fbpx

5 από τις πιο παράξενες αρρώστιες που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν!

Πολλοί από εμάς, είτε αν ασχολούμαστε με τον τομέα της υγείας είτε όχι, γνωρίζουμε τις πιο συχνές ασθένειες και γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τα συμπτώματα ή τη θεραπεία τους.

Υπάρχουν βέβαια και πιο σπάνια νοσήματα, τα οποία οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ξανά. Πολλά από αυτά μας προκαλούν μεγάλη εντύπωση, γιατί έχουν πολλές ιδιαιτερότητες!

Πάμε λοιπόν να δούμε 5 από τις πιο περιέργες ασθένειες που υπάρχουν και δεν θα μας έρχονταν καθόλου στο μυαλό!

1
Το σύνδρομο του… πέτρινου ανθρώπου

iatropedia.gr

Η προοδευτική οστεοποιός ινοδυσπλασία ή γνωστή ως το σύνδρομο του πέτρινου ανθρώπου είναι μία πολύ σπάνια γενετική ασθένεια όπου οι μύες, οι τένοντες και άλλοι μαλακοί ιστοί μετατρέπονται σε κόκαλα.

Οι αρθρώσεις κλειδώνουν και ο ασθενής παραμένει άκαμπτος με αποτέλεσμα να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία ζωντανή… κούκλα. Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές περιπτώσεις στην ιατρική, που ένα όργανο (μυς) μετατρέπεται σε ένα άλλο (οστό). Το 2015 ήταν γνωστές περίπου 800 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παγκοσμίως.

Οι ασθενείς έχουν προσδόκιμο ζωής γύρω στα 40 χρόνια και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κάποια αποτελεσματική θεραπεία.

2
Σύνδρομο του ζωντανού… πτώματος

Ακούγεται κάπως ανατριχιαστικό, αλλά είναι μία νευρολογική διαταραχή επιστημονικά γνωστή και ως Cotard’s Delusion. Πρόκειται για μία πολύ σπάνια και δύσκολη περίπτωση όπου ο ασθενής πιστεύει πως είναι νεκρός!

Ναι, καλά διάβασες! Ο ασθενής υποστηρίζει πως κάποιο όργανο του σώματος του απουσιάζει και έτσι έχει φύγει από τη ζωή ή πρόκειται να πεθάνει άμεσα. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να προκληθεί από στέρηση εξαρτησιογόνων ουσιών ή έντονη και μακράς διαρκείας έλλειψη ύπνου.

Η θεραπεία που δίνεται στους ασθενείς είναι μεταξύ άλλων αντικαταθλιπτική αγωγή και φάρμακα που σταθεροποιούν τη διάθεση.

3
Το σύνδρομο του “λυκάνθρωπου”

Το σύνδρομο αυτό δεν αναφέρεται στην εμφάνιση κυνόδοντων ή κίτρινων ματιών, αλλά στην υπερβολική τριχοφυΐα σε όλο το σώμα ή τοπικά.

Η υπερτρίχωση παρουσιάζεται πολλές φορές σε άτομα από τη γέννηση τους. Είναι μία διαταραχή η οποία χρονολογείται από τον 19ο και 20ό αιώνα (εάν όχι νωρίτερα).

Παλιά, οι ασθενείς σύμφωνα με στοιχεία, προβάλλονταν στο τσίρκο ή σε freak shows. #sad

4
Μελαγχρωματική ξηροδερμία / Η ασθένεια των “βαμπίρ”

Και αφού μιλήσαμε για το σύνδρομο των “λυκανθρώπων” δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην ασθένεια των “βαμπίρ“!

Η επιστημονικά γνωστή “Μελαγχρωματική ξηροδερμία” είναι μία πολύ σπάνια νόσος, με κύριο χαρακτηριστικό τη σοβαρή ευαισθησία στο φως από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής κάποιου ατόμου.

Προκαλεί εξανθήματα και μελαγχρωματικές κηλίδες, στο δέρμα το οποίο μεταξύ άλλων γίνεται ξηρό και ρυτιδωμένο.  Η πάθηση αντιμετωπίζεται συμπτωματικά και με αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

5
Υδατογενής κνίδωση

Η υδατογενής κνίδωση είναι μία σπάνια ασθένεια με την οποία έχουν διαγνωσθεί μόλις 30-40 άτομα σε όλο τον κόσμο, τα οποία είναι αλλεργικά… στο νερό!

Η επαφή με το νερό οποιασδήποτε θερμοκρασίας προκαλεί εξανθήματα και κοκκινίλες στον ασθενή κατά την κολύμβηση, την εφίδρωση ή ακόμα και όταν… κλαίει!

Οι κοκκινίλες εμφανίζονται κυρίως στο λαιμό, τα χέρια και το πάνω μέρος του σώματος και υποχωρούν σε διάστημα μισής-μίας ώρας, από την απομάκρυνση της υγρασίας.

Ήξερες τις πιο πάνω σπάνιες και περίεργες ασθένειες;

Ειρήνη Γερολεμίδου
Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Κύπρου

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending