fbpx

Αυτά τα 5 Λεμεσιανά ντέρμπι από το 2000 και μετά έμειναν αξέχαστα!

Μπορεί το ντέρμπι αιωνίων της Λευκωσίας (Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ) να θεωρείται ως το μεγαλύτερο ντέρμπι του κυπριακού ποδοσφαίρου, αλλά υπάρχει κανείς που θα διαφωνήσει πως το ντέρμπι της Λεμεσού ανάμεσα σε ΑΕΛ και Απόλλωνα είναι εξίσου μεγάλο;

Εξάλλου, ειδικά παλαιότερα όπου έννοιες όπως η “κάρτα φιλάθλου” ήταν παντελώς άγνωστες, αλλά και οι ομάδες αποτελούνταν από περισσότερους Κύπριους ποδοσφαιριστές η προετοιμασία για το ντέρμπι ξεκινούσε μέρες πριν στους δρόμους της Λεμεσού.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως σήμερα τα ντέρμπι ΑΕΛ-Απόλλων και Απόλλων-ΑΕΛ δεν προσφέρουν συγκινήσεις.

Αντίθετα, σχεδόν πάντα (ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια γαλαζοκίτρινοι και γαλάζιοι τα λένε 4 φορές το χρόνο) το ντέρμπι της Λεμεσού είναι από τα πλέον θεαματικά.

Παρακάτω μάζεψα 5 ντέρμπι από το 2000 και μετά που έμειναν αξέχαστα σε όποιον τα παρακολούθησε. Το γιατί διάβασε το πιο κάτω:

1
(2012-13) ΑΕΛ-Απολλων 3-2

16η αγωνιστική της σεζόν 2012-13. Η ΑΕΛ βρισκόταν σε τροχιά Ευρώπης και στην 4η θέση, ενώ ο Απόλλωνας ήταν στην 6η θέση, 3 βαθμούς πίσω από τη συμπολίτισσα πριν το μεταξύ τους ντέρμπι (27 βαθμούς έναντι 30 της ΑΕΛ).

Έτσι, στο μεταξύ τους ντέρμπι είχαν και οι 2 σοβαρά κίνητρα για τη νίκη με τις κερκίδες να ήταν σχεδόν κατάμεστες και το παιχνίδι να ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων.

Ο Απόλλωνας προηγήθηκε νωρίς με 0-2, με την ΑΕΛ να κάνει τεράστια ανατροπή όμως στο Β’ ημίχρονο και να παίρνει τη νίκη με 3-2 (χρυσός σκόρερ ο Bebe στο 81′) σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε και από 3 αποβολές: 1 για την ΑΕΛ (Ouon) και 2 για τον Απόλλωνα (Setti, Βασιλείου).

2
(2014-15) Απόλλων-ΑΕΛ 3-3

Ακόμα πιο δραματικό από αυτό του 2013 ήταν το λεμεσιανό ντέρμπι του 2015! Σε παρόμοια χρονικά περίοδο (15η αγωνιστική) με αυτό πριν 2 χρόνια, με τον Απόλλωνα να ήταν ισοβάθμος στην 1η θέση με τον ΑΠΟΕΛ τότε και την ΑΕΛ να κυνηγά την είσοδο της στην εξάδα.

Οι γαλαζοκίτρινοι προηγήθηκαν με 0-2 και 1-3, αλλά οι γαλάζιοι ήταν αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος, αφού με 2 τέρματα σε χρόνο καθυστερήσεων έκαναν το 3-3 και πήραν τον βαθμό.

Λυτρωτής για τον Απόλλωνα ήταν τότε ο Γιώργος Μερκής που ισοφάρισε στην τελευταία σχεδόν φάση του ματς.

Πάντως, όπως και το 2013, το παιχνίδι σημαδεύτηκε από 3 αποβολές: για την ΑΕΛ αποβλήθηκε ο Bebe, ενώ για τον Απόλλωνα οι Stojanovic και Sangoy.

3
(2017-18) ΑΕΛ-Απολλων 1-1

Το ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της περασμένης αγωνιστικής σεζόν είναι ένα από εκείνα που στο πέρασμα των χρόνων θα χαρακτηριστεί ως “κλασικό δείγμα ντέρμπι της Λεμεσού”.

Οι γαλάζιοι ήταν αυτοί που προηγήθηκαν στο Α’ ημίχρονο με τον Maglica, με την ΑΕΛ να απαντά νωρίς στο Β’ μέρος με τον De Leonco.

Ενώ και οι 2 ομάδες έχασαν τις δικές τους ευκαιρίες για να πετύχουν το νικητήριο τέρμα, αυτή που έφτασε κυριολεκτικά μια ανάσα από αυτό ήταν η ΑΕΛ.

Συγκεκριμένα, στο 90+2′ οι γαλαζοκιτρινοι κέρδισαν πέναλτι, με την εκτέλεση του Mikel Arruabarrena όμως να ήταν κακή και τον Bruno Vale να το αποκρούει, να σώζει τον βαθμό για την ομάδα του και να παίρνει τον τίτλο του MVP του αγώνα

4
(2006-07) Απόλλων-ΑΕΛ 2-4 

Το ξεκίνημα της σεζόν 2006-07 δεν ήταν και το καλύτερο για Απόλλωνα και ΑΕΛ, αφού με το πέρας των 2 πρώτων αγωνιστικών οι γαλάζιοι μετρούσαν μια ισοπαλία και μια ήττα και οι γαλαζοκίτρινοι 2 ήττες.

Με αυτά τα δεδομένα, το μεταξύ τους ντέρμπι την 3η αγωνιστική ήταν εξαιρετικά σημαντικό παρά το γεγονός πως ήταν πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν. Το παιχνίδι, που παρακολούθησαν περίπου 8 χιλιάδες κόσμου ήταν με μια λέξη συγκλονιστικό!

Ο Απόλλωνας προηγήθηκε με 2-0 (Korolovszky και Hawar στο 26′ και 28′ οι σκόρερ), αλλά η ΑΕΛ έφερε τούμπα το ματς και παρά το γεγονός πως από το 62′ αγωνιζόταν με 10 παίχτες λόγω αποβολής του Gibro.

Με 10 παίχτες τέλειωσε το ματς και ο Απόλλωνας, μιας και στο 80′ αποβλήθηκε ο Machado.

5
(2012-13) ΑΕΛ-Απόλλων 1-2 (Τελικός κυπέλλου)

Από το 2008 και μετά τουλάχιστον μια ομάδα από τις 2 της Λεμεσού συμμετείχε στον τελικό κυπέλλου. Είναι εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, πώς υποδέχθηκαν τον μεταξύ τους τελικό το 2013 ο Απόλλωνας και η ΑΕΛ.

Άλλωστε, η τελευταία φορά που γαλάζιοι και γαλαζοκίτρινοι τα είχαν πει σε τελικό κυπέλλου ήταν το 1987.

Και ενώ το 1987 τον τίτλο κατέκτησε η ΑΕΛ, το 2013 οι ρόλοι αντιστράφηκαν και μάλιστα με σενάριο βγαλμένο μέσα από τα όνειρα του Alfred Hitchcock. Μέχρι το 83′ το σκορ ήταν στο 0-0 παρά τις προσπάθειες των 2 ομάδων.

Στο συγκεκριμένο λεπτό η ΑΕΛ κέρδισε πέναλτι, αλλά την εκτέλεση του Vouho απέκρουσε ο Vale!

Όταν μάλιστα στο 90′ ο Παπουλής σημάδεψε το δοκάρι του Degra ήταν πλέον βέβαιο πως η μοίρα είχε αποφασίσει πως αυτός ο τελικός θα γραφόταν για πάντα στα βιβλία της ιστορίας.

Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί που ο Horacio Cardozo έκανε το 0-1 για τον Απόλλωνα στο 95′ και ο Surdu το 0-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 118′. Η ΑΕΛ απλά μείωσε λίγο πριν το τέλος.

Ποιο ντέρμπι ανάμεσα στις 2 Λεμεσιανές ομάδες έμεινε αξέχαστο στη δική σου μνήμη;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending