fbpx

Alcides Ghiggia, ο άνθρωπος που βύθισε στο κλάμα τη Βραζιλία!

Το όνομα Alcides Ghiggia ίσως δεν λέει πολλά σε όποιον δεν έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο του παρελθόντος.

Το σίγουρο είναι όμως πως όποιος ξέρει έστω και λίγο από ποδοσφαρική ιστορία θα ξέρει πως ο Ουρουγουανός είναι ο μόνος άνθρωπος μετά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και τον μεγάλο Frank Sinatra που κατάφερε να σιγήσει το Maracana!

Η ιστορία έχει ως εξής:

 

Πάμε πίσω στο Μουντιάλ του 1950, το πρώτο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην τελική φάση της διοργάνωσης συμμετείχαν 13 χώρες με την διοργανώτρια Βραζιλία να ήταν το μεγάλο φαβορί. Διέθετε εξάλλου στις τάξεις της ποδοσφαιριστές όπως ο Ademir, ο Jair και ο Zizinho, αστέρες της εποχής.

Οι διοργανωτές χώρισαν τις ομάδες σε 4 ομίλους (2 είχαν 4 ομάδες, 1 είχε 3 και ο τελευταίος μόλις 2), με τους πρώτους κάθε ομίλου να μπαίνουν σε ένα όμιλο που θα καθόριζε τον νικητή.

Βραζιλιά, Ουρουγουάη, Σουηδία και Ισπανία συνέθεσαν λοιπόν τον όμιλο, με τα μεταξύ τους αποτελέσματα να δίνουν στο παιχνίδι Βραζιλία – Ουρουγουάη χαρακτήρα τελικού.

onsports.gr

Στη “σελεσάο” αρκούσε και η ισοπαλία για να στεφθεί πρωταθλήτρια με το πάρτι να ξεκινά από νωρίς, αφού κανένας δεν σκεφτόταν οτιδήποτε άλλο εκτός από την κατάκτηση.

Όχι πως η Ουρουγουάη ήταν καμιά ομαδούλα της σειράς αλλά τόσο οι 200 χιλιάδες που γέμισαν το Maracana το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 1950, όσο και τα εκατομμύρια συμπατριωτών τους αλλά και οι ποδοσφαιριστές θεωρούσαν το παιχνίδι κάτι σαν φιέστα.

Όταν μάλιστα στο 47′ η Βραζιλία άνοιξε το σκορ με τον Friaca όλοι θεωρούσαν ότι ξεκίνησε το πάρτι. Η Ουρουγουάη από το ξεκίνημα του παιχνιδιού έπαιζε με αντεπιθέσεις και σε μια τέτοια στο 66′ ισοφάρισε με τον Schiaffino!

Τo Maracana πάγωσε. Κανένας δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη και παρά το γεγονός πως και η ισοπαλία τους αρκούσε ήταν λες και είχαν ήδη χάσει.

Από την άλλη η “σελέστε” ρίχτηκε στην επίθεση πλέον, αφού ένα ακόμα τέρμα θα της χάριζε το 2ο της Μουντιάλ. Στο 79′ ο ήρωας της ιστορίας μας, ο Alcides Ghiggia, έκανε το 2-1 με σουτ (με τον τερματοφύλακα της Βραζιλίας φέρει ευθύνη) και έγινε εθνικός ήρωας!

Χάρισε στην Ουρουγουάη ένα, για πολλούς, ανέλπιστο τρόπαιο, την ίδια ώρα που βύθισε στο πένθος τη Βραζιλία.

Άνθρωποι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς, πολλοί αυτοκτόνησαν ή προσπάθησαν να το κάνουν και για βδομάδες μετά το παιχνίδι, το Ρίο και η Βραζιλία δεν θύμιζαν σε τίποτα τη γνωστή χαρούμενη ατμόσφαιρα που συνοδεύει τη χώρα.

sport24.gr

Όσο για τον Ghiggia, παρά το γεγονός πως πλήγωσε ανεπανόρθωτα τους Βραζιλιάνους, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα του καφέ, γεγονός που φαίνεται και από το γεγονός πως μπήκε στο Hall of Fame του Maracana.

Πέθανε στις 16 Ιουλίου 2015 (στην 65η επέτειο του τέρματος του δηλαδή) σε ηλικία 88 ετών!

Ήξερες την ιστορία του Alcides Ghiggia;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending