fbpx

5 γεγονότα που χαρακτήρισαν το ποδόσφαιρο στην Κύπρο το 2018!

Πάει και το 2018. Άλλη μια χρονιά που φεύγει αφήνοντας πίσω της και τα κακά της και τα καλά της, όπως όλες άλλωστε.

Το ζήτημα είναι το 2019 να μας βρει όλους σοφότερους και όσον αφορά τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο ειδικότερα (αφού με αυτό θα ασχοληθώ πιο κάτω) να μπορούμε να λέμε σε 365 μέρες από σήμερα πως βελτιωθήκαμε, πως απολαύσαμε το παιχνίδι.

Η χρονιά που φεύγει σαφώς και αφήνει πίσω της στοιχεία, στατιστικά και γεγονότα που συζητήθηκαν, που έκαναν εντύπωση, που θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τα χρόνια που θα έρθουν.

Τα 5 πιο “δυνατά” από αυτά θα δεις πιο κάτω αν συνεχίσεις να διαβάζεις:

1
Κάρτα Φιλάθλου

Τα τελευταία χρόνια ήταν μόνιμο θέμα συζήτησης: θα ισχύσει, δεν θα ισχύσει; Με επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής της και επιχειρήματα κατά η Κάρτα Φιλάθλου ήταν ένα από τα πιο καυτά θέματα του ποδοσφαιρικού 2018.

Τελικά η σεζόν 2018-19 έμελλε να είναι και η πρώτη κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο στο πρωτάθλημα μας.

Προβλήματα υπήρξαν πολλά, ο κόσμος μειώθηκε στα γήπεδα κατά πολύ (χωρίς να φταίει μόνο η Κάρτα), αλλά δεν παύει από το να είναι γεγονός: Πλέον η Κάρτα Φιλάθλου αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας.

Κατά πόσο θα γίνει μονιμότητα είναι κάτι που θα φανεί στα χρόνια που θα έρθουν…

2
Θάνατος Κωστάκη Κουτσοκούμνη

Στις 5 Μαρτίου 2018 έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος για το κυπριακό ποδόσφαιρο, μια ολόκληρη εποχή έφτασε στο τέλος της.

Ήταν η μέρα που έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

Ο κ. Κουτσοκούμνης υπηρέτησε το κυπριακό ποδόσφαιρο από το ανώτερο του αξίωμα από το 2001, όντας πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για 17 ολόκληρα χρόνια, κάτι που τον έκανε ένα από τους μακροβιότερους προέδρους της Ομοσπονδίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του βάλαμε για πρώτη φορά ομάδες στους ομίλους του Champions League και του Europa League, η Ανόρθωση απέκλεισε την τουρκική Trabzonspor και ο ΑΠΟΕΛ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League το 2012.

3
Θάνατος Dusan Mitosevic και Ευγένιου Γκέραρντ

Το πρώτο διήμερο του 2018 έφερε κακά μαντάτα στο ποδόσφαιρο μας. Συγκεκριμένα, την Πρωτοχρονιά έφυγε από τη ζωή ο Dusan Mitosevic και στις 2 του Γενάρη απεβίωσε και ο Ευγένιος Γκέραρντ.

Μιλάμε για 2 ποδοσφαιρανθρώπους που ο καθένας άφησε το στίγμα του με το δικό του τρόπο.

Από τη μια, ο Σέρβος υπήρξε ο μαέστρος πίσω από την παντοκρατορία της Ανόρθωσης την τετραετία 1997-2000 όταν και κατέκτησε 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ προπόνησε επίσης τον Απόλλωνα, τον Άρη, τον Ερμή, την ΑΕΚ και τον ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας.

Ο Ολλανδός, από την άλλη, υπήρξε ο αναμορφωτής του ΟΦΗ με τον οποίο δέθηκε σε απίστευτο βαθμό, ενώ πέρασε και από την Κύπρο, κατακτώντας το πρωτάθλημα με τον ΑΠΟΕΛ το 2002.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά το 2018, ποδοσφαιρικά ομιλούντες πάντα, μας βρήκε φτωχότερους.

4
Πρώτο τρόπαιο για την ΑΕΚ μετά από 14 χρόνια

Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ Λάρνακας μεγαλώνει συνεχώς.

Από την παρουσία της στους ομίλους του Europa League το 2012, μέχρι τις τρεις φορές που αναδείχθηκε 2η στο πρωτάθλημα (2015-17) και την ανέγερση του ΑΕΚ Αρένα, οι Λαρνακείς ανεβαίνουν συνεχώς σκαλοπάτια.

Η σεζόν 2017-18 όμως σήμανε και την επιστροφή των κιτρινοπρασίνων στους τίτλους μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Στις 16 Μαΐου στον τελικό που έγινε στο ΓΣΠ η ΑΕΚ επικράτησε του Απόλλωνα, που ήταν για 3η συνεχόμενη σεζόν έφτασε μέχρι το τέλος, με 2-1, ανατρέποντας μάλιστα τα εις βάρος της δεδομένα.

Αυτό ήταν το 2ο κύπελλο της ομάδας της πόλης του Ζήνωνα και το πρώτο μετά το 2004.

5
6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα για τον ΑΠΟΕΛ

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18 ήταν από τα πλέον δραματικά και τα πλέον ενδιαφέροντα των τελευταίων χρόνων, βγάζοντας πολλές ειδήσεις.

Καταρχάς, μετά από 26 χρόνια στην Α’ Κατηγορία ο Εθνικός Άχνας υποβιβάστηκε στην Β’ Κατηγορία.

Η Ανόρθωση εξασφαλίζοντας την 3η θέση έλαβε μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πρώτη φορά μετά το 2013, ενώ όσον αφορά την κούρσα για τον πρωταθλητή ήταν ουσιαστικά μάχη ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον ΑΠΟΕΛ.

Τελικά, αυτοί που χαμογέλασαν ήταν οι γαλαζοκίτρινοι (86 βαθμοί έναντι 82 βαθμών του Απόλλωνα). Αυτός ήταν και ο 27ος τίτλος πρωταθλήματος για τον ΑΠΟΕΛ και ο 6ος συνεχόμενος από το 2013.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Λευκωσιάτες φτάνουν στις 6 συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων, επίδοση που ισοφαρίζει αυτή της Ομόνοιας την εξαετία 1974-1979, όταν οι πράσινοι επίσης κατέκτησαν 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Τι θα θυμάσαι εσύ από το 2018;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending