fbpx

Τα καλύτερα tips για να τα «βρίσκεις» πάντα με τον συγκάτοικό σου!

Συγκατοίκηση στις σπουδές! Ακούγεται cool και τέλειο… είναι όμως μια μεγάλη πρόκληση! Από εκεί που βρίσκεσαι στο σπίτι με την οικογένειά σου, ξαφνικά παίρνεις την απόφαση να ζήσεις σε ένα νέο χώρο μαζί με ένα ή περισσότερα άτομα που δεν γνωρίζεις και τόσο καλά.

Τα θετικά της συγκατοίκησης φυσικά είναι πολλά! Μοιράζεσαι τα έξοδα, έχεις μια καλή παρέα συνέχεια (αν ταιριάξετε), έχεις κάπου να στηριχτείς σε δύσκολες περιόδους και τόσα άλλα.

Πριν συγκατοικήσεις όμως πρέπει να σκεφτείς ώριμα και να διαλέξεις (αν μπορείς) τον κατάλληλο συγκάτοικο που θα σε αντέχει και θα τον αντέχεις. Μην ξεχνάς πως κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος, γι’ αυτό είναι καλό να προσέξεις κάποιες λεπτομέρειες για να μη γίνει η καθημερινότητα σας… ανυπόφορη.

Δες πιο κάτω τις καλύτερες συμβουλές για να έχεις μια ομαλή καθημερινότητα με τον συγκάτοικο σου:

1
Να κάνετε μια συζήτηση από την αρχή της συγκατοίκησης

Πολύ σημαντική και απαραίτητη συμβουλή που πρέπει να ακολουθείς πάντα. Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που θα συγκατοικήσεις με κάποιον πέραν από την οικογένεια σου, είναι καλά να βάλεις γερές βάσεις από την αρχή.

Στις πρώτες βδομάδες που θα μείνετε μαζί συζητήστε ανοιχτά για να ξέρει ο καθένας τι θέλει ο άλλος, τι του αρέσει, τι τον νευριάζει. Έτσι θα αποφύγετε στο μέλλον αρκετούς καβγάδες και εντάσεις!

2
Να κατανοήσεις ότι δεν θα τα κάνετε όλα μαζί

Συγκάτοικοι είστε, όχι (αυτο)κολλητοί! Το ότι θα μένεις στον ίδιο χώρο με το συγκεκριμένο άτομο, δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνεις ό,τι σου λέει ή/και το ανίστροφο.

Είτε είστε φίλοι είτε συνδεθήκατε πρόσφατα, είναι σημαντικό να θυμάστε και να συμπεριφέρεστε μεταξύ σας σαν 2 ανεξάρτητα άτομα. Ο καθένας έχει τους δικούς του φίλους, τις δικές του συνήθειες και υποχρεώσεις.

Ίσως του πεις: “Είπαμε να πάμε για ποτό απόψε. Έλα κι εσύ!”, ενώ αυτός πρέπει να παραδώσει μια εργασία ή απλά βαριέται. Δεν είναι κακό αν σου πει ευγενικά όχι. Θα τύχει και σε σένα μια μέρα σίγουρα.

Ψάχνεις για φοιτητική διαμονή με συγκάτοικο ή χωρίς; Βρες αμέτρητες επιλογές στο Student.com!

3
Να κατανοείς ότι κάποιες φορές θέλει την ησυχία του, όπως κι εσύ

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλεις να περάσεις κάποιες ώρες μόνος σου, κλεισμένος στο δωμάτιο, χωρίς να μιλήσεις σε κανέναν. Είτε λόγω άγχους ή έντασης από το πανεπιστήμιο, είτε για κάποιο προσωπικό θέμα που σε απασχολεί, είτε απλά γιατί έτσι χαλαρώνεις.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον συγκάτοικο σου. Δείξε κατανόηση και άσε τον στην ησυχία του αν σου το ζητήσει. Μην τον πιέζεις αν βλέπεις ότι δεν έχει διάθεση. Όταν νιώσει καλύτερα, θα σε ψάξει μόνος του και ίσως σου πει τι τον απασχολεί.

4
Να ρωτάς τον συγκάτοικό σου πριν φέρνεις κόσμο στο διαμέρισμα

Σκέφτεσαι να διοργανώσεις party; Πλησιάζουν τα γενέθλια σου ή απλά θυμήθηκες ότι θες να καλέσεις τους φίλους σου για να κάτσετε μέχρι τα ξημερώματα στο διαμέρισμά σου;

Αν ο συγκάτοικος σου δεν ανήκει στην παρέα σου, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να εκνευριστεί, αν δει 10 άτομα να μπαίνουν στον χώρο του, χωρίς να έχει ιδέα. Εσένα θα σου άρεσε;

Ενημέρωσέ τον λοιπόν πριν καλέσεις τον οποιονδήποτε. Μπορεί να μείνει στο δωμάτιο του, ή να κανονίσει κάτι έξω και να σας αφήσει στην ησυχία σας. Μπορεί να έχει διάβασμα και να χρειάζεται ησυχία. Ότι κι αν ισχύει, μίλα του έγκαιρα!

5
Να βγαίνετε μαζί έξω ή με κοινή παρέα

Ένας καλός τρόπος για να νιώσεις πιο άνετα και να αναπτύξεις μια φιλική σχέση, είναι οι κοινές εξόδοι με τον συγκάτοικό σου! Πρότεινε να πάτε για καφέ το απόγευμα ή για ποτό/φαγητό κάπου έξω το βράδυ.

Κάλεσε φίλους σου μαζί, αν είναι κοινωνικό άτομο και θέλει να γνωρίσει νέα άτομα. Ζήτησέ του επίσης να φέρει και εκείνος φίλους στην ίδια παρέα. Όσο πιο καλά γνωρίζεστε, τόσο καλύτερα θα καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί ο καθένας.

Επίσης όσο πιο φιλική σχέση αποκτήσετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας για πράγματα που σας αρέσουν ή που δεν σας αρέσουν στην καθημερινότητά σας.

6
Να δείχνεις προθυμία να τον βοηθάς σε δύσκολες περιόδους

Η φοιτητική καθημερινότητα έχει τις δυσκολίεςτα πάνω και τα κάτω της. Μια απογοήτευση, ένας χωρισμός, μια εξέταση που δεν τα πήγαμε καλά και η λίστα δεν τελειώνει.

Είναι σημαντικό να δείχνεις ενδιαφέρον και να ακούς τον συγκάτοικό σου για ό,τι τον απασχολεί. Εννοείται δεν θα γίνεις αδιάκριτος, αλλά δείξε του πως μπορεί να σε υπολογίζει για οτιδήποτε χρειαστεί.

Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι άγχους και πίεσης λόγω διαβάσματος. Αν εσύ έχεις περισσότερο χρόνο είναι καλό να κάνεις μικρές πράξεις για να τον διευκολύνεις. Για παράδειγμα, κάνε τις δουλειές του σπιτιού, ετοίμασε φαγητό ή ρώτα τον τι θα ήθελε να παραγγείλεις.

7
Να συζητάτε ευθέως ότι σας ενοχλεί στη συγκατοίκηση

Για ό,τι σε απασχολεί, μίλα του με ειλικρίνεια, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Προσπάθησε να βρίσκεις μαζί του μια μέση λύση για το καθετί, για να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η συγκατοίκησή σας!

Για παράδειγμα, μπορεί ο συγκάτοικος σου να αφήνει δεξιά κι αριστερά τα πράγματά του, λέγοντας πως θα τα συγυρίσει αργότερα (αλλά δεν το κάνει ποτέ). Έτσι έμαθε, και θα θέλει προσπάθεια για να τον αλλάξεις. Μπορείς όμως να συζητήσεις μαζί του και να συμφωνήσετε πως στους κοινόχρηστους χώρους, θα ήταν καλά να επικρατεί μια γενική καθαριότητα.

Αν από την άλλη εσύ ξεχνάς συνεχώς τα άπλυτα πιάτα στην κουζίνα, εννοείται πως ο συγκάτοικος σου δεν είναι υποχρεωμένος να σου τα πλένει πάντα. Είναι σημαντικό ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του σε ό,τι χρησιμοποιεί.

Αυτά είναι καλό να τα συζητάτε μόλις γίνονται, χωρίς να τα κρατάτε μέσα σας (μέχρι να εκραγεί ο ένας από τους δυο ). Να μιλάς ανοιχτά μαζί με τον συγκάτοικό σου, χωρίς να τον κατηγορείς ή να τον κουτσομπολεύεις.

Θες να βρεις φοιτητικά δωμάτια και διαμερίσματα για διαμονή με συγκάτοικο ή χωρίς;

Μέσω της Student.com μπορείς να βρεις αμέτρητες επιλογές για φοιτητική στέγη, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Η Student.com αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για αναζήτηση, σύγκριση και κράτηση φοιτητικής στέγης. Είναι μια δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη και καλύτερη επιλογή δωματίων και διαμερισμάτων, προσεκτικά επιλεγμένων και κατάλληλα σχεδιασμένων για φοιτητές.

Μέσω της Student.com, μπορείς να συγκρίνεις πληθώρα δωματίων και διαμερισμάτων στην πόλη που σε ενδιαφέρει, ώστε να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!

Επισκέψου το Student.com για να κλείσεις την ιδανική φοιτητική στέγη!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending