fbpx

Οι 5 κορυφαίοι Ευρωπαίοι του NBA!

Το NBA είναι πρωτάθλημα αμερικάνικο και με κύρια πηγή εισαγωγής παικτών σε αυτό, το αμερικάνικο πρωτάθλημα κολλεγίων NCAA. Έτσι η πλειοψηφία των παικτών κατάγονται από τις ΗΠΑ.

Ανέκαθεν, κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει και πολλούς σπουδαίους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες στο NBA και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ακόμα και να κυριαρχούν στο πρωτάθλημα με τις αποδόσεις τους.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αποφάσισα να αναφερθώ στους πέντε καλύτερους ευρωπαίους που αγωνίζονται τώρα στο πρωτάθλημα. Θα ζητήσω συγγνώμη εκ των προταίρων από τους πιο παλιούς επειδή δεν θα κάνω αναφορά σε παίκτες όπως Dirk Nowitzki, Tony Parker, Pau Gasol και άλλους, που θεωρητικά είναι ακόμα εν ενεργεία αλλά βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους.

Πάμε να δούμε τους 5 κορυφαίους Ευρωπαίους που παίζουν τώρα στο ΝΒΑ, κατά τη δική μου άποψη.

 

1
Goran Dragic (Σλοβενία)

Ο Goran Dragic συστήθηκε στο κυπριακό κοινό στο Ευρωμπάκετ του 2017 στο οποίο είχε δηλώσει πριν την έναρξη “Έρχομαι για να το πάρω“, όπως και έπραξε. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού όμως έχει συστηθεί εδώ και 10 χρόνια.

Ο 32χρονος point guard αφού περιπλανήθηκε σε μερικές ομάδες βρήκε το λιμάνι του το 2015 στους Miami Heat. Θεωρείται από τους καλύτερους στη θέση του αφού παραμένει ένας από τους καλύτερους σουτέρ μέσα στη ρακέτα και καταλαμβάνοντας πέρσι τη τρίτη θέση στο NBA σε διεισδύσεις ανά παιχνίδι.

Το 2014 έχει κερδίσει το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο πρωτάθλημα και το 2018 ονομάστηκε για πρώτη φορά NBA All-Star. Στη φετινή σεζόν κάνει ένα αρκετά καλό ξεκίνημα με 18.1 πόντους, 5.1 ασσίστ και 3.9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

2
Marc Gasol (Ισπανία)

Ο Marc Gasol στα 33 του πλέον χρόνια είναι ακόμα, ένας από τους πιο δυναμικούς και επιβλητικούς center του πρωταθλήματος. Από το 2008 μέχρι και σήμερα αγωνίζεται στους Memphis Grizzlies όπου είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Ο Marc είναι άρχοντας στη ρακέτα αφού πέρσι είχε μέσο όρο τουλάχιστον 2 περισσότερα καλάθια και τις περισσότερες ασσίστ από κάθε άλλο center εντός ρακέτας. Τρίτος σε πόντους από τη ρακέτα ανά παιχνίδι στη περσινή κατάταξη πίσω μόνο από τους Anthony Davis και Carmelo Anthony παραμένοντας ωστόσο μια αξιόλογη επιλογή και στο τρίποντο με ποσοστό καριέρας 35%. Έχει αναδειχθεί αμυντικός της χρονιάς το 2013 και NBA All-Star το 2012, 2015, 2017.

Δημιουργώντας μαζί με τον αδερφό του, Pau Gasol, ένα από τα καλύτερα δίδυμα στο κόσμο ο Marc έχει επίσης κατακτήσει με την εθνική Ισπανίας ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2006 και δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 2009 και 2011. Μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα έχει 14.4 πόντους, 8.9 ριμπάουντ, 4.2 ασσίστ και 1.3 μπλοκ ανα παιχνίδι.

3
Nikola Jokic (Σερβία)

Ο Nikola Jokic επιλέχθηκε το 2014 από τους Denver Nuggets όπου και θα αγωνίζεται μέχρι το 2023 μετά την επέκταση του συμβολαίου του. Καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά μου στο γεγονός αφού ο Jokic είναι τώρα ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας μόλις στα 23 του χρόνια!

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το ότι οι Nuggets τον επέλεξαν στο 2ο γύρο του draft στη 41η θέση συνολικά! Τη προηγούμενη χρονιά μέχρι πριν τα Χριστούγεννα είχε βαθμολογία στο Player Efficiency Rating 28.4 που τον έβαζε στη τρίτη θέση πίσω μόνο από τον, MVP τότε του πρωταθλήματος, Russel Westbrook και τον Kawhi Leonard. Με την εμπειρία που έχει αποκτήσει τα τελευταία 3 χρόνια είναι πλέον ένας από τους πιο αποτελεσματικούς center του πρωταθλήματος.

Τα μέχρι στιγμής στατιστικά του είναι 15.8 πόντοι, 9.7 ριμπάουντ και 7.4 ασσίστ ανά παιχνίδι έχοντας μέχρι τώρα 1 triple double και 6 double doubles. Μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η ομάδα των Nuggets έχει κάνει τη “κλεψιά” της χρονιάς στο draft του 2014.

4
Kristaps Porzingis (Λετονία)

Ο Λετονός γίγαντας Kristaps Porzingis, όι επειδή εν ο αγαπημένος μου παίκτης ή επειδή είμαι οπαδός των NY Knicks, αξίζει και με το παραπάνω τη δεύτερη θέση της λίστας. Ο Porzingis κοιτώντας το κόσμο από τα 2.21 μέτρα παίζει στο power forward και όχι center όπως θα ήταν το πιο λογικό για το ύψος του.

Όταν επιλέχθηκε το 2015 στη 4η θέση του draft από τους Knicks γιουχαΐστηκε όσο κανένας άλλος από τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας νομιζόμενοι ότι η ομάδα σπατάλησε ένα καλό draft pick επιλέγοντάς τον. Δεν άργησε καθόλου να τους αποδείξει ότι έκαναν λάθος. Στη rookie season του ήρθε δεύτερος πίσω μόνο από τον Karl-Anthony Towns ενώ το 2018 ονομάστηκε για πρώτη φορά NBA All-Star.

Οδήγησε πέρσι τη Λετονία μέχρι και τα προημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος όπου αποκλείστηκε από τη Σλοβενία που κατέκτησε εν τέλει το τρόπαιο. Σε αναφορά που έγινε πέρσι από το ESPN για τον Porzingis γράφτηκε ότι κυριαρχεί στη μπασκέτα όπως ο Rudy Gobert και σουτάρει τρίποντα όπως ο Dirk Nowitzki στη κορυφή της καριέραςς του.  Λόγω του τραυματισμού του όμως πέρσι, ρίξη χιαστών, δεν έχει αγωνιστεί ακόμα φέτος και αναμένεται να επανέλθει αρχές του 2019. Τα περσινά στατιστικά του είχαν ως εξής, 22.7 πόντους, 6.6 ριμπάουντ και 2.4 μπλοκ ανά παιχνίδι.

5
Γιάννης “The Greek Freak” Αντετοκούνμπο (Ελλάδα)

Όπως επροβλέψετε ούλλοι όσοι εν εβαρεθήκετε τζιαι θκιαβάζετε ακόμα το άρθρο, ναι ναι και πάλι ναι. Ο κορυφαίος ευρωπαίος που αγωνίζεται στο NBA είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χωρίς να χωράει καμία αμφιβολία.

Ο ύψους 2.11 μέτρα power forward από τα Σεπόλια επιλέχθηκε το 2013 από τους Milwaukee Bucks στη 15η, συνολικά, θέση όπου θα παίζει μέχρι και το 2022. Ο Γιάννης θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες “κλεψιές” του αιώνα από τους Bucks αφού τον προσπέρασαν 14 ολόκληρες ομάδες. Ο Γιάννης έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του NBA το 2016/17, που ηγείτο της ομάδας του σε πόντους, ριμπάουντ, ασσίστ, κλεψίματα και μπλοκ.

Έκανε ολόκληρο το πρωτάθλημα να παραμιλά γι’ συτόν αφού ο συνδυασμός των πόντων, ριμπάουντ, ασσίστ, κλεψιμάτων και μπλοκ που είχε ανά κατοχή είναι πρωτοφανής. Φοβάμαι να φανταστώ που μπορεί να φτάσει εάν βελτιώσει και και το τρίποντό του! Το 2017 πήρε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο πρωτάθλημα και από το 2017 είναι NBA All-Star κάτι το οποίο θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα.

Οι μέχρι στιγμής 25.8 πόντοι, 13.9 ριμπάουντ και 5.9 ασσίστ του, τον τοποθετούν ανάμεσα στους υποψήφιους MVP για τη regular season αφού βρίσκεται στη πρώτη θέση του συγκεκριμένου πίνακα από τις ομάδες της Ανατολής και στη δεύτερη θέση συνολικά, πίσω μόνο από τον Stephen Curry που ηγείται της Δύσης. Εν νομίζω να αρκήσει τζιαι πολλά να το καταφέρει το συγκεκριμένο.

Πριν το τέλος, εθεώρησα καλό να γίνουν τζιαι κάποια honorable mentions, οι οποίοι θα μπορόυσαν κάλλιστα να χτυπήσουν θέση στη 5άδα.

  • Rudy Gobert των Utah Jazz (Γαλλία)
  • Jusuf Nurkic των Portland Blazers (Βοσνία Ερζεγοβίνη)
  • Clint Capela των Houston Rockets (Ελβετία)
  • Dennis Schroder των Oklahoma City Thunder (Γερμανία)
  • Ricky Rubio των Utah Jazz (Ισπανία)
  • Evan Fournier των Orlando Magic (Γαλλία)

Το “νέο αίμα” του ευρωπαϊκού μπάσκετ έδειξε και έχει να δείξει ακόμα τόσα πολλά στο NBA που, προσωπικά, είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που ξαγρυπνώ βλέποντας τα παιχνίθκια.

Εσύ συμφωνείς ή διαφωνείς με κάποιο από τους πιο πάνω; May the force be with you, by order of Ξενής!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending