fbpx

5+1 προσφυγικά σωματεία που παλεύουν στις μικρότερες κατηγορίες!

Σαν παιδί προσφύγων μεγάλωσα με την αίσθηση της νοσταλγίας για τα κατεχόμενα μέρη μας. Η Αμμόχωστος, η Κερύνεια, η Μόρφου, η Μεσαορία και η Καρπασία κατείχαν ένα μεγάλο μέρος της σκέψης μου ειδικά τις μέρες του καλοκαιριού για ευνόητους λόγους.

Εκτός όμως από το κεφάλαιο “μνήμη”, ξεχωριστή θέση στην ποδοσφαιρική μου αντίληψη κατείχαν πάντοτε και οι ομάδες μας, τα σωματεία που προσφυγοποιήθηκαν μετά την εισβολή του 1974.

Άλλα πάλεψαν αλλά δεν άντεξαν, άλλα δεν μπόρεσαν να συντηρήσουν το ποδοσφαιρικό κομμάτι, άλλα κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια στην Α’ Κατηγορία και σιγά – σιγά βρήκαν τα πόδια τους.

Είναι όμως και μερικά που ακόμα και σήμερα παλεύουν, κρατούν ζωντανή την ποδοσφαιρική τους ομάδα με πολλές θυσίες και αγωνίζονται στις πιο μικρές κατηγορίες κρατώντας έτσι ζωντανή τη μνήμη των κατεχομένων μας.

Μάζεψα 5+1 από αυτά και σου τα παρουσιάζω πιο κάτω. Δες ποια είναι:

 

1
ΑΣΙΛ Λύσης

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ισχύς Λύσης, όπως είναι το πλήρες όνομα του, ιδρύθηκε στις 26 Ιουνίου 1932 και έχει ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο.

Ο ΑΣΙΛ πριν την εισβολή είχε το δικό του γήπεδο, το “Γρηγόρης Αυξεντίου“, που ήταν το πρώτο στην Κύπρο με χορτάρι και προβολείς ενώ διοργάνωνε κάθε καλοκαίρι τουρνουά με την συμμετοχή μεγάλων ομάδων που συγκεντρώνε πάρα πολύ κόσμο!

Μετά την εισβολή, η ομάδα της Λύσης, παρά το γεγονός πως κατάφερε να κρατηθεί στην Α’ Κατηγορία μέχρι το 1977, από τότε παλεύει ανάμεσα στην Γ’ και την Β’ Κατηγορία.

Μια ιστορική ομάδα που ίσως είχε μόνιμη θέση στην κατηγορία των μεγάλων αν δεν αναγκαζόταν να προσφυγοποιηθεί. Σήμερα ο ΑΣΙΛ εδρεύει στη Λάρνακα με δικό του γήπεδο.

2
Εθνικός Άσσιας

Το σωματείο του χωριού της Μεσαορίας ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1966, έχει ως χρώματα το μπλε και το άσπρο ενώ από το 1970 είναι μέλος της ΚΟΠ.

Η εισβολή βρήκε τους Ασσιώτες πληγωμένους, μακριά από το χωριό τους αλλά όχι νικημένους.

Αναδιοργάνωσαν το σωματείο με νέα έδρα στη Λευκωσία, συνέχισαν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ ενώ την σεζόν 1997-98 αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην Α΄Κατηγορία φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου!

Από τότε αγωνίστηκαν άλλες 2 φορές στην κατηγορία των μεγάλων ενώ σήμερα ο Εθνικός Άσσιας αντιπροσωπεύει το χωριό στην Β’ Κατηγορία!

3
ΑΕΚ Κυθρέας

Η ομάδα της επαρχίας Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1950 και έχει ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Η έμπνευση πίσω από τα χρώματα αλλά και το όνομα (ΑΕΚ) προέρχεται από την ΑΕΚ Αθηνών!

Το 1970 εντάχθηκε στην ΚΟΠ αγωνιζόμενη στην Γ’ Κατηγορία. Από τότε συμμετέχει στα πρωταθλήματα με μοναδική εξαίρεση την σεζόν 1974-75 λόγω της εισβολής.

Μετά την προσφυγιά οι Κυθρεώτες επαναλειτούργησαν αρχικά στο Καϊμακλί και μετά στην Αγλαντζιά όπου βρίσκεται το σωματείο μέχρι σήμερα.

Η ποδοσφαιρική ομάδα, αν και διαλύθηκε 2 φορές από το 2000 και μετά, επαναλειτούργησε και τις 2 και σήμερα αγωνίζεται στο αγροτικό καταφέρνοντας να κρατήσει το όνομα του κατεχόμενου χωριού ολοζώντανο!

4
ΠΑΕΕΚ Κερύνειας

Η ομάδα της Κερύνειας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1953, έχει ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο και αρχικά ήταν γνωστή σαν ΠΑΕΚ (Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Κερύνειας).

Μετά την τουρκική εισβολή και ενώ είχε ενταχθεί στην ΚΟΠ από το 1954 αποφάσισαν μαζί με την ΑΕΚ Καραβά να αγωνίζονται σαν μια ομάδα, η ΠΑΕΚ/ΑΕΚ. Αυτό ίσχυε μέχρι το 1977.

Τότε, οι 2 ομάδες συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας έτσι την Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας (ΠΑΕΕΚ) έχοντας πλέον ως χρώματα το μαύρο και το άσπρο.

Η έδρα της, “Κερύνεια Επιστροφή“, είναι στην Λακατάμια ενώ κατέχει σχεδόν μόνιμη θέση στην Β’ Κατηγορία.

5
Ηρακλής Γερολάκκου

Η ομάδα από τον κατεχόμενο Γερόλακκο ιδρύθηκε το 1948 και έχει ως χρώματα το κίτρινο και το μπλε.

Το 1972 γράφτηκε στις τάξεις της ΚΟΠ συμμετέχοντας μέχρι σήμερα 10 φορές στην Β’ Κατηγορία. 

Μπορεί η κατάληψη του χωριού της επαρχίας Λευκωσίας να έκανε το έργο της συντήρησης της ομάδας εξαιρετικά δύσκολο ωστόσο οι γαλαζοκίτρινοι συνεχίζουν να παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθεί το σωματείο ζωντανό.

Η σεζόν 2016-17 βρήκε τον Ηρακλή να υποβιβάζεται στην επίλεκτη κατηγορία της ΣΤΟΚ.

6
Διγενής Μόρφου

Από τις πλέον ιστορικές ομάδες της Κύπρου είναι ο Διγενής Μόρφου! Ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 1931 στην Μόρφου με χρώματα το πράσινο και το άσπρο.

Εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1968 ενώ με την πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία το 1970-71 τερματίζει δεύτερος και αγωνίζεται στo κύπελλο UEFA (η πρώτη κυπριακή ομάδα που συμμετείχε στην συγκεκριμένη διοργάνωση) με αντίπαλο την μεγάλη Milan.

Η εισβολή του 1974 βρήκε τον Διγενή πληγωμένο, όπως όλες τις προσφυγικές ομάδες. Παρέμεινε ωστόσο στην Α’ Κατηγορία μέχρι και την σεζόν 1978-79.

Πέρασαν 21 χρόνια μέχρι να επιστρέψει στην κατηγορία των μεγάλων η ομάδα της Μόρφου (2000-2001) ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (2002-2007) ο Διγενής αγωνιζόταν ξανά εκεί όπου όλοι οι Μορφίτες τον θέλουν.

Μάλιστα, την περίοδο 2004-05 έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του κυπέλλου χάνοντας από την Ομόνοια με 2-0 στον τελικό.

Η δεκαετία του 2010 έφερε και πολλά οικονομικά προβλήματα που έφεραν το σωματείο 3 φορές κοντά στο κλείσιμο. Κατάφερε όμως και τις 3 φορές να σωθεί και παραμένει στην Γ’ Κατηγορία.

Ήξερες ότι αυτά τα σωματεία κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανά στην προσφυγιά; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending