fbpx

Ποδοσφαιρικές ομάδες που διοικούνται από ένα άνθρωπο!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διευθύνεις μια ομάδα, ειδικά όταν αυτή είναι ποδοσφαιρική ή έστω αθλητική. Πολλές ομάδες διοικούνται από ένα συμβούλιο μεγαλοεπιχειρηματιών, μια διοικούσα επιτροπή, αν προτιμάς.

Σε άλλες ο πρόεδρος είναι απλά εκτελεστικό όργανο του κόσμου της ομάδας που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών σε αυτό που στο μοντέρνο ποδόσφαιρο λέμε “ποδοσφαιρική εταιρεία“.

Υπάρχουν όμως και μερικές ομάδες που διοικούνται, διευθύνονται, λειτουργούν (οποιοδήποτε από τα 3 ρήματα κι αν χρησιμοποιήσεις είσαι εντός θέματος) καθαρά από ένα και μόνο άνθρωπο. Συνήθως βέβαια αυτός ο άνθρωπος κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι αφού ο τραπεζικός του λογαριασμός είναι φουσκωμένος με πολλά δισεκατομμύρια.

Εμείς βρήκαμε 5 τέτοιες ομάδες και σου τις παρουσιάζουμε πιο κάτω!

 

1
Chelsea – Roman Abramovich

Ο Ρώσος μεγιστάνας ανέλαβε τις τύχες της Chelsea το καλοκαίρι του 2003. Άμεσα τέθηκε σαν στόχος να μετατραπεί η ομάδα του Λονδίνου σε μια ποδοσφαιρική δυναστεία παρόμοια με την Manchester United και την Real Madrid.

Από τότε ξόδεψε πολλά λεφτά, άλλαξε προπονητές και παίχτες κερδίζοντας 5 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 3 League Cup, 2 Community Shield, 1 Europa League και 1 Champions League.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως με τον Abramovich στο τιμόνι οι μπλε διανύουν τις καλύτερες μέρες της ιστορίας τους.

2
Paris Saint Germain – Nasser Ghanim Al-Khelaïfi

Ο σύλλογος του Παρισιού ιδρύθηκε το 1970 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε δεν είχε παρά να επιδείξει 2 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα και 1 UEFA Cup Winners’ Cup.

Το 2011 ο Nasser Al-Khelaïfi, αναλαμβάνει πρόεδρος της PSG αφού η εταιρεία του Qatar Sports Investments αγοράζει τα δικαιώματα των Παριζιάνων.

Από τότε επενδύθηκαν πολλά λεφτά και έφτασαν στο Παρίσι παίκτες παγκοσμίου φήμης όπως ο Ibrahimovic και ο Cavani. Τέτοιες κινήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα η Paris να εξελιχθεί σε απόλυτο πρωταγωνιστή του γαλλικού πρωταθλήματος κατακτώντας 4 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.

3
Manchester City – Mansour bin Zayed Al Nahyan

Και η γαλάζια πλευρά του Manchester ανήκει στην κατηγορία των ομάδων που οφείλουν την ανέλιξη τους στους μεγαλοεπενδυτές τους.

Από το 1996 μέχρι και το 2003 οι “πολίτες” ήταν μια ομάδα – ασανσέρ ανάμεσα στην Premier League, την Championship και την League 2. Το 2008 ανέλαβε την ομάδα του Manchester o σεΐχης του Abu Dhabi, Mansour και αφού προηγουμένως (2007) πρόεδρος της City ήταν ο  πρώην Θαϊλανδός πρωθυπουργός, Thaksin Shinawatra.

Με τον Mansour στην προεδρική καρέκλα οι “πολίτες” κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 League Cup ενώ το κυριότερο είναι πως με τον Άραβα δισεκατομυριούχο οι γαλάζιοι έγιναν μια υπολογίσιμη δύναμη στο αγγλικό ποδόσφαιρο μετά από πολλά χρόνια.

4
FC Krasnodar – Sergey Galitsky

Η FC Krasnodar του γνωστού μας Ricardo Laborde είναι ο ορισμός του “one man team“! Ιδρύθηκε το 2008 από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Sergey Galitsky. Με τον Galitsky, που βραβεύτηκε από την ρωσική κυβέρνηση για την προσφορά του στο ρωσικό ποδόσφαιρο, η Krasnodar κέρδισε την άνοδο της στην ρωσική Premier League το 2010.

Από τότε όχι μόνο δεν υποβιβάστηκε ποτέ αλλά τα τελευταία χρόνια τερματίζει σταθερά ανάμεσα στους πρώτους 4 της βαθμολογίας. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι από το 2014 να συμμετέχει συνέχεια στο Europa League.

5
Ludogorets – Kiril Domuschiev

Περίπτωση παρόμοια με αυτή της Krasnodar είναι και αυτή της Ludogorets! Η ομάδα από την πόλη Razgrad ιδρύθηκε το 2001. Το 2010 ο Βούλγαρος μεγαλοεπιχειρηματίας Kiril Domuschiev αγόρασε τους “Αετούς” που από τότε ξόδεψαν πολλά εκατομμύρια κυρίως σε μεταγραφές Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση των Βούλγαρων είναι πως από το 2011 όταν και ανέβηκαν στην Α΄κατηγορία του βουλγαρικού πρωταθλήματος έχουν κατακτήσει 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 2 Super Cup.

Αίσθηση έχουν κάνει και στην Ευρώπη αφού έχουν παίξει 2 φορές στους ομίλους του Champions League ενώ την περίοδο 2013-14 η Ludogorets έφτασε μέχρι την φάση των 16 του Europa League!

Ποια ομάδα θεωρείς πως εξαρτάται περισσότερο από τον μεγαλοεπιχειρηματία πρόεδρο της; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending