fbpx

Πώς ήταν η Ελλάδα την τελευταία φορά που κατέκτησε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ;

Για οποιαδήποτε ομάδα 34 χρόνια αναμονής για ένα πρωτάθλημα είναι πάρα πολλά, πόσο μάλλον για μια ομάδα με τη δυναμική και τον κόσμο που κουβαλά ο ΠΑΟΚ.

Αλήθεια, όμως, σκέφτηκες ποτέ πώς ήταν η Ελλάδα την τελευταία φορά που κατέκτησε το πρωτάθλημα ο “Δικέφαλος του Βορρά”;

Αν η απάντηση είναι “Ναι”, συνέχισε να διαβάζεις:

1
ΠΑΣΟΚ, δραχμή και Ευρωπαία

Από το 1981 κυβέρνηση στην Ελλάδα ήταν το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μάλιστα, λίγες μέρες πριν την ανάδειξη του ΠΑΟΚ σε πρωταθλητή, στις 2 Ιουνίου 1985, το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου επικράτησαν σε σκληρή εκλογική μάχη της Νέας Δημοκρατίας και παρέμειναν στην κυβέρνηση μέχρι το 1989.

Το νόμισμα της Ελλάδας ήταν η δραχμή και ενώ η χώρα ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981. 

Συμπληρωνόταν μια δεκαετία από το τέλος της εφταετίας της χούντας με την Ελλάδα να αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα…

2
Έντονη δράση η 17 Νοέμβρη

Από το 1975 ξεκίνησε τη δράση της η “17 Νοέμβρη”, αλλά στα 80s ξεκίνησαν οι συστηματικές δολοφονίες, απαγωγές και η έντονη εγκληματική της δράση γενικότερα.

Συγκεριμένα, το 1985 η “17Ν” δολοφόνησε τον Νίκο Μομφεράτο, εκδότη της εφημερίδας “Απογευματινή” και τον οδηγό του, Παναγιώτη Ρουσσέτη και ενώ είχαν προηγηθεί από το 1980 άλλες 5 δολοφονίες και μια απόπειρα δολοφονίας των χωροφυλάκων Αργυρόπουλου και Τατζημπίρου.

3
Εποχή της βιντεοκασέτας 

Στον τομέα της ψυχαγωγίας, η Ελλάδα ζούσε μεγάλες στιγμές! Σιγά-σιγά είχαμε φύγει από την εποχή του παλιού, καλού κινηματογράφου με πρωταγωνιστές μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου (Παπαμιχαήλ, Βουγιουκλάκη) και περάσαμε στην εποχή της βιντεοκασέτας.

Ήταν η εποχή που δέσποζαν ονόματα όπως αυτά των Σωτήρη Μουστάκα, Στάθη Ψάλτη, Κώστα Τσάκωνα, του ανεπανάληπτου Κώστα Γκουσγκούνη αλλά και του απόλυτου συμβόλου της εποχής, Σταμάτη Γαρδέλη.

Ταινίες όπως οι “Βασικά, καλησπέρα σας”, “Ρόδα, τσάντα και κοπάνα” και “Καμικάζι, αγάπη μου” ανήκουν σε αυτή την εποχή και σήμερα θεωρούνται κλασικές!

4
Και μπουζούκια, αλλά και ντίσκο 

Αν νόμιζες ότι η έντονη νυχτερινή διασκέδαση είναι χαρακτηριστικό των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, καλύτερα να αναθεωρήσεις!

Τα 80s αποτέλεσαν την αρχή της ντίσκο στην Ελλάδα με τους νέους της εποχής να κατακλύζουν τις ντισκοτέκ της Αθήνας και όχι μόνο.

Ονόματα όπως ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, η Πωλίνα και ο Big Alice (ο Κώστας Μπίγαλης, αν δεν σου έκανε κλικ) ήταν μερικοί από τους εκφραστές αυτής της πλευράς της νυχτερινής ζωής της Ελλάδας.

Από την άλλη, βαριά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λευτέρης Πανταζής, αλλά και οι Ρίτα Σακελλαρίου-Στράτος Διονυσίου κυριαρχούσαν στα μπουζούκια.

5
Παντοκρατορία Άρη στο μπάσκετ

Στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της περιόδου 1984-85 δόθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό Πειραιώς με νικητή τους Θεσσαλονικείς.

Στο πρωτάθλημα μπάσκετ η Ελλάδα ζούσε σε ρυθμούς Άρη. Από το 1979 στον “Αυτοκράτορα” αγωνιζόταν ο Νίκος Γκάλης, ενώ το 1984 φόρεσε τα κιτρινόμαυρα και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Στη δεκαετία του ’80 ο Άρης κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα. Ήταν τότε που βγήκε και η γνωστή φράση “Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα άλλα παιδιά…”

Πόσο άλλαξαν οι εποχές…

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending