fbpx

5+1 Κύπριοι παίχτες που έπαιξαν στο εξωτερικό και ίσως δεν το ξέρεις!

Από την δεκαετία του ’60 άρχισε σιγά – σιγά η “εξαγωγή” Κυπρίων ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το φαινόμενο οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές να παίρνουν μεταγραφή σε ξένα πρωταθλήματα ή να επιλέγουν να αγωνίζονται εκεί επειδή οι ομάδες μας εμπιστεύονται πλέον πολλούς ξένους έγινε συνηθισμένο.

Στο άκουσμα της φράσης “Κύπριοι παίχτες στο εξωτερικό” όλοι μας θα σκεφτούμε κατευθείαν τους Κωνσταντίνου, Οκκά, Λαΐφη, Πιέρο Σωτηρίου ίσως και τον Τζέϊσον Δημητρίου. Έλα όμως που υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές που έβγαλαν το ψωμί του εκτός Κύπρου και ίσως δεν τους ξέρεις;

Εμείς βρήκαμε 5+1 τέτοιους και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι (και πες μας ποιον Κύπριο ποδοσφαιριστή που έκανε καριέρα εκτός Κύπρου θυμάσαι περισσότερο):

 

1
Αλέκος Αλέκου

Ο 33χρονος επιθετικός της Αγίας Νάπας με πέρασμα από Άρη, Εθνικό Άχνας, Πέγεια, ΑΕΚ και Σαλαμίνα έκανε αξιοθαύμαστη καριέρα στα ξένα.

Πρώτη του απόπειρα να παίξει στο εξωτερικό ήταν το 2006 στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια για καριέρα στο εξωτερικό, ωστόσο, εντάθηκε από το 2012 και μετά.

Με εξαίρεση τη σεζόν 2012 – 13 που ο Λεμεσιανός επιθετικός ανήκε στον Άρη, ο Αλέκου αγωνίστηκε στην ουγγρική Soproni, τον Κρουσώνα, τα Γιαννιτσά, τα Χανιά, τις φινλανδικές Jazz και KTP, την ινδονησιακή Barito Putera και την σλοβακική Poprad.

2
Κρίστης Αντρέου

Ο Λεμεσιανός επιθετικός που από το καλοκαίρι ανήκει στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου δοκίμασε 2 φορές την τύχη του στο εξωτερικό παρά τα μόλις 23 του χρόνια!

Η πρώτη φορά ήταν την σεζόν 2012 – 13 όταν πήγε δανεικός από την ΑΕΛ στην 1. FC Slovacko της Τσεχίας. Επέστρεψε για λίγο στην ΑΕΛ πριν το 2014 πάει στη Zalgiris στην οποία έμεινε σχεδόν 2 χρόνια.

3
Γιώργος Πελαγίας

Ο υψηλόσωμος αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, γρήγορα όμως πήρε το δρόμο για το εξωτερικό. Η περιπέτεια του ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Κέρκυρα πριν μετακομίσει στην Ιταλία και τις Atletico Roma και Barletta.

Ο Πελαγίας επέστρεψε στην Κύπρο και τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2012-13 πριν ξαναφύγει αυτή τη φορά για τον Αζερμπαϊτζάν και την Baku. Αγωνίστηκε επίσης στην ουγγρική Tatabanya και την λιθουανέζικη Trakai. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν στον Απόλλωνα πριν μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι.

4
Μάριος Νικολάου

O 33χρονος χαφ της ΑΕΛ ξεκίνησε την καριέρα του από τον Άρη. Έπαιξε για 2 χρόνια στην Ομόνοια πριν επιστρέψει στον Άρη και από εκεί φύγει για την Ελλάδα και τον Πανιώνιο το 2007. Το 2010 επέστρεψε στην Κύπρο για την ΑΕΛ στην οποία έμεινε μέχρι το 2015.

Αγωνίστηκε για λίγο στο Λεβαδειακό και την φινλανδική Inter Turku πριν επιστρέψει το καλοκαίρι του 2016 στην Κύπρο και την ΑΕΛ.

5
Στέλιος Δημητρίου

Ο 26χρονος μπακ, που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, είναι ο μοναδικός αυτής της λίστας που ακόμα αγωνίζεται στο εξωτερικό! Η πρώτη από τις 3 προσπάθειες του “Κρέπα” να αγωνιστεί στο εξωτερικό έγινε το καλοκαίρι του 2012 όταν μετακόμισε στη βουλγαρική Lokomotiv Plovdiv στην οποία έμεινε μόλις ένα εξάμηνο.

Επέστρεψε στην Κύπρο όπου φόρεσε τη φανέλα του Ερμή για 1,5 χρόνο. Τον Φεβρουάριο του 2015 έφυγε για την σουηδική Akropolis, ομάδα στην οποία έμεινε μέχρι τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς. Πήρε μεταγραφή για την Δόξα Κατωκοπιάς την φανέλα της οποίας φόρεσε μέχρι τον Γεννάρη του 2017. Από τότε αγωνίζεται στη σκωτσέζικη St. Mirren.

6
Νίκκι Παπαβασιλείου

Ο Λεμεσιανός επιθετικός ήταν ο πρώτος Κύπριος που έπαιξε στην Premier League! Αφού ξεκίνησε την καριέρα του από τον ΟΦΗ στην Κρήτη, το 1993 η Newcastle τον έκανε δικό της!

Έτσι, ο Νίκκι για μια σεζόν εκπροσωπούσε το νησί μας σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Το 1994 επέστρεψε στον ΟΦΗ ενώ το 1995 ήρθε στην Κύπρο για τον Απόλλωνα. Αφού έπαιξε και σε Ανόρθωση, Ολυμπιακό Λευκωσίας και Παραλίμνι, έκλεισε την καριέρα του το 2003 στον ΑΠΟΕΛ.

Ποιος Κύπριος έκανε ή εξακολουθεί να κάνει την πιο αξιοθαύμαστη καριέρα στα ξένα; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending