Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τον καρκίνο του δέρματος πάνω από την ομπρέλα μας και τον εαυτό μας;
Το καλοκαιράκι μας γνέφει συγκαταφατικά στις αμμουδιές και “κλείνει” το μάτι στα ηλιοκαμμένα μοντέρνα looks (ωραίο τα μαυρισματάκι με το άσπρο το μπλουζάκι).
Παρ’όλ’ αυτά, το τοπίο σκοτεινιάζει με αρκετους τύπους δερματοπάθειας να κρύβονται.
Οι επιπτώσεις από την ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:
- στις οξείες, δηλαδή αυτές που εμφανίζονται άμεσα και σύντομα μετά την έκθεση στον ήλιο
- στις χρόνιες, δηλαδή αυτές που εκδηλώνονται αργότερα
Παρά το γεγονός ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία συσχετίζεται έντονα με την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, πολλοί άνθρωποι αγνοούν τον κίνδυνο και καταφεύγουν σε πρακτικές που ενέχουν μεγάλο κινδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
Ηλιοθεραπεία, εργασία σε εξωτερικούς χώρους χωρίς αντιηλιακό, αλλά και χρήση solarium αποτελούν μερικά παραδείγματα.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Μικρές ποσότητες UV είναι απαραίτητες για την παραγωγή της βιταμίνης D σε άτομα; Η υπερέκθεση μπορεί να οδηγήσει σε οξείες και χρόνιες επιδράσεις στην υγεία του δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος!
Οι οξείες επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα είναι το ηλιακό ερύθημα (κοκκίνισμα) και η επέκτασή του, δηλαδή το ηλιακό έγκαυμα.
Επίσης, υπάρχουν και λιγότερο συχνές αντιδράσεις, όπως οι φαρμακευτικές δερματοπάθειες, οι οποίες είναι εξανθήματα που εμφανίζονται μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων και, εν συνεχεία, την έκθεση στον ήλιο.
Τέτοια φάρμακα είναι μερικά αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες – σουλφοναμίδες), ηρεμιστικά, ορμόνες, διουρητικά κ.ά. Επίσης, μπορούν να συμπεριληφθούν και οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (πανάδες).
Οι πλέον όμως, επικίνδυνες επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου είναι οι χρόνιες, δηλαδή:

- στους καρκίνους του δέρματος (επιθηλιώματα και κακόηθες μελάνωμα)
Το κακόηθες μελάνωμα είναι το βαρύτερο καρκίνωμα του δέρματος και συνδέεται όχι τόσο με την αθροιστική δράση του ήλιου στο δέρμα, αλλά περισσότερο με τη διαλείπουσα έκθεση σε αυτόν.
Δηλαδή όταν εκτεθείς απότομα στον ήλιο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επίσης, συνδέεται και με τα έντονα ηλιακά εγκαύματα κυρίως της παιδικής ηλικίας.
- στη γήρανση του δέρματος με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά της (ρυτίδες, δυσχρωμικές αλλοιώσεις, ξηρότητα, ευρυαγγείες κλπ.)
1ΠΡΟΛΗΨΗ:
Σήμερα, ο καρκίνος του δέρματος είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος όταν διαγνωσθεί και γίνει έγκαιρα θεραπεία. Ωστόσο, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα για τον καρκίνο του δέρματος, καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας και η τήρηση απλών συμβουλών για την ασφαλέστερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει την όψη του δέρματος του και την ύπαρξη σπίλων σε όλη την επιφάνεια του σώματος του/της, έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει εγκαίρως ύποπτα σημάδια, συμπτώματα, ή αλλαγές κάποιου σπίλου και να απευθυνθεί στον γιατρό του.
2Τι πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις;
- Απόφυγε τον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα. Προγραμμάτισε τις υπαίθριες δραστηριότητές σου νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
- Χρησιμοποίησε καπέλο, μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια όταν είσαι στον ήλιο. Οι ομπρέλες προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό.
- Χρησιμοποίησε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο και μην ξεχνάς να το απλώνεις ξανά στο σώμα σου κάθε 2 ώρες εφόσον παραμένεις στον ήλιο. Θυμήσου ότι το αντηλιακό πρέπει να ξαναχρησιμοποιείται μετά το κολύμπι, την εφίδρωση κλπ.
Τζωρτζίνα Δημοπούλου
Δευτεροετής φοιτήτρια
Ιατρική Σχολή Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου