fbpx

Αυτές οι 5 ομάδες υποβιβάστηκαν στη Β’ Κατηγορία και δεν το περιμέναμε!

Η είδηση που ασφαλώς σημαδεύει την ποδοσφαιρική σεζόν 2017-18 είναι ο υποβιβασμός του Εθνικού Άχνας στη Β’ Κατηγορία!

Μια ομάδα που οι περισσότεροι θεωρούσαμε πλέον ομάδα Α’ Κατηγορίας, μιας και δεν έτυχε να τη δούμε να πέφτει, τουλάχιστον μέχρι φέτος.

Η περίπτωση όμως του προσφυγικού σωματείου όμως δεν είναι η μόνη. Σαν τον Εθνικό υπήρξαν και άλλες ομάδες που μετρούσαν αρκετά χρόνια παρουσίας στην Α’ Κατηγορία αλλά υποβιβάστηκαν, σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό μας μικρόκοσμο.

Μάζεψα πιο κάτω μερικές και σου τις παρουσιάζω. Σίγουρα σκέφτηκες κάποιες ήδη!

 

1
Εθνικός Άχνας

Όταν το 1992 ο Εθνικός Άχνας κέρδιζε την άνοδο στην Α’ Κατηγορία, κανένας δεν φανταζόταν πως θα έμενε για 26 ολόκληρα χρόνια στα σαλόνια!

Μια μικρή, προσφυγική ομάδα που μετρούσε μόλις 5 παρουσίες στην κατηγορία των μεγάλων μέχρι τότε, κατάφερε όχι μόνο να σταθεροποιηθεί στα μεγάλα σαλόνια αλλά να πραγματοποιήσει και μερικές αξιοπρόσεχτες παρουσίες!

Αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή της στον τελικό κυπέλλου απέναντι στην Ανόρθωση το 2001, όπως και ο τερματισμός στην 4η θέση τις περιόδους 1994-95, 1997-98 και 2006-07.

Και αν κινδύνεψε και γλίτωσε πολλές φορές τον υποβιβασμό στο τσακ, η φετινή χρονιά που ξεκίνησε με εμπάργκο μεταγραφών αποδείχτηκε και η τελευταία στην Α’ Κατηγορία.

Η ήττα της 23ης αγωνιστικής από τον ΑΠΟΕΛ, η 17η στο πρωτάθλημα, ήταν και η ταφόπλακα των ελπίδων του!

2
ΑΕΛ

Ίσως το μεγαλύτερο σοκ στο κυπριακό ποδόσφαιρο ήταν ο υποβιβασμός της ΑΕΛ τη σεζόν 1995-96!

Οι Λεμεσιανοί, ιδρυτικό μέλος της ΚΟΠ, μετρούσαν μέχρι τότε 57 συνεχόμενες συμμετοχές στην Α’ Κατηγορία μετρώντας μάλιστα 5 κατακτήσεις πρωταθλημάτων.

Η σεζόν 1995-96 όμως ξεκίνησε με προβλήματα. Γρήγορα οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για κατάκτηση του πρωταθλήματος μετατράπηκαν σε ανησυχία, αφού οι Λεμεσιανοί δεν ξεκίνησαν καλά το πρωτάθλημα.

Ένα σερί 6 αγωνιστικών στο Β’ γύρο χωρίς νίκη έριξε την ομάδα στη 12η θέση, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος γνωρίζοντας τον υποβιβασμό για πρώτη (και μοναδική) φορά στην ιστορία της!

Μάλιστα, ήταν ο συμπολίτης της Άρης που την έριξε και μαθηματικά την 24η αγωνιστική, νικώντας την με 1-0!

3
ΑΕΚ

Όταν με το τέλος της σεζόν 2007-08 η βαθμολογία έδειχνε την ΑΕΚ 4η, κανείς δεν φανταζόταν πως 12 μήνες οι κιτρινοπράσινοι θα έπεφταν για 1η φορά στη Β’ Κατηγορία!

Άλλωστε, από το 1994 και την ίδρυση τους, οι Σκαλιώτες ήταν σταθερά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος μας πραγματοποιώντας μερικές εξαιρετικές πορείες.

Η περίοδος 2008-09 δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους Λαρνακείς και με το πέρασμα των αγωνιστικών ήταν ορατός ο κίνδυνος υποβιβασμού.

Κίνδυνος που μετατράπηκε σε βεβαιότητα όταν την 25η και πρότελευταία αγωνιστική της κανονική διάρκειας του πρωταθλήματος η ΑΕΚ ηττήθηκε στο ΓΣΠ από την Ομόνοια με 4-1. Ήταν ο μαθηματικός υποβιβασμός των Λαρνακέων που τερμάτισαν 13οι με 15 βαθμούς.

4
Ένωση Νέων Παραλιμνίου

Μιλώντας για παραδοσιακές ομάδες Α’ Κατηγορίας, η Ένωση Νέων Παραλιμνίου ήταν τέτοια, αφού το 1969 ανέβηκε στην κατηγορία των μεγάλων και παρέμεινε εκεί για 45 ολόκληρα χρόνια.

Ειδικά η δεκαετία του ’70 πρόσφερε μεγάλες στιγμές στους βυσσινί που έφτασαν μια ανάσα από το πρωτάθλημα την περίοδο 1974-75, για να μείνουν τελικά στη 2η θέση.

Η δεκαετία του 2010 έφερε όμως και προβλήματα στο Παραλίμνι, προβλήματα που είχαν αντίκτυπο και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Οι σταθερά καλές παρουσίες των προηγούμενων καλών χρόνων δεν συνεχίστηκαν και την περίοδο 2013-14 όταν και οι Παραλιμνίτες πήραν τον δρόμο για τη Β΄Κατηγορία! Η 13η θέση στη βαθμολογία σήμαινε και τη χειρότερη στην ιστορία του παραλιμνίτικου σωματείου.

5
Νέα Σαλαμίνα

Ιδιαίτερη περίπτωση ήταν η Σαλαμίνα της περιόδου 2000-01. Όπως και η ΑΕΚ, είχε τερματίσει στη 4η θέση την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα 20 συνεχόμενα της χρόνια στην Α’ Κατηγορία δεν την κατέτασσαν σε καμιά περίπτωση στα φαβορί για υποβιβασμό.

Οι συνολικά 13 ήττες της όμως στο πρωτάθλημα της συγκεκριμένης χρονιάς και οι 27 βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για να την κρατήσουν στην κατηγορία των μεγάλων, αφού ο 11ος Εθνικός τερμάτισε έχοντας 28!

Οι ερυθρόλευκοι πάντως έγραψαν ιστορία στο κύπελλο, αφού έφτασαν μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκαν από τον Απόλλωνα με 1-0.

Ο τελικός μάλιστα έγινε μόλις μέρες μετά τον μαθηματικό υποβιβασμό της βαρωσιώτικης ομάδας, κανόντας την μόλις την 1η ομάδα στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου που ενώ υποβιβάστηκε ήταν παράλληλα και φιναλίστ κυπέλλου.

Θυμάσαι τον υποβιβασμό αυτών των ομάδων στη Β’ Κατηγορία;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending