fbpx

Τήβεννος αποφοίτησης: Ήξερες τι κρύβεται πίσω από αυτή την ενδυμασία;

Όλοι έχουμε συγγενείς ή φίλους που αποφοίτησαν, και το Facebook/Instagram μας γεμίζει κάθε φορά με τις φωτογραφίες τους.

Αυτό που κάνει αυτή την τελετή να ξεχωρίζεται είναι, εκτός από το σημαντικό ότι ολοκληρώνεις τα μαθήματα (επιτέλους), είναι και η ενδυμασία της τήβεννου. Δίνει μια αίσθηση πως τελειώνει η ημέρα.

Όμως, έχεις ποτέ σκεφτεί πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση; Πως όλοι οι φοιτητές του κόσμοι μοιράζουν αυτή την παράδοση, και συνεχίζουν να το κάνουν;

Μάθε εδώ για την ιστορία της ενδυμασίας της αποφοίτησης:

1
Πώς άρχισε η παράδοση;

graduationsource.com

Αυτό που ονομάζεται ακαδημαϊκό regalia ξεκίνησε γύρω στον 12ο αιώνα, όταν αναπτυσσόταν η έννοια του Πανεπιστημίου στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Η εκκλησία είχε μεγάλη επιρροή, και οι πλείστοι καθηγητές ήταν μοναχοί. Έτσι, οι μαθητές υιοθέτησαν στην εμφανισή τους, φορώντας παρόμοια φορέματα και κουκούλες. Από την άλλη, ήταν ο τρόπος να ζεσταθούν στις μη θερμαινόμενες αίθουσες.

Η παράδοση παρέμεινε μέχρι σήμερα από τα πιο παλιά Πανεπιστήμια, όπως της Μπολόνιας, Οξφόρδης, κτλ. και συνέχισε και στα υπόλοιπα.

2
Διαφορές στις χώρες/πανεπιστήμια

commencement.rutgers.edu

Οι κύριες διαφορές που μπορούμε να παρατηρήσουμε μεταξύ των Πανεπιστημίων παγκόσμια είναι πως διαμόρφωσαν τη στολή τους με βάση τις σπουδές.

Εξέλιξαν την εμφάνιση που θα είχε ανάλογα για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, και ανά κλάδο σπουδών. Με τις εμφανείς διαφορές, οι φοιτητές εύκολα ομαδοποιούνται και δημιουργείται η αίσθηση ομαδικής ολοκλήρωσης.

3
Το καπέλο της αποφοίτησης

Τώρα αναρωτιέσαι, γιατί έχει αυτό το τετραγωνικό σχήμα σε αρκετά πανεπιστήμια; Στην Κύπρο, τα δημόσια Πανεπιστήμια δεν ακολουθούν αυτή την παράδοση, όμως στα περισσότερα Πανεπιστήμια παγκόσμια επικρατεί αυτό το στυλ. Δεν υπάρχει μία ορθή απάντηση.

Κάποιοι λένε πως υποδηλώνει τη μορφή ενός βιβλίου για να δώσει μια πιο επιστημονική εμφάνιση. Άλλοι πιστεύουν πως αντανακλά το σχήμα του campus του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

4
Γιατί πετάμε τα καπέλα στον αέρα;

todayifoundout.com

Η ιστορία αναφέρει πως δεν σχετίζεται καν με τα Πανεπιστήμια. Τον 20ο αιώνα, οι φοιτητές Ναυτικής Ακαδημίας των Η.Π.Α., είχαν καπέλα που ήταν με βάση τους τίτλους τους, και έπρεπε πάντα να τα φορούν στη διάρκεια της θαλάσσιας υπηρεσίας.

Αφού ολοκλήρωσαν 2 χρόνια σπουδών, τους δόθηκαν νέα. Δεδομένου ότι δεν θα χρειάζονταν πια τα προηγούμενα, θα τα έριχναν στον αέρα, συμβολίζοντας έτσι το τέλος του συγκεκριμένου πτυχίου.

Συνεχίζουμε, χωρίς να συνειδητοποιούμε, την παράδοση, σηματοδοτώντας το τέλος, και την αρχή ενός νέου τίτλου σπουδών (ή γενικά μιας νέας αρχής)!

Ήξερες την ιστορία πίσω από αυτή την παράδοση; Εάν είχες αποφοιτήσει φέτος, συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending