fbpx

Ρωτήσαμε 5 Κύπριους γιατί (και αν) πήγαν να ψηφίσουν στις φετινές προεδρικές εκλογές!

Είχες κι εσύ το δίλημμα αν θα ασκούσες το εκλογικό σου δικαίωμα στις φετινές εκλογές;

Μήπως για κάποιους ήταν η πρώτη φορά που θα ψηφίζαν στη ζωή τους; Είχες και εσύ ενδοιασμούς για το αν πρέπει να πας στο εκλογικό σου κέντρο ή αν πρέπει να διαλέξεις την αποχή;

Επειδή κι άλλοι είχαν αυτά τα ερωτήματα συγκεντρώσαμε 5 νέους Κύπριους που μας έδωσαν τη δική τους απάντηση!

Πάμε να δούμε τι μας είπαν:

 

1
Αναστασία, 35 χρονών

  • Ψηφίζω γιατί θέλω να έχω άποψη για το ποιος θα βγει στην εξουσία. Ενδιαφέρομαι, έτσι μπορώ να ασκήσω και κριτική σε περίπτωση κακών ή καλών αποφάσεων που θα ληφθούν. Αν επιθυμώ να υπάρξει πραγματική αλλαγή, το δείχνω με την ψήφο μου. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, δεν αδιαφορώ! Δεν προτιμώ την αποχή και δεν περιμένω να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, απλά και μόνο χωρίς να ψηφίσω. Συμμετέχω ενεργά στη γιορτή της Δημοκρατίας!” 

2
 Νικολέττα, 26 χρονών

  • Προσωπικά και στις φετινές Προεδρικές Εκλογές έχω εξασκήσει -πάλι- το εκλογικό μου δικαίωμα. Η προοπτική της αποχής από κάθε εκλογική διαδικασία με βρίσκει τελείως αντίθετη, για τον λόγο ότι με αυτό τον τρόπο απαξιώνουμε όλους τους λαϊκούς αγώνες για τη θεμελίωση της Δημοκρατίας, ώστε να έχουμε σήμερα το δικαίωμα του «εκλέγειν και του εκλέγεσθαι». Πιστεύω ότι το σημαντικότερο όπλο του κάθε πολίτη για να αλλάξει την κοινωνία είναι η κυρίαρχη έκφραση της πολιτικής του βούλησης, μέσω της ψήφου του. Αν αυτή η κυρίαρχη πολιτική πράξη παραχωρηθεί στα χέρια των λίγων, τότε το δικαίωμα της πολιτικής λαϊκής έκφρασης, με τη μορφή διαμαρτυρίας, χάνεται. Ας μην αφεθούμε λοιπόν στην απογοήτευση και ας μην ισοπεδώνουμε τους πάντες με τη φράση «όλοι ίδιοι είναι» και ας χαράξουμε ένα καινούριο αύριο, επιλέγοντας τον καλύτερο.

3
Γρηγόρης, 27 χρονών

  • Δεν ήθελα να ψηφίσω. Ένιωθα πως κανένας υποψήφιος δε με αντιπροσώπευε και δεν ήταν εντός της ιδεολογίας μου. Ένιωθα όμως πως υπήρχε ηθική υποχρέωση και ήταν καθήκον μου ως πολίτης να το κάνω. Διάλεξα να ψηφίσω και όχι την αποχή. Ήταν μια συνειδητή επιλογή. Δεν ήθελα να αφήσω τους άλλους να επιλέξουν για εμένα και για το μέλλον μου. Ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου μέσα από την κάλπη και όχι να διαλέξω τον εύκολο δρόμο της αποχής, γιατί τότε θα έδινα μεγαλύτερη δύναμη στους υπόλοιπους και θα αποφάσιζαν για εμένα, χωρίς εμένα.”

4
Αντώνης, 23 χρονών

  • Ναι, ψήφισα στις εκλογές! Γιατί; Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν πολιτικοί που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση του κράτους μας. Γιατί θεωρώ πως ένας από τους φετινούς υποψήφιους για την προεδρία μπορεί να έχει την ικανότητα, αλλά και τη διάθεση, έτσι ώστε η Κύπρος να προχωρήσει πιο μπροστά, με αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό της. Ψηφίζω! Είναι θέμα παιδείας!

5
Ερασμία, 23 χρονών

  • Έχω ψηφίσει στις Προεδρικές Εκλογές. Μου δίνεται το δικαίωμα της ψήφου και είναι υποχρέωση μου να το εκμεταλλευτώ. Αν υποστηρίζω κάποιον υποψήφιο, τον ψηφίζω και αν όχι, δεν ψηφίζω κάποιον άλλον. Αλλά  αυτό το δηλώνω μέσω της ψήφου μου. Θεωρώ πως η δύναμη που μου δίνεται μέσω της ψήφου μου, πρέπει να παραμείνει στα χέρια μου. Αν είμαι απλά μέρος της αποχής, αφήνω τους άλλους να αποφασίσουν στη θέση μου, δίνοντάς τους επίσης μεγαλύτερη δύναμη, αφού αποφασίζω να μην είμαι ανάμεσα στο ποσοστό που θα καθορίσει την απόφαση. Η αντίδραση δε θα έπρεπε να φαίνεται μέσω της αποχής της ψήφου κάποιου πολίτη. Αν η δικαιολογία της αποχής είναι πως δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο, αφού θεωρεί ότι κανένας από αυτούς δεν είναι άξιος για τη θέση, τότε μπορεί να το δηλώσει με το δικαίωμα της ψήφου, επιλέγοντας κανέναν από τους υποψηφίους, εφόσον είναι η άποψη του και όχι με την απουσία της ψήφου του.

Εσύ ψήφισες φέτος; Υποστηρίζεις την ενεργή συμμετοχή ή την αποχή;

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending