Σίγουρα με το άκουσμα της φράσης στον τίτλο, θα θυμήθηκες αμέσως τον Ρίκκο Μάππουρο από τη σειρά «Βουράτε Γειτόνοι».
Δεν είναι τυχαίο που όποτε κάποιος του μιλούσε σχετικά με λεφτά και πληρωμές, αυτός έλεγε τη γνωστή φράση με το περίφημο του ρουθούνιασμα παράλληλα!
Αναρωτήθηκες ποτέ όμως γιατί λέμε αυτή τη φράση; Μάθε πιο κάτω!
Το Μιτσερό και τα κοιτάσματα που βρέθηκαν εκεί
Αν πάμε μερικά χρόνια πίσω κατά την περίοδο του 1950, εντοπίστηκαν στην περιοχή Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό (επαρχία Λευκωσίας) κοιτάσματα σιδηροπυρήτη.
Εκείνο το διάστημα, υπήρχε μια οικονομική παρακμή και με τον εντοπισμό αυτών των κοιτασμάτων η οικονομία της περιοχής και οι νέες θέσεις εργασίας εξελίχθηκαν ραγδαία.
Το χωριό άρχισε να έχει απήχηση και εγκαταστάθηκαν εκεί πολλές οικογένειες, τόσο Κυπρίων, όσο και Ελλαδιτών και Τουρκοκυπρίων. Από τότε, άρχισε να λέγεται η γνωστή παροιμιώδης φράση «Κούσπος στο Μιτσερό».
Αυτή η φράση δηλώνει προτροπή για εύρεση εργασίας στο μεταλλείο του χωριού, μιας και είχε εξελιχθεί τόσο πολύ εκείνο το διάστημα (σήμερα είναι απλή παρομοίωση).
Σημασία για χρήση αυτής της έκφρασης
Με λίγα λόγια, όταν κάποιος μας αναφέρει κάτι που απαιτεί πολλά χρήματα, του λέμε αυτή τη φράση, μιας και οι συνθήκες εργασίας στα ανθρακωρυχεία ήταν σίγουρα εξαντλητικές και επικίνδυνες.
Η εργασία σε αυτό τον χώρο αποτέλεσε λύση και μεγάλη ευκολία για τους κατοίκους, αφού μπορούσαν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν με αυτά τα αναγκαία τους.
Bonus fact: Το μεταλλείο σταμάτησε να λειτουργεί το 1967, λόγω εκρήξεων των μεταλλευμάτων που άφησαν πίσω τους τραυματίες και απώλειες ζώων.