fbpx

Δες τι συμβαίνει στο σώμα μας όποτε πίνουμε energy drinks!

Είναι παντού… Στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο περίπτερο και στο ψυγείο σου…

Κάποια υπόσχονται ότι “θα μας δώσουν φτερά“, κάποια άλλα ότι θα μας κάνουν πιο ακμαίους και πιο δυνατούς.

Ο λόγος για τα energy drinks, τα ποτά που “προσφέρουν” ενέργεια, ζωντάνια και δύναμη. Αξίζει τον κόπο να τα καταναλώνουμε ή πρέπει να το σκεφτούμε ξανά; Εσύ γνωρίζεις τι προκαλούν στο σώμα σου;

Δες πιο κάτω τι συμβαίνει στο σώμα σου όποτε πίνεις energy drink:

1
Στα πρώτα 10 λεπτά

Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά, ενώ παράλληλα αφυδατώνουν τον οργανισμό. Γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Αρχίζει να απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος τα πρώτα 10 λεπτά. Το σώμα αντιδρά με αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Άλλες παρενέργειες είναι η αϋπνία και το έντονο άγχος.

2
Μετά από 15 έως 45 λεπτά

Σε αυτό το σημείο θα αισθανθείς εγρήγορση και τη συγκέντρωσή σου να βελτιώνεται. Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη που είναι ένα διεγερτικό φάρμακο.

Η ουσία αυτή φράζει τα σήματα της κούρασης προς τον εγκέφαλο. Μια χημική ουσία στον εγκέφαλο, που ονομάζεται αδενοσίνη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να αισθανόμαστε κουρασμένοι προκαλώντας υπνηλία το βράδυ. 

Η καφεΐνη εμποδίζει ορισμένα μονοπάτια της αδενοσίνης και την κάνουν να κυκλοφορεί πιο δύσκολα στον εγκέφαλο.

3
Μετά από 30-50 λεπτά

Αφού ολοκληρώσεις το energy drink και το σώμα σου έχει πλέον απορροφήσει πλήρως την καφεΐνη, το συκώτι θα αντιδράσει απορροφώντας περισσότερη ζάχαρη.

Δηλαδή, η καφεΐνη μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι καλό για κάποιους και κακό για άλλους (αν συμβάλλει στην υπογλυκαιμία). Πάντως, η καφεΐνη φαίνεται να κάνει καλό στο συκώτι.

Ο καφές έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά νόσων του ήπατος και καρκίνου του ήπατος. Το ίδιο δεν έχει αποδειχθεί για τα ενεργειακά ποτά.

4
Πάνω από 60 λεπτά

Μια ώρα μετά, εμφανίζεται το λεγόμενο “κραχ της ζάχαρης”. Πέφτει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Αρκετοί επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι το κραχ της ζάχαρης είναι κάτι σημαντικό ωστόσο οφείλουμε να το αναφέρουμε. 

5
Μετά από 5-6 ώρες

Περίπου 5-6 ώρες είναι η ημιζωή της καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλές ώρες για το σώμα σας να μειώσει τη συγκέντρωση της καφεΐνης στο αίμα κατά 50%.

Για τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα, ο χρόνος αυτός είναι διπλάσιος. Η εγκυμοσύνη, τυχόν ηπατική βλάβη και άλλα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο η καφεΐνη απομακρύνεται από το σώμα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής. 

6
Πάνω από 12 ώρες

12 ώρες μετά την ολοκλήρωση ενός ενεργειακού ποτού, για τους περισσότερους ανθρώπους όλη η καφεΐνη θα έχει αφαιρεθεί από το αίμα.

Η ακριβής ταχύτητα ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Τα παραπάνω μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν προβληματισμό σε κάποιους και αδιαφορία σε κάποιους άλλους.

onmed

Είναι βέβαιο ότι οι σημερινές συνθήκες ζωής προκαλούν στον καθένα μας κόπωση, άγχος και απώλεια ενέργειας.

Έτσι είναι πολύ εύκολο να σκεφτούμε ότι η κατανάλωση προϊόντων που ισχυρίζονται ότι προσδίδουν ευεξία θα αποτελούσαν μια προσωρινή, ιδανική λύση.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι καθαρό μυαλό… Και να θυμάσαι: Παν μέτρον άριστον!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending