5+1 αυτοκίνητα που προφέρεις λάθος!

Constantinos Tsiartas
Sports Photojournalist
motoringhistory.com

Γενικά στην Κύπρο έχουμε την τάση να αλλάζουμε τα ονόματα σε αρκετά πράγματα. Είτε εν αυτοκίνητα, είτε εν παιχνίθκια ή ακόμα τζιαι ταινίες λαλούμε τα αλλιώς.

Το ίδιο γίνεται τζιαι με τα αυτοκίνητα. Βέβαια κάποιες φάσεις κάμνουμε τους τόση αλλαγή που αν τα πούμε τα ονόματα μπροστά στα μούτρα του κατασκευαστή μπορεί να μεν ξέρει καν ότι εν για το αυτοκίνητο του που μιλούμε.

Πάμε να δούμε 5+1 αυτοκίνητα που τα προφέρεις και εσύ λάθος!

 

1Porsche Cayenne

car-revs-daily.com

Ένα μοντέλο που βλέπουμε αρκετά στην Κύπρο τζιαι σίουρα τωρά σκέφτεσαι πώς γίνεται να το κάμνω λάθος τούτο;

Η Porsche Cayenne προφέρεται Porsch(e) Cayien (Πόρσh(ε) Καγιέν). Το τελικό -e υπάρχει αλλά ακούεται ελάχιστα. Υπάρχουν τζιαι αυτοί που υποστηρίζουν πως εν υπάρχει καθόλου δημιουργώντας έτσι ένα ενδιαφέρον debate.

Επίσης, εν χρειάζεται να βάλουμε καμιά δεκαρκά -ννν στο Cayenne, άσχετο αν έσσιει 2 το αγγλικό!

2Lamborghini Gallardo

motoringhistory.com

Να ξεκινήσουμε που τα βασικά τζιαι εύκολα της υπόθεσης. Εν λέγεται Λαμπορτζιήνι. Το όνομα του αυτοκινήτου είναι Λαμποργκίνι. Αυτά για αρχή.

Στα δύσκολα τωρά. Το Gallardo δεν προφέρεται Γκαλλάρντο προς έκπληξη πολλών. Αντίθετα, το συγκεκριμένο μοντέλο προφέρεται σαν Gay-r-do τζιαι στα Ελληνικά Γκεϊάρντο.

3Toyota Prius

bussinescarmanager.co.uk

Πριν 1-2 χρόνια ήταν το νέο αυτοκίνητο που έπρεπε να πιάσουν ούλλοι οι Κυπραίοι. Βλέπεις η εμπιστοσύνη στο Hilux έφερε την Toyota πολλά ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου.

Όταν λέμε Toyota σίουρα δεν εννοούμε Τουγιότα. Εννοούμε Τογιότα όπως ακριβώς γράφεται. Βέβαια δαμέ έχουμε τζιαι άλλη διευκρίνηση. Όσο τζιαι αν θέλουμε να δείξουμε πως σκαμπάζουμε που αγγλικά το πιο πάνω μοντέλο δεν λέγεται Πράιους αλλά Πρίους.

4Bentley

lamag.com

Για να επιστρέψουμε τζιαι λλίο στις αυτοκινητάρες, η αγαπημένη σε όλους μας (καλά σε λλίους τελοσπάντων) Bentley δεν προφέρεται σαν Μπέντλεϊ! Όπως πολλά σωστά σκέφτεσαι τωρά, ναι εν δυνατόν, είναι Μπέντλι!

Άλλο ένα e που πάει στο καλό τζιαι με τον νου του, ενώ αν θέλεις να είσαι εντελώς σωστός/ή λαλείς το με προφορά να ακούεται τέλεια λλίο. Κάτι σαν ΜΠΕΝΤΛεΙ!

5Nissan Qashqai

duncannissan.com.au

Είμαι σχεδόν σίουρος πως κάποιος στην οικογένεια σου (αν όι εσύ) έσσιει το συγκεκριμένο μοντέλο της Nissan. Αν έσσιεις το παλιό μοντέλο καλή τύχη με τη πεζίνα.

Το Nissan εν εύκολο να το πεις. Μεν βάλεις όμως 10 -σ, τζιαι 1,5 εν καλό. Το Qashqai που την άλλη λαλείς το λάθος. Δεν είναι Κασhκάι αλλά Κασhκί τζιαι επήρε το όνομα του από μια φυλή ανθρώπων στο Ιράν!

6Hyundai Tucson

rivercityhyundai.com

Έχω σου λλίο άσχημα νέα. Εν λαλείς καμιά που τες 2 λέξεις σωστά. Ναι ούτε καν το Hyundai. Ο λόγος είναι ότι η μάρκα προφέρεται Χιουντί τζιαι όι Χιουντάι.

Το δε Tucson τωρά εν άλλη ιστορία. Ενώ ελάλες ότι εν εύκολο τούτο τζιαι ελάλες το Τουκσόν να σου πω ότι εν τζιαι τούτο λάθος. Η λέξη προφέρεται Τουσόν τζιαι επήρε το όνομα του από μια πόλη στην Αριζόνα.

Εσύ ήξερες κάποιο που τούτα ούλλα;