fbpx

Όταν Liverpool και Roma συναντήθηκαν στον τελικό του Champions League!

“Παρακαλώ δέστε καλά τις ζώνες σας. Το ταξίδι πίσω στον χρόνο ξεκινά!” Μην ανησυχείς, δεν θα πάμε πολύ πίσω, καμιά 30αριά και κάτι χρόνια, μέχρι το 1984, εκεί που συναντήθηκαν για 1η (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά σε τελικό η Liverpool και η Roma!

30 Μαΐου 1984 έγραφε λοιπόν το ημερολόγιο όταν reds και giallorossi έδωσαν ραντεβού στο Olimpico της Ρώμης στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπως ήταν γνωστό τότε.

thetimes.co.uk (Οι αρχηγοί Agostino Di Bartolomei και Graeme Souness ανταλλάζουν λάβαρα)

Για την ομάδα του Merseyside ήταν η 4η παρουσία της στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μετρώντας ήδη 3 κατακτήσεις. Για τους Ρωμαίους ήταν η 1η παρουσία της σε τελικό με την ιδιαιτερότητα πως έπαιζε ουσιαστικά εντός έδρας.

Τι έγινε στο ματς; 

Μπροστά σε περίπου 70 χιλιάδες θεατές, η  Liverpool του Joe Fagan προηγήθηκε στο 14΄με τον Phil Neal με την Roma, που είχε στον πάγκο της τον Nils Liedholm (που έκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής στη Milan), όμως να ισοφαρίζει στο 43′ με τον Roberto Pruzzo.

Στο Β’ ημίχρονο και την παράταση δεν άλλαξε κάτι παρά τις προσπάθειες των 2 μονομάχων με τους Ρωμαίους να ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Έτσι, μοιραία, ο επόμενος πρωταθλητής Ευρώπης θα κρινόταν στα πέναλτι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Εκεί, έλαμψε το άστρο του τερματοφύλακα των reds, Bruce Grobbelaar!

Ο τερματοφύλακας από τη Zimbabwe έμεινε στην ιστορία για τα “χορευτικά” του κάτω από τα δοκάρια (τα οποία μιμήθηκε ο Jerzy Dudek το 2005 στην Κωνσταντινούπολη).

Μπορεί ο Steve Nicol να έχασε το πρώτο πέναλτι για τη Liverpool, αλλά τον μιμήθηκαν οι Conti και Graziani της Roma που αστόχησαν από την άσπρη βούλα με τους scousers να παίρνουν τη νίκη με 4-2 στα πέναλτι!

Ήταν το 4ο Κύπελλο Πρωταθλητριών για τη Liverpool που θα έπρεπε να περιμένει άλλα 21 χρόνια για να κατακτήσει ξανά την “κούπα με τα μεγάλα αυτιά”!

Ένα χρόνο αργότερα, το 1985, θα λάμβανε χώρα η τραγωδία του Heysel στον τελικό ανάμεσα στη Liverpool και τη Juventus, τραγωδία που στιγμάτισε όχι μόνο την ομάδα του Merseyside, αλλά ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια!

Ήξερες ότι η Liverpool και η Roma συναντήθηκαν σε τελικό Champions League;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending