Με τον ερχομό κάθε εξεταστικής, όλοι οι φοιτητές βιώνουμε τις ίδιες περίπου καταστάσεις και καταβαλλόμαστε από παρόμοια συναισθήματα.
Για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου ωστόσο, η φετινή εξεταστική ήταν κάπως ιδιαίτερη, αφού με το άνοιγμα του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου”, είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να αφιερώσουμε χρόνο για το διάβασμά μας σε ένα από τα πλέον μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά ορόσημα της πρωτεύουσας αλλά και της χώρας μας γενικότερα!
Αν λοιπόν κι εσύ πέρασες έστω και λίγες ώρες για να διαβάσεις στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, οι πιο κάτω καταστάσεις, σίγουρα θα σου φανούν γνώριμες!
Αυτές είναι οι 5 καταστάσεις που σίγουρα έζησες κι εσύ αν έκανες το διάβασμά σου στη νέα βιβλιοθήκη:
1Απανωτές φωτογραφίες στο Instagram!
Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι οι φοιτητές που κάθε φορά που επισκέπτονταν τη βιβλιοθήκη ΔΕΝ έβαζαν έστω 1-2 stories στο Instagram!
Δεν αντιλέγουμε, είναι πραγματικά ένα πολύ εντυπωσιακό κτήριο αλλα δε νομίζω να διαφωνήσει κανείς ότι κάποιοι ίσως να το έχουν… παρακάνει λιγάκι.
Αν δεν έχεις Instagram για να αντιληφθείς τι σου λέμε, φρόντισε την επόμενη φορά να παρατηρήσεις πόσα άτομα με το που μπαίνουν στη βιβλιοθήκη προσπαθούν να τραβήξουν την καλύτερη φωτογραφία και πόσοι άλλοι κάνουν διάλειμμα από το διάβασμα… βγάζοντας selfies ή και φωτογραφίες της βιβλιοθήκης και θα καταλάβεις τι εννοούμε!
2Φοιτητές που μιλάνε πιο δυνατά απ’ ότι πρέπει!
Είναι άγραφος κανόνας ότι στις βιβλιοθήκες δε μιλάμε ή προσπαθούμε – τουλάχιστον – να είμαστε διακριτικοί και ήσυχοι.
Πολλοί όμως φαίνεται πως δεν το σεβάστηκαν αυτό, και σε πολλές περιπτώσεις είχαν την εντύπωση ότι βρίσκονταν στην καφετέρια με τους φίλους τους για καφεδάκι και κουβεντούλλα!
Μόνο τα χαρτιά δεν έβγαλαν πάνω και να αρχίσουν να παίζουν μπιρίμπα!
3Κοσμοσυρροή!
Με τόσο κόσμο που είχε η βιβλιοθήκη κάθε στιγμή της ημέρας, δεν ήταν λίγες οι φορές που πολλοί δυσκολεύτηκαν να βρουν κάποια θέση για να κάτσουν να διαβάσουν.
Έτσι, ίσως να ήσουν κι εσύ ένα από εκείνα τα άτομα που περιφέρονταν κατά μήκος της βιβλιοθήκης νιώθοντας άβολα και ανεβοκατεβαίνοντας τους ορόφους στην προσπάθειά τους να βρουν κάποια άδεια θέση.
Αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει, ίσως –λέμε τώρα– να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε κράτηση (και εδώ) για να διαβάσουμε στη βιβλιοθήκη σε κάθε εξεταστική!
4Study (Red) rooms!
Όλοι αναρωτηθήκαμε στην αρχή τι στο καλό ήταν αυτά τα κόκκινα δωματιάκια που τράβηξαν την προσοχή όλων μας την πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε τη βιβλιοθήκη! Όταν μάθαμε βέβαια ότι πρόκειται για study rooms, τότε όλοι ενθουσιαστήκαμε και θέλαμε να κάνουμε το διάβασμά μας εκεί!
Να σημειώσουμε, όμως, ότι τα δωμάτια αυτά είναι ιδανικά για ομάδες φοιτητών που επιθυμούν να διαβάσουν μαζί και να ανταλλάζουν ταυτόχρονα γνώμες, χωρίς να ενοχλούν, έτσι, τους υπόλοιπους φοιτητές που μελετούν στη βιβλιοθήκη.
Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί ίσως να ήσουν και εσύ ένα από τα άτομα που πήγαν με την παρέα τους να διαβάσουν σε κάποιο study room και εκνευρίστηκαν όταν κατάλαβαν ότι ήταν όλα γεμάτα – ειδικά όταν κατάλαβαν ότι σε κάποια υπήρχε μόνο ένα άτομο που θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το ίδιο διάβασμα σε κάποιο άλλο μέρος της βιβλιοθήκης αφήνοντας, έτσι, το study room σε μεγαλύτερες παρέες που επιθυμούσαν να διαβάσουν ομαδικά!
5Απόγνωση!
Προφανώς και αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο μιας και η απόγνωση κυριαρχεί σε κάθε εξεταστική! Με το άνοιγμα της βιβλιοθήκης, όμως, η απελπισία αυτή έγινε πολύ πιο φανερή, αφού αντικρίσαμε σε όλη τη βιβλιοθήκη φοιτητές να βιώνουν την ίδια κατάσταση με εμάς.
Νιώσαμε, λοιπόν, παρηγοριά όταν είδαμε παντού φοιτητές με αμέτρητα βιβλία και σημειώσεις, έχοντας να καλύψουν μια ύλη βουνό!
Αντιληφθήκαμε ότι όλοι περνάνε τα ίδια και ένα μέρος της απόγνωσης έγινε κουράγιο και υπομονή ώστε να συνεχίσουμε –όσο μπορούσαμε- το διάβασμα!