fbpx

Μύθος ή αλήθεια; Τελικά οι άντρες χάνουν πιο εύκολα κιλά από τις γυναίκες;

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι οι άντρες τρώνε τρώνε και δεν παχαίνουν, ενώ οι κοπέλες συνήθως, αν κάνουν την παραμικρή «παρασπονδία», την «πληρώνουν» ακριβά.

Αν είσαι κοπέλα, ίσως έχεις νιώσει κι εσύ αυτό το αίσθημα αδικίας – όπως κι εγώ. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Πρόκειται για ένα μύθο που περνά από στόμα σε στόμα ή όντως οι άντρες χάνουν πιο εύκολα κιλά;

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις όλη την αλήθεια!

 

1
Μυική μάζα

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το ανδρικό σώμα από τη φύση του έχει μεγαλύτερα ποσοστά μυικής μάζας  από το γυναικείο.

Αυτό συνεπάγεται με το ότι καίει λίπος και θερμίδες πολύ πιο εύκολα, λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και κατά συνέπεια είναι σε θέση να χάσει ευκολότερα κιλά από τη γυναίκα.

Από την άλλη, οι γυναίκες λόγω της μειωμένης μυικής μάζας και αυξημένου λίπους, δεν έχουν ανάγκη από τόση ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ο αντρικός μεταβολισμός είναι συνήθως 5% έως 10% πιο γρήγορος απ’ αυτόν της γυναίκας.

2
Πιο ευάλωτες οι κοπέλες στο φαγητό

Αφού εξηγήσαμε τον κύριο -βιολογικό- λόγο πίσω απ΄αυτήν την αδικία, ας δούμε τώρα άλλους παράγοντες οι οποίοι ίσως να μη βοηθούν τις κοπέλες να χάσουν κιλά τόσο εύκολα.

Συχνά οι κοπέλες είναι πιο ευάλωτες στο φαγητό. Καταφεύγουν δηλαδή στο φαγητό σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις, όπως όταν είναι αγχωμένες, στεναχωρημένες και όταν έχουν περίοδο.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποιοι ακόμα ορμονικοί παράγοντες, οι οποίοι συχνά επηρεάζουν τις κοπέλες. Για παράδειγμα, οι ορμόνες μιας κοπέλας λίγο πριν την περίοδο μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη της και να την κάνουν πιο ευάλωτη σε τροφές, όπως γλυκά και άλλα ανθυγιεινά φαγητά.

3
Γυμναστική

Αν κάνεις μια βόλτα στο γυμναστήριο της γειτονιάς σου πιθανότατα θα δεις περισσότερους άντρες παρά γυναίκες.

Αυτό συμβαίνει επειδή στους άντρες γενικά αρέσει η γυμναστική και συνεχώς στοχεύουν στην περαιτέρω αύξηση του μυικού τους ιστού. Συγκριτικά με τους άντρες οι γυναίκες που γυμνάζονται είναι λιγότερες.

Άρα, γυναίκα που δεν γυμνάζεται δεν έχει τόσο αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις όπως ένας άντρας.

Παρ’ όλ’ αυτά, αγαπημένο μου κορίτσι που διαβάζεις αυτό το άρθρο, δεν θέλω για κανένα λόγο να στεναχωρεθείς. Μπορεί οι άντρες να χάνουν πιο εύκολα κιλά από τις γυναίκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το να χάσεις βάρος είναι κάτι ακατόρθωτο.

Αν είσαι σε μια διαδικασία που προσπαθείς να χάσεις βάρος, με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σχεδιασμένη από ειδικευμένο διατροφολόγο, θα καταφέρεις να επιτύχεις το στόχο σου, χωρίς να το καταλάβεις.

Φτάνει πάντα να βάζεις ρεαλιστικούς στόχους, να μένεις συγκεντρωμένη σ’ αυτούς και να σκέφτεσαι θετικά! Συμφωνείς; 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending