fbpx

Αυτές ήταν οι 10 μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

“Σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου, τα πάντα περιπλέκονται από την παρουσία της αντίπαλης ομάδας” είχε πει κάποτε ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας, αλλά και φίλος του ποδοσφαίρου, Jean-Paul Sartre.

Ήθελε έτσι να δηλώσει έμμεσα πως ο νικητής δεν είναι ποτέ προκαθορισμένος σε ένα ματς, πως ακόμα και ένα μικρό ψάρι μπορεί να φάει ένα μεγάλο, πως πάντα ο Δαυϊδ θα μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ.

Έτσι και στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έλειψαν ποτέ οι εκπλήξεις, τα παιχνίδια εκείνα που το αουτσάιντερ στάθηκε σαν ισάξιος και τελικά νίκησε το φαβορί, ή παιχνίδια που μας εξέπληξαν με την έκταση που πήρε το σκορ!

Επιλέξαμε λοιπόν 10 αποτελέσματα που έκαναν μπαμ σε όλο τον (τότε) κόσμο:

1
ΗΠΑ – Αγγλία 1-0 (1950)

To 1950 στην Αγγλία επικρατούσε η άποψη πως “γέννησαν το ποδόσφαιρο”, ενώ η Αμερική απαρτιζόταν από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Έτσι, όταν οι Αμερικάνοι νίκησαν τα “3 λιοντάρια” με 1-0 στα πλαίσια της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ, οι Άγγλοι προσγειώθηκαν ανώμαλα στην πραγματικότητα με τη νίκη των ΗΠΑ να μένει στην ιστορία σαν “το θαύμα στο χορτάρι”!

2
Βόρειος Κορέα – Ιταλία 1-0 (1966)

Η Βόρειος Κορέα στο Μουντιάλ του 1966 είχε το χαρακτήρα που είχε ο Παναμάς στο φετινό: Κανείς δεν περίμενε τίποτα από αυτούς! Όταν στο πρώτο ματς έχασαν μάλιστα από τη Σοβιετική Ένωση με 3-0 αυτή η πεποίθηση μεγάλωσε.

Ένα τέρμα του Pak Doo-ik όμως λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου στο ματς με τους Ιταλούς ήταν αρκετό για τους Ασιάτες (1-0) που απέκλεισαν μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη και απέκτησαν χαρακτήρα ήρωα στη χώρα τους!

3
Γερμανία – Βραζιλία 7-1 (2014)

Το μεγαλύτερο σοκ στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ίσως η συντριβή της Βραζιλίας (7-1) από τη Γερμανία για τα ημιτελικά το 2014.

Έπαιζαν άλλωστε οι 2 πιο επιτυχημένες ομάδες στο θεσμό, το παιχνίδι θεωρείτο ντέρμπι πριν την έναρξη του και τίποτα δεν προδίκαζε το τι έγινε. Η διάσταση που πήρε το σκορ εξέπληξε ολόκληρο τον πλανήτη και προκάλεσε εφιάλτες στους Βραζιλιάνους!

4
Σενεγάλη – Γαλλία 1-0 (2002)

Η Γαλλία ξεκινούσε το Μουντιάλ του 2002 σαν πρωταθλήτρια κόσμου, η Σενεγάλη σαν πρωτάρα. Τι πιο φυσιολογικό από το να περιμένεις νίκη των Γάλλων;

Ο Papa Bouba Diop όμως και οι συμπαίκτες του είχαν διαφορετική άποψη! Ο Σενεγαλέζος χαφ ήταν ο μοναδικός σκορερ του αγώνα βάζοντας σε μπελάδες τους τρικολόρ που τελικά αποκλείστηκαν ως τελευταίοι στον όμιλο τους!

5
Αλγερία – Δυτική Γερμανία 2-1 (1982)

Το 1982 η Δυτική Γερμανία έφτασε μέχρι τον τελικό, αλλά στην πορεία έφαγε ένα από τα πιο ηχηρά χαστούκια στην ιστορία της διοργάνωσης!

Στα πλαίσια των ομίλων ηττήθηκε από την πρωτάρα, τότε, Αλγερία με 2-1. Η ομάδα της βόρειας Αφρικής μάλιστα ήταν αυτή που προηγήθηκε, τα panzer ισοφάρισαν, αλλά ο  Lakhdar Belloumi “έγραψε” το τελικό 2-1 και έγινε εθνικός ήρωας στο Αλγέρι!

6
Καμερούν – Αργεντινή 1-0 (1990)

Είδες τι έπαθε η Γαλλία από τη Σενεγάλη λίγο πιο πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο, έτσι;

Λοιπόν, 12 χρόνια πριν από τους τρικολόρ την έπαθε με τον ίδιο τρόπο και η Αργεντινή. Η παγκόσμια πρωταθήτρια του 1986 ηττήθηκε στο εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ 1990 από το Καμερούν του Roger Milla.

Οι Αργεντίνοι, ωστόσο, σε αντίθεση με τους Γάλλους προχώρησαν και έφτασαν μέχρι τον τελικό, ενώ οι Καμερουνέζοι αποκλείστηκαν στα προημιτελικά.

7
Βουλγαρία – Γερμανία 2-1 (1994)

Το 1994 η Γερμανία είχε πολλά από τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα: Σοβαρή, στιβαρή και αποτελεσματική ομάδα.

Στα προημιτελικά συνάντησε την έκπληξη της διοργάνωσης, Βουλγαρία και όλοι πίστεψαν πως η νασιονάλμανσαφτ θα έβαζε τέλος στο παραμύθι των Βαλκανίων.

Προηγήθηκαν μάλιστα στο σκορ, με τον Hristo Stoickhov όμως και την παρέα του να φέρνουν τούμπα το ματς και να αφήνουν άφωνη όλη την υφήλιο!

8
Νότιος Κορέα – Ιταλία 2-1 (2002)

Στη φάση των 16 για το Μουντιάλ του 2002, η διοργανώτρια Κορέα έπεσε πάνω στην πολύ δυνατή Ιταλία του Giovanni Trapatoni, που όλοι θεωρούσαν ως ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης.

Η squadra azzura μάλιστα προηγήθηκε στο σκορ από το 18′, με τους Κορεάτες να απαντούν λίγο πριν τη λήξη του παιχνιδιού και να στέλνουν το ματς στην παράταση.

Εκεί, ξέραναν τους Ιταλούς σκοράροντας στο 117′ και αφήνοντας τους εκτός συνέχειας σε ένα ματς πάντως με μπόλικο απόηχο!

9
Δυτική Γερμανία – Ανατολική Γερμανία 0-1 (1974)

Από το 1949 μέχρι και το 1990 η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική. Έτσι, όταν το 1974 βρέθηκαν αντιμέτωπες στα πλαίσια των ομίλων του Μουντιάλ για πρώτη και μοναδική φορά είχε έτσι κι αλλιώς γραφτεί ιστορία!

Τελικά, η Δυτική Γερμανία, ξεκάθαρο φαβορί στο ματς, ηττήθηκε με 1-0 (σκόρερ ο Jurgen Sparwasser) προκαλώντας παγκόσμια εντύπωση!

10
Ουγγαρία – Δυτική Γερμανία 2-3 (1954)

Μπορεί σήμερα να φαντάζει άκρως φυσιολογικό η Γερμανία να νικά την Ουγγαρία, αλλά το 1954 οι ρόλοι ήταν σαφώς αντεστραμμένοι!

Η Ουγγαρία του Puskas ήταν η ποδοσφαιρική υπερδύναμη, την ώρα που οι Γερμανοί έψαχναν ταυτότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Έτσι, καθόλου τυχαίο δεν είναι που η νίκη τους απέναντι στους Μαγυάρους στον τελικό του Μουντιάλ τότε θεωρήθηκε θρίαμβος, ονομάστηκε “θαύμα της Βέρνης” (έγινε και ταινία το 2003) και πολλοί ειδικοί θεωρούν πως σχημάτισε σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της ποδοσφαιρικής Γερμανίας!

Εσύ ποια πιστεύεις πως είναι η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending