fbpx

5 μεταγραφές που δεν θα πιστεύεις ότι κόστισαν τόσο λίγο!

Το ποδοσφαιρικό παζάρι έχει χαλάσει και οι τιμές των ποδοσφαιριστών έχουν ανεβεί στα ύψη. Οι ομάδες κατάντησαν να πληρώνουν υπεραξίες ποδοσφαιριστών για να τους προσθέσουν στο ρόστερ τους και να ενδυναμωθούν.

H UEFA σαν μέτρο πρόληψης εισήγαγε το Financial Fair Play αλλά δεν φαίνεται να έχει ωφελήσει και πολύ. Οι ομάδες βρίσκουν τρόπους παράκαμψης του όπως το “δανεικός για δύο χρόνια με υποχρεωτική και οψίον αγοράς”.

Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν όμως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι. Στο μεταγραφικό παζάρι οι τιμές δεν είχαν ξεφύγει και οι ομάδες ξόδευαν μεγάλα ποσά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών.

Πάμε να δούμε μερικές περιπτώσεις έξυπνων αλλά και οικονομικών μεταγραφών:

1
Suso

Όταν η Milan ξόδευε ενάμιση εκατομμύριο ευρώ το Γενάρη του 2015 για να τον αποκτήσει σίγουρα κανείς δεν περίμενε μια τόσο επιτυχημένη μεταγραφή. Δυόμιση χρόνια μετά, το ποσό που έδωσε η Milan μοιάζει μηδαμινό μπροστά στο τι έχει προσφέρει ο εν λόγω ποδοσφαιριστής και το πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα.

Η ιδέα και μόνο πως μπορεί να τον χάσει για ένα ποσό της τάξης των 40 εκατομμύριων ευρώ μόνο ενθαρρυντική δεν είναι αν και σχεδόν σαρανταπλασιάζει σε κέρδος από αυτή την πώληση η ιταλική ομάδα. Σε 111 συμμετοχές για τη Milan σημείωσε 20 γκολ και 34 ασσίστ, δηλαδή συμβάλει στο σκοράρισμα ένα γκολ σχεδόν ανά δυο αγώνες. Μπορεί να μην κατάφερε κάτι αξιόλογο από πλευράς τίτλων αλλά σίγουρα είναι μια αχτίδα φωτός για το μέλλον.

2
Peter Schmeichel

Το καλοκαίρι του 1991 η Manchester United θα πλήρωνε ένα ποσό κοντά στις 500,000 για ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό Δανό τερματοφύλακα από την Brondby. Ένα χρόνο μετά ο Sir Alex Ferguson θα τον χαρακτήριζε σαν το “bargain” του αιώνα. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τη Manchester να κατακτά 5 Premier League, 3 FA Cups, 1 League Cup και 1 Champions League έχοντας για 8 χρόνια το Δανό να υπερασπίζεται την εστία της.

Σε 341 παιχνίδια με τη φανέλα των κόκκινων διαβόλων σε όλες τις διοργανώσεις είχε 155 απαραβίαστες εστίες. Σαν ακόμα μια απόδειξη της κλάσης του είναι πως με αυτόν κάτω από τα δοκάρια της η εθνική ομάδα της Δανίας κατέκτησε το Euro 1992.

3
Seamus Coleman

O 30χρονος δεξιός οπισθοφύλακας της Everton βγαίνει από την ενδεκάδα μόνο όταν είναι τιμωρημένος ή τραυματίας, τόσο σημαντικός είναι για την ομάδα του. Το ότι κόστισε μόνο 50 χιλιάρικα για να μεταγραφεί από την Sligo Rovers στη Everton το χειμώνα του 2009 τον καθιστά ως ένα από τα μεγαλύτερες “κλεψιές” που έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Premier League.

Σε 268 συμμετοχές με την Everton σκόραρε 25 φορές και έδωσε άλλες τόσες ασσίστ στους συμπαίκτες του. Σε κάθε παιχνίδι ανεβοκατεβαίνει τη δεξιά πτέρυγα και βάζει δύσκολα σε όποιο αντίπαλο βρεθεί απέναντι του. Μπορεί να μην είναι πρώτος αρχηγός αφού ακόμα υπάρχει στη ομάδα ο εμβληματικός Leighton Baines αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την εθνική ομάδα της χώρας του οπού φορά το περιβραχιόνιο στο μπράτσο σε κάθε παιχνίδι που αγωνίζεται.

4
Riyad Mahrez

Ο αριστεροπόδαρος, πλέον επιθετικός της Manchester City, πολύ πριν πραγματοποιήσει την μεγάλη του μεταγραφή από τη Leicester στη Manchester City για 65 εκατομμύρια ευρώ, συνέβαλε στα μέγιστα τη σεζόν που η Leicester έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η Leicester το 2014 πλήρωσε στη τότε ομάδα του Mahrez, Le Havre, το αστρονομικό ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ για να τον κάνει δικό της. Ένα χρόνο αργότερα έμελλε να λάμψει το άστρο του και οδήγησε την σταχτοπούτα Leicester από τη δεύτερη κατηγορία στη κορυφή της Premier League, συμβάλλοντας με 17 γκολ και 10 ασσίστ στο θαύμα.

5
Robin Van Persie

Από αυτή τι λίστα σίγουρα δεν μπορούσε να λείπει έστω και μια μεταγραφή του Arsene Wenger, αφού αν μη τι άλλο ήξερε να αγοράζει φθηνά και να πουλά ακριβά κατά την περίοδο που διατέλεσε προπονητής στη Arsenal. Ο αμούστακος τότε Van Persie κόστισε το καλοκαίρι του 2004 στη Arsenal κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την Feyenoord.

Μπορεί κατά την διάρκεια που ήταν στη Arsenal να μην έφτασε σε μια σημαντική κατάκτηση τίτλου, εκτός του Κυπέλλου Αγγλίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα του σαν παίκτη και τη συμβολή που είχε στο παιχνίδι της Arsenal. Σε 278 παιχνίδια με την φανέλα των κανονιέρηδων σκόραρε 132 γκολ δηλαδή ένα γκολ ανά δυο παιχνίδια ενώ είχε και 55 ασσιστ.

Το 2011-12 μάλιστα, τη χρονιά πριν μεταγραφεί στη Manchester United, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 30 γκολ όπως επίσης και την επόμενη χρονιά με 26 γκολ. Σίγουρα ήταν μια αρκετά φθηνή μεταγραφή για τον Arsene που το καλοκαίρι του 2012 τον πούλησε για 30 εκατομμύρια ευρώ στη Manchester United μετά από την επιθυμία του ποδοσφαιριστή να πάει σε μια ομάδα όπου θα μπορεί να κατακτήσει τη Premier League.

Ποια από αυτές τις μεταγραφές σου φαίνεται η πιο έξυπνη; Εσύ θυμάσαι κάποια άλλη μεταγραφή που να μην κόστισε ακριβά και να συνέβαλε τόσο πολύ;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending