5 μεγαλοεπιχειρηματίες που πέρασαν από το κυπριακό ποδόσφαιρο!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
tvonenews.com.cy

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 που υπάρχει, έστω και άτυπα, ποδόσφαιρο στην Κύπρο οι ομάδες μας διοικούνταν από ανθρώπους που σαν κυριότερο κίνητρο είχαν την αγάπη για την πόλη τους, την ομάδα τους και το ποδόσφαιρο.

Με το πέρασμα όμως των χρόνων και την μοντερνοποίηση του ποδοσφαίρου ήταν αναπόφευκτο να μπουν στο χώρο και επιχειρηματίες. Άλλοι είδαν τις ομάδες μας σαν αρπαχτή, άλλοι πραγματικά προσπάθησαν χωρίς όμως να μπορούν να ονομάζονται επιτυχημένοι ενώ υπήρξαν και μερικοί που έφυγαν αλλά άφησαν σπουδαίο έργο.

Εμείς μαζέψαμε 5 τέτοιους και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι πιο κάτω και άφησε ένα comment για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θυμάσαι εσύ!

 

1Peter Thio Vasiliou

tvonenews.com.cy

Πρόκειται για ένα όνομα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ μάλλον οι φίλοι της ΑΕΛ. Ήρθε “ουρανοκατέβατος” στα ποδοσφαιρικά μας δρώμενα ο Αγγλοκύπριος αναλαμβάνοντας την ομάδα της Λεμεσού το 2007. Έταξε πρωταθλητισμό στους φίλους της λεμεσιανής ομάδας φέρνοντας όμως αρκετούς παίχτες αμφιβόλου ποιότητας.

Τελικά, με την πορεία της ομάδας να είναι αντιστρόφως ανάλογη των όσων έταζε ο Αγγλοκύπριος επιχειρηματίας (κινδύνεψε ακόμα και για υποβιβασμό) ο Vasiliou έφυγε για να αναλάβει ο σημερινός πρόεδρος της ΑΕΛ, Αντρέας Σοφοκλέους.

Σήμερα πάντως ο Peter Thio Vasiliou έχει επιχείρηση μαρμελάδων.

2Μιλτιάδης Νεοφύτου

archive.philenews.com

Η ανάληψη της προεδρίας της Ομόνοιας από τον γνωστό εργολάβο το 2008 έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο του τριφυλλιού αφού στο πρόσωπο του έβλεπαν τον άνθρωπο που μπορούσε να επαναφέρει την ομάδα τους σε πορεία τίτλων.

Ξόδεψε πάμπολλα εκατομμύρια κατά την διάρκεια της θητείας του σε Κύπριους (Οκκάς, Χριστοφή, Κωνσταντίνου, Μακρίδης, Αλωνεύτης) αλλά και σε ξένους (Niculescu, Aguire, Lua Lua και τόσοι άλλοι) φέρνοντας στο “Ηλίας Πούλλος” 1 πρωτάθλημα (2010) και 2 κύπελλα (2011, 2012).

Τελικά, το 2012 αποχώρησε αφήνοντας όμως δυσβάσταχτο χρέος στο σωματείο που παλέυει μέχρι σήμερα να σταθεί στα πόδια του.

3Χριστόφορος Τορναρίτης

sentragoal.gr

Ανέλαβε τον Ολυμπιακό Λευκωσίας ο γνωστός επιχειρηματίας το 1999 μετατρέποντας τον σε εταιρεία. Έριξε πολύ χρήμα πέρνοντας στον Τακτακαλά μερικούς από τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές της εποχής (Πετρίδης, Θεμιστοκλέους, Φιλίππου) αλλά και ξένους εγνωσμένης αξίας (Pavlin, Rink, Simeunovic) με στόχο και σκοπό να ξαναβάλει τον Ολυμπιακό στους διεκδικητές του τίτλου.

Πλησίασε πολύ το 2001 μένοντας όμως τελικά στη 2η θέση. Τα επόμενα χρόνια οι μαυροπράσινοι ήταν σταθερά μέσα στους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος χωρίς όμως την επιτυχία του 2001.

Η μουρμούρα για τον Τορναρίτη και τις επιλογές του ξεκίνησε και σιγά – σιγά κορυφώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο γνωστός καπνοβιομήχανος να αποχωρήσει προς τα τέλη του 2004 διαλύοντας παράλληλα και την εταιρεία “Ολυμπιακός Ποδόσφαιρο ΛΤΔ”.

4Χριστάκης Αθανασίου 

kerkida.net

Ο developer με έδρα της Λεμεσό είχε μεγάλα σχέδια για τον Άρη της περιόδου 2007-08. Γι΄αυτό και έντυσε στα πράσινα παίχτες όπως οι Michalcea, Γιασεμάκης και Paulo Costa. Ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα budget που έκανε η “ελαφρά ταξιαρχία” τα τελευταία χρόνια.

Τα αποτελέσματα όμως ήταν μάλλον τραγικά αφού ο Άρης τερμάτισε την συγκεκριμένη σεζόν 12ος και οδηγήθηκε στην Β’ Κατηγορία.

5Freddie John Paul

sentragoal.gr

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 2000 ο Απόλλωνας βασανίστηκε αρκετά διοικητικά. Έτσι, από Φεβρουάριο του 2005 και για 2 χρόνια οι γαλάζιοι διοικούνταν από διοικούσα επιτροπή. Επικεφαλής αυτής της επιτροπής ήταν ο επιχειρηματίας Freddie John Paul.

Υπό την προεδρία του επιχειρηματία καπνού οι Λεμεσιανοί κατέκτησαν το τελευταίο τους πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, το 2006, χωρίς μάλιστα να δεχθούν ήττα.

Είναι ο μοναδικός της λίστας μας που μπορεί να λέει πως έφυγε σαν πετυχημένος από την διοίκηση ομάδας.

Εσύ ποιους άλλους επιχειρηματίες που ανάλαβαν ομάδες μας ξέρεις;