fbpx

5 σωματεία που δεν έπαιξαν ποτέ στην Α’ Κατηγορία!

Συχνά όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο στην Κύπρο εννούμε την Α’ Κατηγορία, αγνοώντας ή ξεχνώντας ότι ποδόσφαιρο υπάρχει σε κάθε άκρη του νησιού μας. Εξάλλου, πέρα από την Α’ Κατηγορία υπάρχουν άλλες 2 κατηγορίες όπως και τα πρωταθλήματα της ΣΤΟΚ όπου η μπάλα κυλά στο χορτάρι.

Με αυτή τη λογική ψάξαμε λίγο στα βιβλία μας δημιουργώντας μια λίστα με 5 (από τα πολλά άλλα) σωματεία που δεν αγωνίστηκαν ποτέ στην κατηγορία των μεγάλων.

Δες ποια είναι πιο κάτω (και σημείωσε και άλλα που ξέρεις και δεν είναι σε αυτή τη λίστα):

 

1
ΠΑΕΕΚ Κερύνειας

Ιδρύθηκε το 1953 ως ΠΑΕΚ (Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωσις Κερύνειας) και τον επόμενο χρόνο έγινε μέλος της ΚΟΠ.

Από το 1974, όταν η ομάδα προσφυγοποιήθηκε, μέχρι το 1977 συμμετείχαν μαζί με την ΑΕΚ Καραβά σαν μια ομάδα, η ΠΑΕΚ/ΑΕΚ στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ πριν συγχωνευτούν και δημιουργήσουν την ΠΑΕΕΚ (Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας).

Σήμερα, η ΠΑΕΕΚ που έχει ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο, αγωνίζεται στην Β’ Κατηγορία, έχοντας τις περισσότερες συμμετοχές στην συγκεκριμένη κατηγορία από κάθε άλλη ομάδα στη Κύπρο.

2
ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς

Η ομάδα της επαρχίας Πάφου ιδρύθηκε το 1994 από την συγχώνευση του Ακάμα Πόλης Χρυσοχούς και του Δημητράκη Αργάκας από όπου και πήρε το όνομα της (Ένωση Ακάμα – Δημητράκη).

Η ΕΝΑΔ έχει ως χρώματα το μπλε και το άσπρο και εντάχθηκε στις τάξεις της ΚΟΠ το 2003. Πέρσι αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία (ήταν η 3η συνεχόμενη της σεζόν) όπου κατέλαβε την 13η θέση και με την νεα σεζόν θα αγωνίζεται στην Γ’ Κατηγορία.

3
Ελπίδα Ξυλοφάγου

Η Ελπίδα ιδρύθηκε το 1959 με τα χρώματα της να είναι το μπλε και το άσπρο. Παίζει στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ από το 1983 ενώ η σεζόν 2017-18 θα την βρει στα πρωταθλήματα της ΣΤΟΚ αφού πέρσι στην Γ’ Κατηγορία κατέλαβε την 15η θέση ανάμεσα σε 16 ομάδες.

Η ομάδα της επαρχίας Λάρνακας αγωνίστηκε 7 φορές στην Β’ Κατηγορία με την τελευταία να ήταν πριν 2 χρόνια.

4
Νίκος και Σωκράτης Ερήμης

Ο σύλλογος του χωριού της επαρχίας Λεμεσού ιδρύθηκε το 1956 ως “Δικέφαλος Αετός” και μετά σαν “ΣΕΚ Ερήμης”.

Πήρε το όνομα του, όπως το ξέρουμε σήμερα, από 2 ήρωες μέλη του συλλόγου, τον Νίκο Γεωργίου που έχασε τη ζωή του το 1964 κατά τις διακοινοτικές ταραχές και τον Σωκράτη Σωκράτους ήρωας της τουρκικής εισβολής.

Χρώματα του είναι το κίτρινο και το μαύρο και εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 2008. Από το 2012 μέχρι το 2016 αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία αλλά ο υποβιβασμός της ομάδας στην Γ’ Κατηγορία το 2015-16 σε συνδυασμό με οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τον σύλλογο στην αναστολή λειτουργίας της ομάδας ποδοσφαίρου.

Από το καλοκαίρι του 2016 λειτουργεί μόνο ως σύλλογος.

5
Αχυρώνας Λιοπετρίου

Η Ένωση Νέων Αχυρώνα Λιοπετρίου, πιο γνωστός απλά σαν Αχυρώνας Λιοπετρίου ιδρύθηκε το 1960 και πήρε το όνομα του από την μάχη του αχυρώνα κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ. Ως χρώματα έχει το κίτρινο και το μπλε.

Μέλος της ΚΟΠ η ομάδα της επαρχίας Αμμοχώστου έγινε το 1985 και φέτος θα αγωνίζεται στη Γ’ Κατηγορία.

Ήξερες πως αυτά τα σωματεία δεν αγωνίστηκαν ποτέ στη Α’ Κατηγορία; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
18,200FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending