Αυτός είναι ο λόγος που οι Κύπριοι προτιμούν να γράφουν σε Greeklish!

Despo Sergi
Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
istockphoto.com

Νομίζω όλοι ξέρουμε τι είναι τα greeklish αφού σχεδόν όλοι τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Μπορείς να γράψεις εύκολα και γρήγορα το μήνυμα σου, χωρίς να ανησυχείς για την ορθογραφία.  Πού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των περισσοτέρων.

Ήξερες όμως γιατί ξεκίνησε η χρήση των greeklish; Στο παρελθόν οι υπολογιστές δεν αναγνώριζαν τους ελληνικούς χαρακτήρες. Έτσι, αναγκάζονταν να χρησιμοποιούσαν λατινικούς χαρακτήρες.

Σήμερα όμως οι υπολογιστές αναγνωρίζουν πολλές γλώσσες, όπως τα ελληνικά. Όμως μικροί και μεγάλοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα greeklish, τα οποία αποτελούν την “τάση” της εποχής.

Ρωτήσαμε 5 Κύπριους γιατί προτιμούν να χρησιμοποιούν να γράφουν μόνο greeklish στις συνομιλίες τους. Δες τι μας απάντησαν:

1Αντιγόνη, 20 χρονών

  • «Προσωπικά προτιμώ να στέλνω μηνύματα σε greeklish επειδή όλοι τα χρησιμοποιούν και είναι το thing της γενιάς μας – έχει γίνει πλέον μια συνήθεια. Είναι εύκολα στη χρήση. Και το καλύτερο, δεν χρειάζεται να  σκέφτεσαι ούτε σύνταξη, ούτε ορθογραφία.»

2Άννα, 21 χρονών

tsemperlidou.gr
  • «Βασικά η αλήθκεια είναι ότι που την στιγμή που εξεκινήσαμεν να στέλνουμε μηνύματα ούλλοι εγράφαμεν greeklish τζιαι συντομογραφίες. Έτσι ένας-ένας υιοθετήσαμε τούτη τη μόδα τζιαι έτσι έμεινε. Τζιαι όι μόνο τούτο, αλλά ένα μήνυμα θέλεις να το στείλεις γρήγορα, τζιαι άτε να κάτσεις να σκέφτεσαι πώς γράφεται η κάθε λέξη.  Τι να κάμουμεν εν είμαστε ούλλοι καλοί στην ορθογραφία. Τζιαι επειδή γράφουμε τζιαι κυπριακά εν πιο εύκολο με τα greeklish.»

3Σωτηρία, 21 χρονών

deseretnews.com
  • «Γράφοντας greeklish εξοικονομούμε περισσότερο χρόνο, παρά όταν γράφουμε ελληνικά.  Τζιαι εν χρειάζεται να σκεφτούμαστε για τα ορθογραφικά. Ακόμη αν κάποιος εν θέλει οι γονιοί του ή κάποιος άλλος να διαβάσει τα μηνύματα του, τότε εύκολα και έξυπνα κωδικοποιεί τις λέξεις.»

4Μαρία, 21 χρονών

hysteria.gr
  • «Εγώ χρησιμοποιώ μόνο greeklish γιατί εν πιο εύκολα στις συντομογραφίες τζιαι βολεύκει με. Χρησιμοποιώ πολλές λέξεις στα αγγλικά, έτσι εν πιο εύκολο. Τζιαι εν χρειάζεται να σπάζω να έβρω μια λέξη στα ελληνικά τζιαι να αλλάζω τη γλώσσα κάθε 2 λεπτά.  Όσες φορές εδοκίμασα τα ελληνικά, εσπάσαν τα νεύρα μου

5Μάμας, 21 χρονών

  • «Χρησιμοποιώ greeklish γιατί εν είμαι καθόλου καλός στην ορθογραφία. Τζιαι αντρέπουμαι να γράφω στα ελληνικά αμπά τζιαι κάμω κανένα ορθογραφικό τζιαι περιπέζουν με…. τζιαι φκάλουν με πας τη μούττη του σσιηπέττου στο τέλος!!»

Εσύ τι χρησιμοποιείς; Ψήφισε πιο κάτω: