fbpx

5 ντροπιαστικές εκτός έδρας ήττες κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη!

Από το 1963 που πρωτοσυμμετείχαμε ως Κύπρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ζήσαμε πολλά: Βαριές ήττες στα πρώτα δύσκολα χρόνια (Sporting Lisbon – ΑΠΟΕΛ 16-1, Sparta Prague – Ανόρθωση 10-0, 1860 Munich – Ομόνοια 8-0 είναι μόνο μερικά παραδείγματα) μέχρι μεγάλες προκρίσεις σε ομίλους!

Μέσα στα χρόνια όμως και καθώς δυναμώναμε έτυχε να αντιμετωπίσουμε και ομάδες στα μέτρα μας, ομάδες που θεωρούμασταν φαβορί για την πρόκριση, γνωρίζοντας όμως ντροπιαστικούς αποκλεισμούς!

Με αφορμή λοιπόν τη απρόσμενη ήττα του ΑΠΟΕΛ από τη Suduva Λιθουανίας (3-1, δες κύρια φωτογραφία), βρήκα άλλες 5 φορές που ομάδες μας ηττήθηκαν εκτός έδρας από κατώτερες ομάδες.

Δες ποιες είναι αυτές και θυμήσου τις μαζί μου:

 

1
Bate Borisov – ΑΠΟΕΛ 3-0 (2007-08) 

Το καλοκαίρι του 2007 ήταν η πρώτη φορά που ο ΑΠΟΕΛ έθεσε ως στόχο την είσοδο σε ομίλους Champions League, αλλά δέχτηκε ισχυρό χαστούκι από τον Α’ προκριματικό γύρο!

Η λευκωσιάτικη ομάδα κληρώθηκε με την Bate Borisov. Στο πρώτο παιχνίδι στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 2-0 (Μιχαήλ και Μαχλάς οι σκόρερ) και φαινόταν πως σε μεγάλο βαθμό εξασφάλισε την πρόκριση.

Στη Λευκορωσία όμως οι γαλαζοκίτρινοι παρουσιάστηκαν αγνώριστοι με την Bate να νικά με 2-0 στην κανονική διάρκεια και να παίρνει το ματς στην παράταση.

Εκεί, οι Λευκορώσοι σημείωσαν και τρίτο τέρμα και πήραν πανηγυρική πρόκριση, χαρίζοντας στον ΑΠΟΕΛ τον πιο ντροπιαστικό αποκλεισμό της ιστορίας του.

2
Cork City – Απόλλωνας 1-0 (2006-07) 

Το 2006 ήταν ονειρικό για τον Απόλλωνα, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 12 χρόνια και μάλιστα αήττητος, εξασφαλίζοντας έτσι θέση για τα προκριματικά του Champions League.

Στον Α’ προκριματικό γύρο τέθηκε αντιμέτωπος με την ιρλανδική Cork City, που πολλοί φίλοι της λεμεσιανής ομάδας και όχι μόνο βιάστηκαν να ονομάσουν “μπυραρία”. Η Cork City όμως επκράτησε με 1-0 στο ματς της Ιρλανδίας, βάζοντας σε μπελάδες τους γαλάζιους.

Το 1-1 του επαναληπτικού στο ΓΣΠ (σκόρερ ο Sosin) έφερε και τον αποκλεισμό για τους Λεμεσιανούς, με την πρόκριση όμως να είχε ουσιαστικά χαθεί στο πρώτο εκτός έδρας ματς.

3
Gefle – Ανόρθωση 4-0 (2013-14)

Τα τελευταία 10 χρόνια η πορεία της Ανόρθωσης στην Ευρώπη είχε τα πάντα! Από την πρόκριση στους ομίλους του Champions League το 2008 και τη μεγάλη ανατροπή επι της Sibenik Κροατίας, μέχρι τους οδυνηρούς αποκλεισμούς από την Petrovac, τη Rabotnicki, την Dila Gori και τηνGefle το 2013 για τον Β’ προκριματικό του Europa League.

Ο χειρότερος όμως ήταν ο τελευταίος από τους Σουηδούς! Η “Μεγάλη Κυρία” επικράτησε στο πρώτο ματς στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” με 3-0 (Garcia και 2 φορές ο Colautti οι σκόρερ) και έμοιαζε να πήγαινε στη Σουηδία απλά για να σφραγίσει το εισιτήριο.

Στη σκανδιναβική χώρα όμως γνώρισε την πανωλεθρία, ηττήθηκε με 4-0 (μέχρι το 85′ το σκορ ήταν 2-0) και αποχαιρέτησε την Ευρώπη με τις χειρότερες εντυπώσεις!

4
Neftochimic Burgas – Ομόνοια 2-1 (2000-01) 

Η Ομόνοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η πιο άτυχη κυπριακή ομάδα στην Ευρώπη, αφού πολλές φορές έφτασε κοντά σε μεγάλες προκρίσεις, χάνοντας τις όμως κυριολεκτικά στις λεπτομέρεις!

Το 2000 όμως γνώρισε απροσδόκητο αποκλεισμό από την Neftohimic Burgas στα πλαίσια του προκριματικού γύρου του κυπέλλου UEFA! Στο πρώτο ματς του ΓΣΠ, οι πράσινοι πραγματοποίησαν άσχημη εμφάνιση μένοντας στο 0-0.

Στον επαναληπτικό της Βουλγαρίας όμως τα πράγματα ήταν χειρότερα για το τριφύλλι! Μόλις στο 8′ αποβλήθηκε ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας, Τάσος Γιαλλούρης, με τους Βούλγαρους να ανοίγουν το σκορ στο 14′.

Η ομάδα της Λευκωσίας ισοφάρισε με τον Vesko Mihajlovic, αλλά δέχτηκε και 2ο τέρμα και αποκλείστηκε!

5
Maccabi Petah Tikva – ΑΕΚ Λάρνακας 4-0 (2004-05) 

Το 2004 η ΑΕΚ αγωνίστηκε για 2η φορά στα κύπελλα Ευρώπης μετά το 1997. Συγκεκριμένα, η κατάκτηση του κυπέλλου την ίδια χρονιά της έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο κύπελλο UEFA, όπου στο Β’ προκριματικό γύρο κληρώθηκε με την Maccabi Petah Tikva.

Στο πρώτο ματς στο ΓΣΠ εξασφάλισε μεγάλη νίκη με 3-0 (χατ-τρικ ο Isailovic από το πρώτο ημίχρονο), δείχνοντας πως σε μεγάλο βαθμό εξασφάλισε την πρόκριση. Ότι έκανε όμως στους Ισραηλινούς στη Λευκωσία, το έπαθε η ομάδα της Λάρνακας στη γειτονική χώρα!

Δέχθηκε τέρμα στο 1′ και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου ήταν πίσω στο σκορ με 4-0! Παρά την προσπάθεια των κιτρινοπράσινων τίποτα δεν άλλαξε στο Β΄ημίχρονο και γνώρισε ένα απίστευτο αποκλεισμό!

Θυμάσαι εσύ κάποια άλλη εκτός έδρας ήττα ομάδας μας στην Ευρώπη από ομάδα που ήταν στα μέτρα μας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending