Αυτοί είναι οι 5 χειμερινοί προορισμοί που ΠΡΕΠΕΙ να πας στην Κύπρο!

Πολιτικός Επιστήμονας - Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Είμαστε στην ομορφότερη περίοδο του χρόνου, τον χειμώνα! Σχεδιάζεις κι εσύ τι μπορείς να κάνεις το Σαββατοκύριακο (αφού δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές πλέον). Σκέφτεσαι πού να πας εκδρομή; Ή σκέφτεσαι: «πάλε δαμέ εν να μείνουμε;». Η απάντηση είναι ναι! Γιατί «σαν την Κύπρο εν έσσιει!».

Ανακάλυψε μερικά από τα πιο όμορφα χωριά μας και πες μας πού θα επιλέξεις να πας όταν θες να πας κάπου… για αλλαγή!

Δες τα όλα πιο κάτω:

1Πρόδρομος

commons.wikimedia.org

Κάθε χρόνο περιμένουμε να έρθει ο χειμώνας να χιονίσει να κάνουμε χαρά με το χιόνι… Στον Πρόδρομο, όμως, δεν είναι ανάγκη να περιμένεις και να αναρωτιέσαι αν θα χιονίσει, αφού είναι σχεδόν σίγουρο πως το χωριό θα είναι «ντυμένο» στα λευκά!

Το όνομά του το οφείλει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, την οποία πρέπει να δεις!

Πριν να φύγεις, δες το θρυλικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια και μην ξεχάσεις να πάρεις και μερικά μήλα σε όλες τις μορφές και τα είδη (φρέσκα, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού κ.λπ.), αφού είναι το τοπικό φρούτο του χωριού!

2Κυπερούντα

lemesosblog.com

Πόσες ήταν εκείνες οι φορές που έλεγες πως ψάχνεις έναν τόπο που να μπορείς να πας περίπατο και να βγάλεις φωτογραφίες και selfies;

Η Κυπερούντα, λοιπόν, είναι μια πολύ καλή επιλογή, αφού εκτός από τα 2 μονοπάτια που έχει, όπου μπορείς να θαυμάσεις τη φύση, έχει και 2 εκκλησίες ιστορικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που σίγουρα θα σε καταπλήξουν!

Κυπριακά προϊόντα και τοπικό κρασί είναι σίγουρο πως θα βρεις πολύ καλά, αφού η Κυπερούντα (και όλα τα χωριά της Πιτσιλιάς) φημίζεται για τα αλλαντικά της και για το παγκοσμίως γνωστό οινοποιείο της!

3Επισκοπή

Έβλεπες και εσύ σε φωτογραφίες post-cards ένα τεράστιο βράχο που στην κορυφή του έχει ένα μικρό εκκλησάκι; Σκεφτόσουν «Μα πού εν τούτο;»;

Μάθε, λοιπόν, πως είναι στην επαρχία Πάφου και πρόκειται για το χωριό Επισκοπή! Τα αξιοθέατα του χωριού θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη, πολύ παλιά εποχή

Μέχρι εγκαταλειμμένα χωριά θα συναντήσεις γύρω-γύρω. Κι αν είσαι καλλιτεχνικό κι ανήσυχο πνεύμα, τότε είναι το κατάλληλο μέρος για έμπνευση και ησυχία.

4Καλοπαναγιώτης

timeoutcyprus.com

Και μόνο από το όνομα, ξέρεις πως θα περάσεις πολύ καλά! Είναι μόλις 70 km μακριά από τη Λευκωσία και είναι ό,τι πρέπει για εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα.

Οι Ιαματικές πηγές, η ατελείωτη θέα σε όποιο σημείο κι αν σταθείς, η ξεχασμένη από το χρόνο ενετική γέφυρα, ο παλιός νερόμυλος, θα σε κάνουν να μην σταματάς την εξερεύνηση!

Το Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή είναι μέσα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco!

Bonus Tip: Ακόμα κι αν πας μόνος σου, σίγουρα θα βρεις κάποιον γνωστό σου εκεί! (προσοχή στην τήρηση των μέτρων ε! Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια όλων μας!)

5Λεύκαρα

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην άκουσες τη φράση: «η Μαρικκού που τα Λέυκαρα». Ίσως είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά μας, που χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Λεύκαρα.

Όπου κι αν πας, θα βρεις τα περίφημα και ξακουστά σε όλο τον κόσμο λευκαρίτικα κεντήματα. Θα θυμηθείς και τη μαμά σου που σου είπε: «Φέρ’ μου και αλλό ‘ναν Λευκαρίτικο!», παρόλο που γέμισε όλα τα ερμάρια του σπιτιού…

Μην φύγεις από εκεί αν δεν δεις το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής Αργυροχοϊας και το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων!

Όπου και αν διαλέξεις να πας, προτίμησε να αφήσεις κάπου το αυτοκίνητό σου, για να περπατήσεις μέσα στα χωριά και να τα ανακαλύψεις καλύτερα.

Εσύ πού θα προτιμούσες να πας; Ψήφισε και δες πόσοι συμφωνούν μαζί σου!