fbpx

5 μεγάλες ανατροπές που κλήθηκαν να κάνουν οι ομάδες μας στην Ευρώπη!

Αν έπρεπε ποτέ να κρίνουμε την παρουσία των ομάδων μας στα κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία 20 χρόνια, όταν και ανεβήκαμε ουσιαστικά επίπεδο, θα βλέπαμε πως οι επιτυχίες είναι σαφώς περισσότερες από τις αποτυχίες (γιατί υπήρξαν και τέτοιες ασφαλώς).

Βέβαια, δεν ήταν όλα εύκολα. Πολλές μεγάλες στιγμές του ΑΠΟΕΛ, της Ανόρθωσης, του Απόλλωνα, της ΑΕΛ, της ΑΕΚ (για να αναφέρω μόνο τις ομάδες που έπαιξαν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης) προήλθαν από ανατροπές σκορ σε διπλά παιχνίδια.

Παρακάτω μάζεψα 5 χαρακτηριστικές τις οποίες μπορείς να θυμηθείς μαζί μου:

1
Lyon – ΑΠΟΕΛ (2011-12)

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ ήταν η πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League την περίοδο 2011-12.

Για να φτάσουν όμως μέχρι εκεί οι γαλαζοκίτρινοι χρειάστηκε να κονταροχτυπηθούν με την Lyon στη φάση των 16 και να ανατρέψουν το 1-0 του “Gerland”.

Το γκολ του Gustavo Manduca στο 9′ αρκούσε για να ισοφαριστεί το σκορ του πρώτου αγώνα και την πρόκριση να κρίνεται στα πέναλτι.

Εκεί, οι Ailton, Morais, Αλεξάνδρου και Trickovski ήταν εύστοχοι με τον Διονύση Χιώτη να ντύνεται ήρωας και να αποκρούει τα πέναλτι των Lacazette και Bastos και να χαρίζει στην ομάδα της Λευκωσίας μια τεράστια πρόκριση από κάθε άποψη!

2
Cercle Brugge – Ανόρθωση (2010-11)

Από την είσοδο της στους ομίλους του Champions League και μετά μόνο την περίοδο 2010-11 έκανε πορεία αντάξια της ιστορίας της στα ευρωπαϊκά κύπελλα η Ανόρθωση.

Τη συγκεκριμένη σεζόν η “Μεγάλη Κυρία” κλήθηκε να αγωνιστεί στο Europa League. Απέκλεισε κατά σειρά τις Banants και Sibenik, ενώ στον Γ’ προκριματικό αντίπαλος ήταν η Cercle Brugge.

Στο πρώτο ματς στο Βέλγιο οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 1-0. Στον επαναληπτικό του “Αντώνης Παπαδόπουλους” οι Βαρωσιώτες όμως ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα με τον Cafu λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Στο 60′ ο ίδιος ποδοσφαιριστής έκανε το 2-0 χαρίζοντας σκορ πρόκρισης στην “Κυρία”, αλλά στο 78′ οι Βέλγοι μείωσαν και είχαν το πάνω χέρι. Λίγο πριν το τέλος (87′), όμως, ο Cafu ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του, έκανε το 3-1 και έστειλε τους κυανόλευκους στα play-off της διοργάνωσης!

3
Απόλλωνας -Lokomotiv Moscow (2014-15)

Τη σεζόν 2013-14 ο Απόλλωνας έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Europa League.

Έτσι, όταν την επόμενη χρονιά (2014-15) για την ίδια διοργάνωση συνάντησε την Lokomotiv Moscow στα play-off, στόχος ήταν σαφώς η πρόκριση στους ομίλους ξανά!

Στο πρώτο ματς, στο ΓΣΠ, οι Ρώσοι προηγήθηκαν στο σκορ, αλλά ο Απόλλωνας ισοφάρισε στο 80′ με τον Guie-Guie διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες του για τον επαναληπτικό στη Ρωσία.

Αυτό που έκαναν όμως οι Λεμεσιανοί στη Μόσχα ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου οπαδού τους!

Ο Rezek έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου για τους γαλάζιους, ενώ Παπουλής, Thuram και Lopez με τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο εκκωφαντικό 0-4!

Οι Ρώσοι απλά μείωσαν σε 1-4 με την ομάδα της Λεμεσού να γράφει ιστορία!

4
ΑΕΚ – Spartak Moscow (2016-17)

Τη σεζόν 2016-17 η ΑΕΚ πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία στο Europa League, φτάνοντας μέχρι τα play-off της διοργάνωσης. Σε αυτή την πορεία ξεχώρισε ασφαλώς η πρόκριση των Λαρνακέων επι της Spartak Moscow στον Γ’ προκριματικό γύρο.

Αφού, λοιπόν, οι κιτρινοπράσινοι απέκλεισαν τις Folgore και Cliftonville βρήκαν στο δρόμο τους τη ρωσική ομάδα.

Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” οι Λαρνακείς, παρά το γεγονός πως βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ισοφάρισαν (1-1) με τον Andre Alves και πήγαν στη Μόσχα για να τα παίξουν “όλα για όλα”.

Εκεί, παίζοντας έξυπνα δραπέτευσαν με σπουδαία νίκη (0-1) και πήραν την πρόκριση. Χρυσός σκόρερ ο Trickovski, 2 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα (88′)!

5
Rooselare – Εθνικός Άχνας (2006-07)

Η κορυφαία σελίδα στην ιστορία του Εθνικού Άχνας είναι η παρουσία του στο κύπελλο Uefa της περιόδου 2006-07, όπου έφτασε μέχρι τον Α’γύρο.

Η πορεία, βέβαια, των Αχνιωτών ξεκίνησε από το κύπελλο Intertoto, όπου απέκλεισαν Partizani Τιράνων, Osijek και Maccabi Petah-Tikva και κέρδισαν τη συμμετοχή τους στη 2η τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Εκεί, πρώτος αντίπαλος στον Β’ προκριματικό του κυπέλλου Uefa ήταν η Rooselare με την προσφυγική ομάδα να γνωρίζει την ήττα (2-1) στο πρώτο ματς στο Βέλγιο.

Η ήττα σαφώς και άφηνε ανοιχτό παράθυρο πρόκρισης στον επαναληπτικό του ΓΣΠ στον οποίο όμως ο Εθνικός υπερέβαλε εαυτό!

Επικράτησε με το εκπληκτικό 5-0 με τους Χρίστο Πογιατζή και Zoran Stjepanovic να σκοράρουν από 2 τέρματα και τον Milan Belic να σφραγίζει μια μεγάλη ανατροπή και πρόκριση!

Θυμάσαι κάποια άλλη μεγάλη ανατροπή ομάδας μας στην Ευρώπη;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending