fbpx

Το στάδιο Heysel που ένωσε για πάντα Juventus και Liverpool!

Η 29η Μαΐου θα είναι για πάντα μια ημερομηνία αναμνήσεων για την Juventus και την Liverpool. Αφορμή γι’αυτό είναι ο “μαύρος” τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1985 στο στάδιο Heysel του Βελγίου.

Ένας τελικός στον οποίον έχασαν την ζωή τους 39 φίλοι της Vecchia Signora και τραυματίστηκαν άλλοι 600.

 

Θα ήταν μια γιορτή του ποδοσφαίρου υπό κανονικές συνθήκες. Ήταν η 3η παρουσία των Ιταλών σε τελικό και άλλη μια προσπάθεια να κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Από την άλλη, η Liverpool μετρούσε 4 κατακτήσεις του, τότε, Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε 4 παρουσίες σε τελικό. 100% επιτυχία που λέμε.

2 βαρετές φανέλες, λοιπόν, του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και εξαιρετικές ομάδες τότε είχαν πάρει θέση να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Το στάδιο ήταν παλιό, τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή ενώ και η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν τεταμένη.

Άγγλοι και Ιταλοί, με ένα απλό συρματόπλεγμα μόνο να τους χωρίζει, ήρθαν από νωρίς στα χέρια. Ένας πόλεμος φωτοβολίδων ξεκίνησε ανάμεσα στους οπαδούς με τους φίλους της ομάδα του Merseyside να εφορμούν προς το μέρος της κερκίδας που φιλοξενούσε τους Γιουβεντίνους. Είπαμε, το μόνο που τους χώριζε ήταν ένα δίχτυ, ένα συρματόπλεγμα.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, ήταν ανεξήξητα απούσα από ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι αφού πλάνα δείχνουν μόλις 5 αστυνομικούς να προσπαθούν να συγκρατήσουν τους ρέντς.

Η έφοδος των οπαδών της Liverpool είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι οπαδοί της Juventus να κατευθυνθούν στην άκρη της κερκίδας, εκεί όπου ήδη υπήρχαν άλλοι οπαδοί. Πολλοί στριμώχτηκαν στον τοίχο της κερκίδας. Από την πίεση ο τοίχος έπεσε μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το κακό.

Γενικό χάος επικράτησε στο γήπεδο αφού οι Γιουβεντίνοι έκαναν την δική τους αντεπίθεση προς το μέρος των οπαδών της Liverpool, ενισχύσεις από το στρατό έφτασαν (όταν ήταν πλέον αργά) και τα επεισόδια γενικεύτηκαν.

Οι Βέλγοι διοργανωτές σε συνεργασία με την UEFA αποφάσισαν την διεξαγωγή του παιχνιδιού την ίδια μέρα, παρ’ ότι ήξεραν πως πέθαναν άνθρωποι (και) για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Νικήτρια μέσα στη μουντίλα που προκάλεσε ο άδικος χαμός 39 ανθρώπων ήταν η Juventus χάρη σε εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Michel Platini αλλά που όρεξη να μιλήσεις για ποδόσφαιρο…

Οι αγγλικές ομάδες (αφού οι Άγγλοι θεωρήθηκαν ως οι υπέυθυνοι της τραγωδίας) τιμωρήθηκαν με 5 χρόνια αποκλεισμού από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση βυθίζοντας έτσι το ποδόσφαιρο της χώρας σε μια σκοτεινή περίοδο. Την ίδια ώρα, η Juventus, που είχε κατακτήσει μ’αυτά και μ’αυτά το πρώτο της Champions League μετρούσε τις πληγές της…

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι 2 ομάδες ήρθαν κοντά εξαιτίας ακριβώς της τραγωδίας. Στα πλαίσια του Champions League της περιόδου 2004-05 Liverpool και Juventus βρέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά μετά εκείνη την μαύρη σελίδα στην ιστορία τους.

corriere.it

Το Kop, το πιο θερμό κομμάτι της κερκίδας της Liverpool σήκωσε πανό με την λέξη”φιλία” στα ιταλικά ενώ τηρήθηκε και μονόλεπτος σιγή εις μνήμη των θυμάτων. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να γίνει για να τιμηθεί η μνήμη τους!

Η ουσία ήταν μια: Οι 39 και όχι μόνο ετοιμάστηκαν για γιορτή! Μα η γιορτή έγινε θρήνος!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending