στις 5 Αυγούστου το 1960 και το λείψανο του βρέθηκε μετά από 20 χρόνια να ευωδιάζει άφθαρτο. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Οκτωβρίου.
  • Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ιερά λείψανα και των δύο αυτών Αγίων.

Αξίζει να τις επισκεφθείς και τις δύο! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending