fbpx

5+1 τελικοί Κυπέλλου Κύπρου που για κάποιο ιδιαίτερο λόγο έμειναν αξέχαστοι!

Συνηθίζεται να λέγεται πως ο τελικός κυπέλλου είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου. Είναι το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, οι 2 φιναλίστ παίζουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς ενώ και οι οπαδοί των 2 αντίστοιχων ομάδων διψούν για τέτοιου είδους παιχνίδια.

Στην Κύπρο είχαμε την χαρά όλα αυτά τα χρόνια να ζήσουμε μεγάλες συγκινήσεις στους τελικούς.

Παιχνίδια να κρίνονται στο 90′, στην παράταση ή και στα πέναλτι, πάθος, ένταση, φάσεις που συζητιούνται μέχρι σήμερα και άλλα πολλά περιλαμβάνει το “κοκτέιλ” των τελικών κυπέλλου Κύπρου.

Εμείς επιλέξαμε και σου παρουσιάζουμε 5+1 τελικούς κυπέλλου που για κάποιο ιδιαίτερο λόγο έμειναν στην ιστορία.

Δες ποιοι είναι παρακάτω:

 

1
1993-94 Ομόνοια – Ανόρθωση 

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1993-94 ήταν μια ανελέητη μάχη ανάμεσα στον Απόλλωνα και την Ανόρθωση με νικητή την ομάδα της Λεμεσού. Ο τελικός κυπέλλου, απ’ την άλλη, ήταν μια μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στην ομάδα της Αμμοχώστου και την Ομόνοια!

Στον τελικό της 28ης Μαΐου, στο Τσίρειο στάδιο, οι 2 ομάδες παρουσιάστηκαν μάλλον φοβισμένες αφού παίζονταν πολλά. Από τη μια, οι κυανόλευκοι ήταν στον τελικό για πρώτη φορά από το 1975 και ενώ λίγες μέρες πριν είχαν χάσει το πρωτάθλημα.

Από την άλλη οι πράσινοι έκαναν μια μέτρια χρονιά στο πρωτάθλημα τερματίζοντας 4οι κυνηγούσαν το κύπελλο για να σώσουν την χρονιά.

Σε ένα παιχνίδι με πολύ λίγες φάσεις, ο τελικός κρίθηκε τελικά στην παράταση. Εκεί, ο Πανίκος Ξιούρουππας με ένα τέρμα στο 109′ χάρισε στο τριφύλλι το δέκατο του, τότε, κύπελλο Κύπρου!

2
2000-01 Απόλλων – Σαλαμίνα

Ο τελικός κυπέλλου του 2001 έμεινε στην ιστορία αφού σ’ αυτόν ο ένας φιναλίστ ήταν η Νέα Σαλαμίνα, ομάδα που μερικές μέρες προηγουμένως είχε υποβιβαστεί στην Β’ Κατηγορία.

Ήταν η πρώτη φορά (και μοναδική μέχρι σήμερα) που ομάδα που δεν θα αγωνιζόταν στην Α’ Κατηγορία την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στον τελικό.

Αντίπαλος ήταν ο Απόλλωνας που προερχόταν από μια πολύ μέτρια χρονιά, στην οποία τερμάτισε 6ος στο πρωτάθλημα.

Οι γαλάζιοι έδωσαν τα πάντα στο θεσμό, αποκλείοντας κατά σειρά την Αλκή, την Πάφο, την ΑΕΛ και την Ομόνοια ενώ οι ερυθρόλευκοι ξεπέρασαν τα εμπόδια των Αναγέννηση Δερύνειας, Ερμή, ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ.

Στον μεγάλο τελικό ένα τέρμα του αδικοχαμένου Victor Zubarev στο 66′ ήταν αρκετό για να χαρίσει στην ομάδα της Λεμεσού το 5ο του, τότε, κύπελλο!

3
2002-03 Ανόρθωση – ΑΕΛ 

Η πορεία της Ανόρθωσης και της ΑΕΛ προς τον τελικό κυπέλλου της περιόδου 2002-03 άρχισε από την φάση των ομίλων.  Στον δικό τους όμιλο, οι κυανόλευκοι της Αμμοχώστου τερμάτισαν πρώτοι απέναντι στον Εθνικό Άχνας, τον Εθνικό Άσσιας και την Αλκή.

Από την πλευρά τους οι γαλαζοκίτρινοι, απέναντι στο ΘΟΙ Λακατάμιας, την ΠΑΕΕΚ και την Ένωση Νέων Παραλιμνίου τερμάτισαν επίσης πρώτοι.

Στα προημιτελικά οι 2 ομάδες απέκλεισαν τον Ολυμπιακό (η ΑΕΛ) και την ΑΕΚ (η Ανόρθωση) ενώ στα ημιτελικά οι κυανόλευκοι επικράτησαν του ΑΠΟΕΛ και οι Λεμεσιανοί της Ομόνοιας.

Έτσι, οι Βαρωσιώτες πήραν θέση στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη φορά ενώ από την άλλη η ΑΕΛ ήταν παρών για πρώτη φορά σε τελικό μετά το 1989.

Στον τελικό που διεξήχθη στο νέο ΓΣΠ καμιά ομάδα δεν μπόρεσε να επιβληθεί της άλλης παρά τις ευκαιρίες και έτσι ο κυπελλούχος 2003 θα κρινόταν για πρώτη φορά στα χρονικά στα πέναλτι.

Εκεί, ο Νίκος Παναγιώτου “ψώνισε” τον Αλέξη Γαρμπόζη αποκρούοντας το πέναλτι του και αφού κανένας ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης δεν αστόχησε, η “Μεγάλη Κυρία” κατέκτησε το 9ο κύπελλο στην ιστορία της.

4
2005-06 ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ

Λίγοι τελικοί τα τελευταία χρόνια είχαν την εξέλιξη και το σασπένς που είχε αυτός του 2006. ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ πέρασαν στον τελικό αφού πέρασαν πρώτα το εμπόδιο των ομίλων, οι Λευκωσιάτες ως πρώτοι και οι Λαρνακείς ως δεύτεροι.

Στα προημιτελικά, η ΑΕΚ προκρίθηκε επι της Ανόρθωσης, σε ένα σετ αγώνων που συζητείται μέχρι και σήμερα, ενω ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Σαλαμίνα.

Στα ημιτελικά, τα εμπόδια των ΑΕ Πάφος (ΑΕΚ) και Ομόνοια (ΑΠΟΕΛ) δεν αποδείχτηκαν αρκετά για να βρεθούν για 2η φορά στην ιστορία τους, ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ αντιμέτωποι σε τελικό (πρώτη ήταν το 1996).

Στον μεγάλο τελικό που έγινε στο ΓΣΖ μετά από κλήρωση, οι γαλαζοκίτρινοι προηγήθηκαν νωρίς με 2-0 για να ισοφαρίσουν όμως οι κιτρινοπράσινοι σε 2-2 πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Και αφού στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι, η παράταση έκρινε τον κυπελλούχο της περιόδου. Εκεί, ο Sasa Jovanovic στο 106′ με σουτ χάρισε το 18ο, τότε, κύπελλο στον ΑΠΟΕΛ!

5
2006-07 Ανόρθωση – Ομόνοια

Και αν ο τελικός του 2006 ήταν συγκλονιστικός τι να πεις για αυτόν του 2007; Σε ένα παιχνίδι πραγματική διαφήμιση του ποδοσφαίρου με μπόλικες ευκαιρίες, θέαμα και ανατροπές, από τα παιχνίδια που πραγματικά λείπουν από το ποδόσφαιρο μας σήμερα, η Ανόρθωση επικράτησε της Ομόνοιας με 3-2.

Στα ημιτελικά οι Βαρωσιώτες απέκλεισαν την ΑΕΚ και οι πράσινοι τον ΑΠΟΕΛ δίνοντας έτσι ραντεβού στον τελικό της 12ης Μαΐου. Εκεί, η Ομόνοια προηγήθηκε με τέρμα του Weisheimer για να ισοφαρίσει όμως η “Μεγάλη Κυρία” πριν το ημίχρονο με τον Φρούσο.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Κωνσταντή με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έκανε το 2-1 για την Ομόνοια αλλά πρώτα ο Alessandre Soares ισοφάρισε για την Ανόρθωση πριν ολοκληρώσει την ανατροπή (3-2) για τους κυανόλευκους της Αμμοχώστου ο Νίκος Νικολάου στο 75′. Ήταν το δέκατο και τελευταίο, μέχρι σήμερα, κύπελλο για την Κυρία!

6
2008-09 Πέγεια – ΑΕΛ

Ο πιο πολυσυζητημένος τελικός των τελευταίων χρόνων για όλους τους λάθους λόγους. Ένας τελικός που μέχρι και σήμερα, οι Αελίστες τον θυμούνται με πικρία αφού θεωρούν τον διαιτητή της αναμέτρησης, Λεόντιο Τράττο υπέυθυνο για την ήττα της ομάδας τους.

Από την άλλη όμως, ήταν η εποχή, η χρονιά που ο ΑΠΟΠ / Κινύρας Πέγειας έγραφε ιστορία με την παρουσία του στην Α’ Κατηγορία και η κατάκτηση του κυπέλλου ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα σε ένα όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι.

Στον τελικό που διεξήχθη στο ΓΣΠ η ΑΕΛ ήταν η ομάδα που κυνηγούσε περισσότερο το τέρμα, η Πέγεια όμως ήταν αυτή που το πέτυχε. Χρυσός σκόρερ ήταν ο Άγγελος Ευθυμίου που άνοιξε το σκορ στο 83′.  Στο 87′ ο Buyse διαμόρφωσε εν μέσω αποθεωσης το 2-0 βάζοντας έτσι το κερασάκι στην τούρτα!

Εσύ ποιον τελικό κυπέλλου θυμάσαι περισσότερο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending