fbpx

Οι ομάδες με τα περισσότερα πρωταθλήματα μπάσκετ ανδρών στην Κύπρο!

Μπορεί στην Κύπρο να είμαστε κυρίως ποδοσφαιρόφιλοι αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλα αθλήματα στο νησί μας για να ασχοληθεί κάποιος.

Το μπάσκετ, ας πούμε, που στην Ελλάδα θεωρείται εθνικό σπορ, είναι μέρος της ζωής αρκετών συμπατριωτών μας από το 1947 όταν και πρωτοχτύπησε η πορτοκαλί θεά στα χωμάτινα, τότε, γήπεδα.

Η καλαθόσφαιρα στην Κύπρο απέκτησε και επίσημα θέση το 1966 με την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας και την διεξαγωγή επίσημου πρωταθλήματος υπό την αιγίδα της.

Από τότε πέρασαν 51 χρόνια και κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ομάδες που αγαπήθηκαν, που χαρακτήρισαν γενιές πέρασαν από τα παρκέ της Κύπρου με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για ένα άθλημα με το δικό του κοινό.

Ποιες ομάδες όμως κατέκτησαν τα περισσότερα πρωταθλήματα στην ιστορία του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών; Δες τις πιο κάτω:

 

1
ΑΕΛ

Θεωρείται η “βασίλισσα” του κυπριακού μπάσκετ και ας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ με οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Κατέκτησε 13 πρωταθλήματα (το πρώτο το 1974 και το τελευταίο το 2007) με τα τελευταία 5 να είναι συνεχόμενα.

Χάρισε στο μπάσκετ σπουδαίους καλαθοσφαιριστές όπως οι Γιώργος Θυρώτος αλλά και και τα αδέλφια Παλάλα!

2
ΑΠΟΕΛ

Δεύτερη ομάδα σε κατακτήσεις τίτλων είναι ο ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι κατέκτησαν μέχρι σήμερα 11 πρωταθλήματα με το πρώτο να έρχεται το 1976.

Το τελευταίο, μέχρι σήμερα, πρωτάθλημα της ομάδας της Λευκωσίας ήταν το 2014 ενώ πιο πετυχημένη δεκαετία μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή του ’90. Την συγκεκριμένη δεκαετία ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε 4 από τους τίτλους του.

3
Κεραυνός Στροβόλου

Το τμήμα μπάσκετ της στροβολιώτικης ομάδας είναι το πλέον πετυχημένο του συλλόγου! Συνολικά στην καλαθόσφαιρα (ανδρών και γυναικών) ο Κεραυνός μετρά 16 πρωταθλήματα με τα 6 από αυτά να έρχονται από τους άντρες.

Για πρώτη φορά πανηγύρισαν πρωτάθλημα στον Στρόβολο το 1989 ενώ μπαίνουν στο νέο πρωτάθλημα σαν πρωταθλητές αφού στους τελικούς την περασμένη σεζόν (2016-17) επικράτησαν της ΑΕΚ Λάρνακας με 3-1.

4
Αχιλλέας Καϊμακλίου

Από τα πιο βαρετά ονόματα στο κυπριακό μπάσκετ είναι αυτό του Αχιλλέα Καϊμακλίου.

Το ακριτικό σωματείο αναδείχθηκε πρωταθλητής καλαθόσφαιρας ανδρών 5 φορές. Συγκεκριμένα, το 1975, το 1977, το 1984, το 1986 και το 1993 οι κυανόλευκοι γεύτηκαν το γλυκό νέκταρ της επιτυχίας.

Το 2011 ωστόσο διαλύθηκε το τμήμα καλαθόσφαιρας λόγω οικονομικών προβλημάτων πριν επαναλειτουργήσει ξανά την επόμενη χρονιά.

5
Πεζοπορικός

Ο Πεζοπορικός διέθετε πολύ δυνατή ομάδα στα πρώτα χρόνια καλαθόσφαιρας στην Κύπρο. Ευτύχησε να πανηγυρίσει 4 τίτλους (πρώτος το 1973) ενώ αναδείχτηκε πρωταθλητής και στην τελευταία του συμμετοχή στο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας το 1994.

Με την ενοποίηση όμως με την ΕΠΑ (που δεν διέθετε ομάδα μπάσκετ) και τη δημιουργία της ΑΕΚ ο μπασκετικός Πεζοπορικός, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα των πρασίνων, σταμάτησε να λειτουργεί.

Ήξερες ότι αυτές οι ομάδες κατέκτησαν τα περισσότερα πρωταθλήματα μπάσκετ ανδρών στην Κύπρο; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending