fbpx

5 σπουδαίοι παίχτες που έγιναν σπουδαίοι προπονητές!

Στον ποδοσφαιρικό κόσμο υπάρχουν 2 αντιλήψεις για τους ποδοσφαιριστές και την προσπάθεια τους να γίνουν προπονητές.

Η πρώτη είναι πως αποκλείεται ένας καλός ποδοσφαιριστής να είναι το ίδιο καλός και ως προπονητής, με τη δεύτερη να λέει πως όταν ένας ποδοσφαιριστής διαθέτει αυτό που λέμε “ποδοσφαιρικό μυαλό”, μπορεί να είναι εξίσου καλός και στην άκρη του πάγκου.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τη δεύτερη κατηγορία, αυτούς δηλαδή που έκαναν πολύ καλή καριέρα σαν ποδοσφαιριστές και συνεχίζουν, ως προπονητές πλέον, να έχουν καλό status.

Μαζέψαμε 5 τέτοια παραδείγματα και σου τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Δες ποιοι είναι:

 

1
Pep Guardiola

Πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς, αφού κατάφερε να κάνει την Manchester City πραγματικά αχτύπητη, τουλάχιστον εντός αγγλικών συνόρων.

Η ποδοσφαιρική πορεία του Josep Guardiola ξεκίνησε από την Barcelona, όπου έφτιαξε το όνομα του σαν ένας εγκεφαλικός αμυντικός μέσος, αποτελώντας θεμέλιο λίθο της dream team του Johan Cruyff.

Πριν τελειώσει την καριέρα του αγωνίστηκε επίσης σε Ιταλία, Σαουδική Αραβία και Μεξικό. Το 2008 τον μάθαμε και σαν προπονητή όταν ανέλαβε την Barcelona.

Το ποδόσφαιρο “τίκι-τάκα”, όπως έγινε γνωστό, που έπαιζαν οι blaugrana έμοιαζε διαστημικό με αποτέλεσμα ο Καταλανός τεχνικός να κατακτήσει τα πάντα!

Από τη Βαρκελώνη έφυγε το 2013 για τη Bayern Munich με την οποία σε 3 χρόνια πανηγύρισε ισάριθμα πρωταθλήματα, πριν μετακομίσει το 2016 στην Αγγλία και τους “πολίτες”.

2
Carlo Ancelotti

Ο “Carlito” έκανε σπουδαία καριέρα σαν μέσος στις Parma, Roma και Milan. Οι 2 τελευταίες ήταν και εκείνες που τον καθιέρωσαν στις συνειδήσεις των ποδοσφαιρόφιλων σαν ένα ποδοσφαιριστή με εξαιρετική τεχνική, ποδοσφαιρική εξυπνάδα που άπιαστο μακρινό σουτ.

Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1992, πέρασε σχεδόν άμεσα στην προπονητική. Reggiana, Parma αλλά και Juventus λειτούργησαν περισσότερο σαν σχολείο για τον Ancelotti με τις μεγάλες επιτυχίες να έρχονται την οκταετία 2001-2009 με τη Milan.

Από τότε εργάστηκε κατά σειρά σε Chelsea, Paris Saint Germain, Real Madrid και Bayern, καταφέρνοντας σε όλες να κατακτήσει ένα μεγάλο τρόπαιο (πρωτάθλημα με τους Άγγλους, πρωτάθλημα με τους Γάλλους, Champions League με τους blancos και πρωτάθλημα με τους Βαυαρούς).

3
Diego Simeone

Δυνατός, εργατικός όσο λίγοι box-to-box μέσος ήταν ο Diego Simeone ως ποδοσφαιριστής φορώντας, ανάμεσα σε άλλες, τις φανέλες των Atletico Madrid, Inter και Lazio.

Πριν καλά – καλά τελειώσει την καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής ανέλαβε προπονητής της Racing Club της Αργεντινής, ενώ το 2006 οδήγησε την Estudiantes στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 23 χρόνια.

Προπόνησε, επίσης, River Plate, San Lorenzo και Catania πριν το 2011 αναλάβει τις τύχες της Atletico Madrid.

Με τους rojiblancos είναι που έγινε και γνωστός σαν προπονητής, αφού με σφιχτή άμυνα αλλά και ταχύτατους επιθετικούς έκανε την Atleti αντικείμενο θαυμασμού ανάμεσα στους ποδοσφαιρόφιλους.

Κατέκτησε σχεδόν τα πάντα, ενώ έφτασε 2 φορές στον τελικό του Champions League (2014, 2016), όπου έχασε στις λεπτομέρειες τον τίτλο από τη συμπολίτισσα, Real.

4
Antonio Conte

Γρήγορος, μαχητικός, τακτικά πανέξυπνος, πραγματικό “σκυλί” στο γήπεδο ήταν ο Conte ως ποδοσφαιριστής της Juventus, στην οποία αγωνίστηκε σε όλοκληρη, σχεδόν, την καριέρα του.

Ως προπονητής έκανε το “αγροτικό” του στις Arezzo, Bari, Atalanta και Siena πριν αναλάβει το 2011 την Juventus.

“Ξεθάβοντας” το σύστημα 3-5-2 επανέφερε τους bianconerri στην ελίτ του ιταλικού πρωταθλήματος, κατακτώντας 3 πρωτάθλήματα μέχρι το 2014 που αποχώρησε.

Ακολούθως ο Ιταλός ανέλαβε την εθνική ομάδα της χώρας του οδηγώντας την μέχρι τα προημιτελικά του Euro 2016 και ενώ είχε προ πολλού ανακοινώσει πως με το τέλος της διοργάνωσης θα αποτελέσει παρελθόν. Το καλοκαίρι του 2016 τον βρήκε στην Chelsea.

5
Jupp Heynckes

Για μια 15ετία (1963-1978) ο Jupp Heynckes ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του γερμανικού πρωταθλήματος, φορώντας τη φανέλα της μεγάλης Borussia Mochengladbach σχεδόν σε ολόκληρη την καριέρα του.

Από “τα πουλάρια” ξεκίνησε και την καριέρα του ως προπονητής. Από τότε προπόνησε 4 φορές την Bayern Munich, την οποία ειδικά στη 3η του θητεία (2011-2013) έκανε μια απίστευτη επιθετική μηχανή.

Προπόνησε επίσης ανάμεσα σε άλλες την Real Madrid, την Athletic Bilbao και την Bayer Leverkusen κατακτώντας 2 Champions League (με Real και Bayern).

Ποιους άλλους μεγάλους προπονητές ξέρεις που υπήρξαν καλοί και σαν ποδοσφαιριστές;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending