fbpx

21 Ιουνίου 2018: Μάθε όσα δεν ήξερες για τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου!

Μάλλον κάπου θα το ‘χεις ξανακούσει, ίσως στο σχολείο. Είναι καιρός να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου γιατί το θερινό ή καλοκαιρινό ηλιοστάσιο έχει φτάσει.

Γιατί στις 21 Ιουνίου έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και γιατί ορίζεται επίσημα η έναρξη του καλοκαιριού;

Μάθε πιο κάτω:

1
Ετοιμολογία

Η λέξη ηλιοστάσιο προέρχεται από τον ήλιο και τη στάση, επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ηλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια.

Αυτό μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

2
Μύρισε καλοκαίρι…

Το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού. Σε ότι αφορά το Βόρειο ημισφαίριο της Γης. το θερινό ηλιοστάσιο για το 2018 ξεκινά την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στις 10:07. Η Πέμπτη θα είναι η μεγαλύτερη μέρα του έτους. Αντίστοιχα το βράδυ της Τετάρτης θα είναι η μικρότερη νύχτα του έτους που θα διανύσουμε.

Από την Πέμπτη και μετά οι ημέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες, κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.

3
Θέλω εξηγήσεις! Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;

Στο Βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο και βορειότερο σημείο του στον ουρανό, γι’ αυτό και η μέρα θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο.

Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο και έτσι έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα.

Ήξερες ότι το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί και την ημέρα που υπολογίστηκε το μέγεθος της Γης για πρώτη φορά;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending