fbpx

5 ομάδες που βρέθηκαν σε τελικό Europa League αλλά δεν το κατέκτησαν!

Υπάρχουν ομάδες που είναι λες και κουβαλούν κάποια κατάρα. Ομάδες που τα κάνουν όλα σωστά, αλλά όταν πρέπει να κάνουν το βήμα παραπάνω σκαλώνουν.

Σίγουρα αν ψάξεις την ιστορία όλων των πρωταθλημάτων, αλλά και των μεγάλων διοργανώσεων θα βρεις αρκετές τέτοιες. Κλασικά παραδείγματα συναντάμε σε αυτό που ξέρουμε τα τελευταία χρόνια ως Europa League. 

Από το 1971 όταν δημιουργήθηκε το Κύπελλο UEFA (όπως ήταν η ονομασία του θεσμού μέχρι το 2010) υπήρξαν, συγκεκριμένα, 5 ομάδες που βρέθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης περισσότερες από 1 φορά χωρίς όμως να καταφέρουν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου, είτε αυτό λεγόταν Κύπελλο UEFA είτε Europa League.

Όπως ίσως θα κατάλαβες, παρακάτω θα δεις και θα διαβάσεις ποιες είναι αυτές οι 5 ομάδες και πότε απέτυχαν να κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο:

1
Benfica

Πρόκειται για την κορυφαία ομάδα της Πορτογαλίας, αφού έχει κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα, κύπελλα και League Cup στη χώρα, ενώ την πλούσια τροπαιοθήκη της κοσμούν και 2 Champions League.

Από αυτή την τροπαιοθήκη, ωστόσο, λείπει ακόμα το Europa League. Οι “αετοί της Λισαβώνας” βρέθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης 3 φορές, πίνοντας και τις 3 το πικρό ποτήρι της ήττας.

Η πρώτη ήταν το 1983 όταν με προπονητή τον Sven-Goran Eriksson αντιμετώπισαν σε διπλό τελικό την Anderlecht. Στον πρώτο αγώνα στο Βέλγιο οι Πορτογάλοι έχασαν με 1-0, αποτέλεσμα που δεν κατάφεραν να ανατρέψουν στην Πορτογαλία, όπου έμειναν στο 1-1.

Οι επόμενες 2 φορές ήταν το 2013 και το 2014. Ήταν η εποχή που ξαναζωντάνεψε για τα καλά η συζήτηση για “την κατάρα του Guttmann”, αφού αρχικά το 2013 η Benfica ηττήθηκε με 2-1 στον τελικό από την Chelsea, χάρη σε ένα τέρμα του Branislav Ivanovic στο τελευταίο λεπτό.

Το 2014 ο τελικός με τη Sevilla έληξε ισόπαλος 0-0 και οι 2 ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Εκεί, οι Πορτογάλοι ήταν πολύ άστοχοι, χάνοντας ξανά με 4-2 στα πέναλτι!

2
Marseille

Παρόμοια περίπτωση με την Benfica είναι και η γαλλική Marseille. Οι Μασσαλοί κατέκτησαν κάθε τίτλο στη Γαλλία, αλλά και το Champions League το 1991, αλλά όσο και αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το Europa League.

Για να γίνω πιο σαφής, αυτό το “όσο και αν προσπάθησαν” μεταφράζεται σε 3 παρουσίες στον τελικό της διοργάνωσης! Η πρώτη ήταν το 1999 όταν βρήκε απέναντι της την εκπληκτική Parma των Buffon, Cannavaro, Veron, Crespo και Chiesa και έχασε με 3-0.

Πέντε χρόνια αργότερα (2004) η Marseille ήταν ξανά εκεί. Έχοντας στο ρόστερ της μεταξύ άλλων τον Barthez, τον Didier Drogba, αλλά και το γνωστό μας από την παρουσία του στον Απόλλωνα, Camel Meriem, έχασε από τη Valencia των Canizares, Ayala και Angulo με 2-0.

Η τελευταία φορά που οι “Φωκαείς” ήταν φιναλίστ Europa League ήταν το 2018. Αντίπαλος τους ήταν η Atletico Madrid που επικράτησε με 3-0, χάρη σε 2 τέρματα του Antoine Griezmann και ένα του Gabi.

3
Athletic Bilbao 

Μιας και ο λόγος για την Atletico Madrid, οι rojiblancos ήταν ο δήμιος και της Athletic Bilbao το 2012.

Ήταν η χρονιά που τα τρομερά μωρά του Marcelo Bielsa, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, Andoni Iraola, έχασαν στον τελικό με 3-0 χάρη σε 2 τέρματα του Radamel Falcao και ένα του Diego.

Τα λιοντάρια του “San Mames” είχαν όμως φτάσει στον τελικό του Europa League και το 1977.

Τότε, αντίπαλος του ήταν η μεγάλη Juventus των Zoff, Scirea, Gentile και Tardelli. Στον πρώτο αγώνα στο Τορίνο έχασαν με 1-0 και παρά τη νίκη με 2-1 στο “San Mames” η Athletic Bilbao έχασε το τρόπαιο εξαιτίας του εκτός έδρας γκολ των bianconeri.

4
Espanyol 

Ακόμα μια ισπανική ομάδα που έφτασε 2 φορές ως τον τελικό του Europa League χωρίς να το κατακτήσει είναι η Espanyol. Η πρώτη φορά που η ομάδα της Βαρκελώνης πήγε σχεδόν μέχρι το τέλος ήταν το 1988.

Τότε, έχοντας στις τάξεις της τον Ernesto Valverde αλλά και τον Joan Golobart (πατέρα του Roman Golobart της Σαλαμίνας) νίκησε με 3-0 την Bayer Leverkusen στην Ισπανία, αλλά έχασε με το ίδιο σκορ στη Γερμανία, χάνοντας τελικά και το τρόπαιο στα πέναλτι (3-2 στην άχαρη διαδικασία).

Η δεύτερη φορά ήταν το 2007. Αυτή τη φορά ο Ernesto Valverde ήταν ο προπονητής της Espanyol που αντιμετώπισε την Sevilla.

Στον ισπανικό εμφύλιο οι 2 ομάδες έμειναν στο 1-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στο 2-2 μετά την παράταση. Έτσι, το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι Σεβιγιάνοι ήταν πιο εύστοχοι και επικράτησαν με 1-3.

5
Borussia Dortmund 

Δυο φορές βρέθηκε σε τελικό Europa League και η Borussia Dortmund-και τις 2 έμεινε με την “ικανοποίηση” του φιναλίστ.

Η πρώτη φορά που οι Βεστφαλοί έφτασαν στην πηγή χωρίς να πιουν νερό ήταν το 1993.

Αντίπαλος του ήταν η Juventus των Antonio Conte, Roberto Baggio και Gianluca Vialli που αποδείχτηκε ψηλό εμπόδιο. Στον πρώτο αγώνα στο “Westfalen” η “Signora Vecchia” νίκησε με 1-3, ενώ τριάρα έριξε και στο “delle Alpi” (3-0).

Η Dortmund επανήλθε στον τελικό της διοργάνωσης σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 2002.

Αυτή τη φορά αντίπαλος της παρέας του Lehmann, του Rosicky και του Jan Koller ήταν η Feyenoord με τους Ολλανδούς να επικρατούν με 3-2, χάρη σε 2 τέρματα του εκπληκτικού Pierre van Hooijdonk και τους Γερμανούς να μένουν ξανά με την πίκρα!

Ήξερες πως αυτές οι ομάδες παρ’ ότι έφτασαν μέχρι τον τελικό του Europa League (ή του Κυπέλλου UEFA) περισσότερες από 1 φορά δεν κατέκτησαν ποτέ το τρόπαιο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending