fbpx

5 ποδοσφαιριστές που ίσως δεν θυμάσαι πως αναδείχτηκαν πρώτοι σκόρερ στην Κύπρο!

Ποδόσφαιρο: άθλημα εντυπωσιακό, άθλημα θεαματικό, άθλημα ομαδικό που επιτρέπει όμως την ατομική πρωτοβουλία. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και βραβεία σαν αυτό του πρώτου σκόρερ, που οποιοσδήποτε τίμιος επιθετικός θέλει να κατακτήσει.

Η μάχη αυτή αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για να κάνω μια “βουτιά” στο παρελθόν και να θυμηθούμε τους πρώτους σκόρερ στην ιστορία του κυπριακού πρωταθλήματος.

Έχοντας αυτά υπόψη, πάμε να δούμε μαζί παρακάτω 5 πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος που ίσως δεν θυμάσαι:

1
Bernando Vasconcelos

Κάθε άλλο παρά άγνωστος στο κυπριακό ποδοσφαιρικό κοινό είναι ο Πορτογάλος επιθετικός. Τον Vasconcelos πρωτόφερε στην Κύπρο ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας το 2006, ομάδα στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2009 (με εξαίρεση ένα εξάμηνο στην Ομόνοια τη σεζόν 2007-08).

Την επόμενη σεζόν (2009-10) αγωνίστηκε στην ΑΕ Πάφος, μετακόμισε στο Ισραήλ για ένα εξάμηνο και επέστρεψε το 2011 στην ομάδα της Πάφου.

Το ξεκίνημα της σεζόν 2011-12 βρήκε τον 39χρονο σήμερα “Βάσκο” στην Αλκή, ομάδα στην οποία παρέμεινε και το 2012-13. Η συγκεκριμένη σεζόν μάλιστα ήταν ξεχωριστή για τον Πορτογάλο, αφού με 18 τέρματα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος μας!

2
Joeano

Από τότε που ο Ερμής έγινε τακτικό μέλος της Α΄Κατηγορίας, ο Λούκας Φανιέρος σχεδόν κάθε χρόνο φροντίζει να φέρνει και έναν εξαιρετικό επιθετικό για τη γραμμή κρούσης του. Ο Βραζιλιάνος Joeano Pinto Chaves δεν αποτέλεσε εξαίρεση!

Ήρθε στην Κύπρο το 2009 και αφού περιπλανήθηκε σε αρκετές ομάδες της Πορτογαλίας, την ισπανική Salamanca και την ισραηλίτικη Beitar Jerusalem.

Στην πρώτη του σεζόν στα κυπριακά γήπεδα “έβγαλε μάτια”, σκόραρε 22 τέρματα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος μας (μαζί με τον Jose Semedo του ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας).

Στον Ερμή έμεινε για άλλη μια σεζόν και ακολούθως επέστρεψε στην Πορτογαλία και την Arouca.

3
Serjao

Τον Sérgio Luís Gardino Silva, πιο γνωστό ως Serjao, έφερε στην Κύπρο η Δόξα το 2008 για να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποδείχτηκε μεταγραφή “λίρα εκατό”, αφού σκόραρε 24 τέρματα, που ήταν ικανά να του χαρίσουν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της σεζόν.

Εκτός από τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, η εξαιρετική απόδοση του στάθηκε και αφορμή για να κερδίσει μεταγραφή στην ΑΕΛ.

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη για τον Serjao. Στους Λεμεσιανούς δεν “έπιασε”, δόθηκε δανεικός στην Αλκή τη σεζόν 2010-11, ενώ αγωνίστηκε επίσης στον Ερμή, τον Εθνικό Άχνας και την ΑΕΠ, πριν αποχωρήσει από την Κύπρο.

4
Jozef Kozlej

Αν αναφέρεις το όνομα του Σλοβάκου επιθετικού σε κάποιον που έζησε το κυπριακό ποδόσφαιρο της δεκαετίας του 2000, το σίγουρο είναι πως μόνο καλά λόγια θα έχει να σου πει!

Στο νησί μας τον έφερε ο Ολυμπιακός Λευκωσίας στη χαραυγή του 2000 και για 3 χρόνια ήταν η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση των μαυροπράσινων, βοηθώντας τους να εξασφαλίσουν έξοδο στην Ευρώπη τη σεζόν 2001-02.

Ακολούθως, άλλαξε γειτονιά, μιας και το 2003 τον απέκτησε η Ομόνοια. Η πρώτη του σεζόν με τους πράσινους ήταν ονειρική για τον ίδιο, αφού αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ (μαζί με τον Lukasz Sosin του Απόλλωνα) με 21 τέρματα.

Στην Ομόνοια ο Kozlej έμεινε μέχρι το 2006, όταν τον απέκτησε η Ανόρθωση. Στην “Κυρία” δεν έμεινε πολύ, αφού τον Γεννάρη του 2007 πήρε μεταγραφή για την Λάρισα.

5
Πάμπης Αντρέου

Αν ψάξει κανείς για Κύπριους πρώτους σκόρερ από το 1990 και μετά, μάλλον θα απογοητευτεί!

Μόλις 4 ποδοσφαιριστές κατάφεραν να κατακτήσουν αυτό τον τίτλο με τον Πάμπη Αντρέου (Ξιούρουππας το ’91, Κωνσταντίνου το ’97 και Νεοφύτου το ’03 οι άλλοι) να είναι ένας από αυτούς.

Πέρασε σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του στη Νέα Σαλαμίνα (εξαίρεση 2 χρόνια στην Ανόρθωση – από το 1997 μέχρι το 1999).

Στους ερυθρόλευκους της Αμμοχώστου πανηγύρισε το κύπελλο και το Super Cup το 1990, όπως και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ το 1995!

Τη συγκεκριμένη σεζόν (1994-95) σκόραρε 25 τέρματα, βοηθώντας τη βαρωσιώτικη ομάδα να τερματίσει στην 3η θέση και όλα αυτά χωρίς να είναι κλασικό σέντερ φορ!

Ποιον/ποιους από τους πιο πάνω θυμάσαι στα γήπεδα μας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending