fbpx

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που θα σε πείσουν να μάθεις (έστω) μία ξένη γλώσσα!

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας παίρνει χρόνο και απαιτεί αφοσίωση. Είναι μια υπέροχη διαδικασία, που μαζί με τη γλώσσα μαθαίνεις και για την κουλτούρα του λαού εκείνου, τον πολιτισμό, την ιστορία, την μουσική, την γαστρονομία κι άλλα πολλά.

Πέραν όλων αυτών όμως, σε ποιους άλλους τομείς της ζωής σου θα σε βοηθήσει η εκμάθηση ξένων γλωσσών και πώς;

Σου έχω ετοιμάσει 5+1 λόγους που θα σε πείσουν να ξεκινήσεις σήμερα να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα!

 

1
Επαγγελματική Ανέλιξη

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες, τόσο στη χώρα σου όσο και στο εξωτερικό. Φυσικά δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι είναι πολύ προνομιακό προσόν για τον τομέα της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.

Παρ’ όλ’ αυτά, είναι εξίσου σημαντική η εκμάθηση ξένων γλωσσών και σε άλλους τομείς. Οι επιχειρήσεις σήμερα επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε διεθνές επίπεδο. Το «δύσκολο»  κομμάτι των εταιρειών είναι να βρουν τα κατάλληλα άτομα που θα μιλούν έστω μια ξένη γλώσσα για να γίνεται η επικοινωνία πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Έχεις δει εκείνους τους κυρίους στα αεροδρόμια που πάντα ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους; Ε, αυτός μπορεί να είσαι εσύ μια μέρα!

2
Διεθνείς φιλίες

Αν έχεις κάνει Erasmus ή σπουδάζεις στο εξωτερικό, θα με καταλάβεις. Πόσες φορές σου έχει τύχει σε μια συζήτηση να μην μπορείς να εξηγήσεις κάτι όπως ακριβώς το νιώθεις; Στην τελική, θα αλλάξεις θέμα, αφού θα δεις ότι δεν μπορείς να γίνεις απόλυτα κατανοητός.

Έστω κι αν δύο φίλοι μιλάνε αρκετά καλά αγγλικά δεν είναι το ίδιο αν ο ένας από τους  δυο μιλά τη μητρική γλώσσα του άλλου. Προσωπικά μου έχει συμβεί. Έκανα παρέα με ένα ισπανόφωνο παιδί, από την Κολομβία. Τότε εγώ δεν μίλαγα Ισπανικά και μιλούσαμε μαζί Αγγλικά. Ο Κρίστιαν όμως δεν μιλούσε πολύ καλά Αγγλικά.

Ένα χρόνο μετά, εγώ είχα μάθει αρκετά καλά Ισπανικά και οι συζητήσεις μας είχαν γίνει πιο ενδιαφέρουσες και η φιλία μας πιο δυνατή!

3
Γίνε πιο ενδιαφέρον άτομο

Αν έκανες τον κόπο να μάθεις μια ξένη γλώσσα, εκτός της αγγλικής, που θεωρείται απαραίτητη, τότε αμέσως έχεις ένα θέμα συζήτησης με κάποιον. Γιατί μιλάς αυτή τη γλώσσα;

Πώς την έμαθες;“, “Πόσο καιρό σου πήρε;”, είναι κάποια από τα ερωτήματα που δημιουργούνται στο κεφάλι κάποιου όταν του λες πως μιλάς πολλές γλώσσες.

Φυσικά, μπορείς να βολευτείς με την μητρική σου γλώσσα και τα αγγλικά, αλλά αυτό είναι βαρετό!

4
Καταπολέμησε τον φόβο του να δείχνεις «χαζός»

Σου έχει τύχει ποτέ να σε πλησιάσει ένας ξένος ζητώντας σου βοήθεια στο να βρει μια καφετερία, ένα εστιατόριο ή την κοντινότερη στάση λεωφορείου και να δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις στα ελληνικά;

Ίσως η πρώτη σου αντίδραση σου είναι να γελάσεις ακούγοντας τα σπαστά του ελληνικά, αν πάλι όχι μπράβο σου! Θα πρέπει να αναγνωρίσεις το θάρρος που χρειάστηκε εκείνος ο άνθρωπος για να μιλήσει ελληνικά. Θα μπορούσε να σου μιλήσει αγγλικά, αλλά ήθελε να πάει ένα βήμα πάρα πέρα.

Κάνε το βήμα και τόλμησε! Η αυτοπεποίθηση σου θα αυξηθεί και τίποτα δεν θα σε κρατήσει πίσω από την προσπάθεια κάτι καινούριου. Ήθελες ποτέ να ξεκινήσεις μαθήματα χορού; υποκριτικής; Nα κάνεις μια δημόσια ομιλία;

Πόσο ωραίο θα ήταν να ξεφορτωθείς τις αναστολές σου και απλά να το τολμήσεις;

5
Πρόσβαση σε περισσότερες πηγές

Πολύ σημαντικές πληροφορίες «χάνονται» με τη μετάφραση. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών σου επιτρέπει να έχεις ευκολότερη πρόσβαση σε διάφορες πηγές και να επικοινωνείς με φοιτητές και ερευνητές από άλλες χώρες που ειδικεύονται στο αντικείμενο σου.

Αν ειδικεύεσαι σε ένα αντικείμενο όπου οι περισσότερες πηγές είναι σε μια συγκεκριμένη γλώσσα τότε η εκμάθηση εκείνης της γλώσσας θα σου φανεί πολύ χρήσιμη. Για παράδειγμα, αν μελετάς για τις μειονοτικές γλώσσες της Βραζιλίας, πιθανότατα οι περισσότερες πληροφορίες που θα βρεις είναι στα πορτογαλικά και σίγουρα το να κατέχεις τη γλώσσα θα βοηθήσει πολύ την έρευνα σου.

6
Bonus: Μην πληρώνεις πλέον την τιμή του τουρίστα

Στους ντόπιους αρέσει όταν ένας ξένος μιλά τη γλώσσα τους, έστω κι αν μιλά τα πολύ βασικά, η προσπάθεια πάλι εκτιμάται. Είναι γνωστό ότι σε αρκετά μέρη υπάρχουν 2 τιμές: μια για τους ντόπιους και μια για τους τουρίστες.

Όσο γλυκός κι αν είσαι, αν προσπαθήσεις να παζαρέψεις αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, σίγουρα δεν θα καταφέρεις να πάρεις την έκπτωση που θα έπαιρνε ένας ντόπιος, ή έστω κάποιος που μιλά την τοπική γλώσσα.

Το καλύτερο είναι ότι, εκτός από το οικονομικό κέρδος που θα έχεις, θα έχεις και το πλεονέκτημα να ζεις σαν ντόπιος σε μια ξένη χώρα, αφού αν μιλάς την τοπική γλώσσα, είναι πολύ πιο εύκολο να ταυτιστείς.

Τόλμησε το! Άφησε πίσω σου κάθε αναστολή και ξεκίνα σήμερα κιόλας τη γλώσσα που πάντα ήθελες να μάθεις.

Ίσως σε ένα χρόνο από τώρα να προστεθεί στις δεξιότητες σου και η ομιλία μιας ακόμη γλώσσας! Γιατί όχι; 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending